Tanulószoba

Itt találhatóak az előző szezon során írt hozzászólásaitok. Később érdemes lesz visszanézni őket!
Lezárt
Kalap1988
Director del Fútbol

2009.05.04. 18:47:27

Vicc ez az egész új érettségi rendszer, a tanárok a kialakítás miatt sokszor csak nehezen tudnak irodalmi "háttértudást" számonkérni, vagy ha muszáj nekik, akkor vitákhoz vezet. Nem értem ( vagyis értem,de az nem ide tartozik:D),miért kellett a jól bevált sokkal inkább tudás és nem rizsázás orientált érettségit erre a kétszintű valamivel felváltani. Az emeltszinttel nincs bajom 8 bár az is könnyebb mint a régi felvételik),mert az viszonylag magas színvonalú, de sajnos az egyetemek nem követelik meg, pedig akik ezzel a harmatgyenge ( minden tárgyból) érettségivel bekerülnek, azok nem biztos, hogy odavalók, vagy bocsánat, lehet, hogy odavalók,de hátrányban lesznek (nem másokhoz képest,hanem a követelményrendszerhez),mert nem lettek elég tanulásra kényszerítve az érettségin, irodalom érettségi példánk okáért hihetetlen kevés tárgyi tudást igényel, de a többi sem többet ( történelem szakosként még azt is merem mondani, hogy történelemből talán a leggyengébb az összes közül az érettségi, kb olvasni kell hozzá tudni, mondjuk egy hármashoz,nevetséges). Az a baj, hogy bekerülnek így az egyetemekre,főiskolákra az emberek és nem a kevés tehetségük miatt, hanem a tudásuk miatt vannak nehéz helyzetben. Összehasonlíthatatlanul kevesebbet tud egy jó képességű érettségizett gimnazista ma, mint mondjuk 10-15 évvel ezelőtt ( nem az év számít, hanem az, hogy nagyjából az utóbbi 5-10 évben történt ekkora zuhanás). És persze az egyetemek és főiskolák a fejkvótából élnek, így kénytelenek ( már a bolognai rendszer miatt is, meg emiatt is) csökkenteni a színvonatlat, nem tehetik) meg, hogy kirúgják azok egészét, akik nem tudták ezt a lemaradást teljesen behozni ( persze egy részét, a legrosszabbakat kirúgják,de nem többet mint eddig átlagban). Ne értsetek félre, nem a kirúgásra lenne szükség, hanem színvonal javításra és a lemaradás behozására való kényszerítésre, de ezt az előbb vázoltak miatt nem tudják megtenni.
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 18:41:09

Én mondjuk nem nagyon pazaroltam tintát szintén alátámasztgatásra. :)
Nehezen is támaszthatnám alá magyar művekkel, talán az Egri csillagokon és a Pál utcai fiúkon kívül sose olvastam magyar regényt.

Még a fiatalok keveset olvasnak résznél fogalmaztam meg némi ellenvéleményt, illetve azon is belül hogy ez az statisztika milyen tendenciát is mutat tulképp, és ott néhány külföldí mű felsorolásra került még.

Kiváncsi leszek erre a részre.
De 10 pontot a 20ból nem fogsz elbukni a tartalomra, ha csak 1 művet említesz mondjuk, vagy kettőt a három helyett.
Esetleg 2-3 pontot.

Nálunk Március végén volt az ún. próbaérettségi, amin mindent ugyanígy megírtunk, persze csak az írásbeli részeket. Ott az érvelésem 60/59 lett a túl kevés irodalmi hivatkozás miatt.

szerk: bár ami rossz hír lehet esetleg, hogy tartom magam ahhoz hogy ezt iszonyú szubjektíven lehet értékelni a javító tanároknak, nagyon szabad kezük van, úgyhogy akár még több pont is lehetne a levont talán. De azt meg akkor megtekintéskor felülbíráltatod esetleg. Hátha.

Csak a matek sikerüljön így, olyannyira mind1 h ez most milyen lett...
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
Mihu
Director del Fútbol

2009.05.04. 18:29:02

lionelmessi19 írta:Mihu, a tanárok mondhatnak akármit, a szövegalkotáshoz nincs megoldókulcs. :)

Egyrészt nem kellett hozzá az amit írtál is, mert az olvasói tapasztalat és olvasmányélmény, amiket a feladat konkrétan így követelt meg, nem egyenlőek a nagy irodalmi háttértudással, egyébként pedig egy teljesen szubjektív érvelést írhattál.
Ezért nem is értettem hogy miért mondta egyből a magyartanárom mikor kijöttünk, hogy reméli legalább 3 irodalmi művel alátámasztottuk....mondom mit? Mit támasszak alá ezen? Azon kívül hogy beleírtam hogy a Kőszívű ember fiai rohadt bonyolult, felétől követhetetlen hogy ki kivel mikor hogyan, és a nyelvezete se egyszerű, tehát a pulya fogja és lerakja. Ellenpéldának meg írtam a Pál utcai fiúkat meg a Tanárúr kéremet, hogy azok sokkal közelebb állnak a fiatalokhoz és a nyelvezetük is egyszerű, a TK meg humoros is.

Ezt a témát hogy támasszam alá irodalmi művekkel? Azt mondja nem érdekli, de akkor is alá kellett volna támasztani 3 irodalmi művel, így elvesztettem kapásból 10 pontot. Mondom akkor bmeg......
Barcamatthew
Barça B

2009.05.04. 18:16:47

Hool vannak fönt megoldások? Nem tudsz linket?:D
Andris
Adminisztrátor

2009.05.04. 17:51:52

Mihu, a tanárok mondhatnak akármit, a szövegalkotáshoz nincs megoldókulcs. :)

Egyrészt nem kellett hozzá az amit írtál is, mert az olvasói tapasztalat és olvasmányélmény, amiket a feladat konkrétan így követelt meg, nem egyenlőek a nagy irodalmi háttértudással, egyébként pedig egy teljesen szubjektív érvelést írhattál. Pro vagy kontra, esetleg vegyesen írhattál a problémák jelenlétéről, illetve a Spiró által ajánlott megoldással kapcsolatban. MIndezeken felül pedig, ha véletlen mégis vesztenénk a tartalmat illetően pár pontot vmiért, ugye 60vanból ez csak 20 pontot tesz ki, a többi formai részekre adott pontszám. És ha így nézzük, hogy az ember 20 pontból veszít talán néhányat, közel sem olyan vészes az egész.

Amúgy 1 és negyed órával előbb végeztem, elolvastam a Lázár novellát is, és nagyon jó volt az is, és meglehetősen jó elemzési irány volt hozzá adva, szvsz az se lehetett nehéz.

Nevetségesen könnyű volt szvsz, bár a szövegértésnél még bárki meglepődhet. Elképesztő, hogy milyen megoldókulcsokat írnak az érettségikhez, főként ehhez a részhez szoktak durvákat, nem is gondolná az ember, ráadásul semmi mozgástere nincs itt a tanároknak, ez egyébként is példátlan érettségi szempontjából.

Én egy 85%ot minimum megtippelek az összre, de szerintem ment az 90 fölé.

Viszont holnap matekon legalább ilyen kell. :? Sajnos ott már lesz min izgulnom is, és lentebb már írtam hogy milyen vagyok.
"Az a baj az Interneten terjedő idézetekkel, hogy nem tudod róluk megállapítani, valódiak-e."
- József Attila
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2009.05.04. 15:57:41

Mihu írta:
csababarca írta:
Hát ez az. Az egész érvelés szubjektív. Ha most én úgy gondolom ahogy leírtam, akkor azért ne vonjon már le pontot mert valaki az OM-ben máshogy gondolja...Én így gondolom és kész :D

Hát igen mondjuk eltérőek az igények :D Nekem elég lenne egy 50-55 %-os érettségi átlag is :D Mások meg olvastam itt, hogy dobálóznak ilyen 400-470-450 pontokkal :D :D

Holnap kibékülnék egy 60%-os matekkal...

Hát ez a tanár jóindulatán is múlik azért,hogy mit fogad el...
Nekem a magyar-töri számít,ezért is lenne jó ha 5ös lenne...mateknál én is elégedett lennék egy 4essel,akár a legalsó határán is :D :D
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
riboo
Jugador del Barça
Kapcsolat:

2009.05.04. 15:52:52

:D Áldom az eget, hogy nem tanultam egy percet se magyarra :P szubjektíven értékelhető, s az improvizációra erősen építő teszt volt :lol: ergo nekem való!
Eddig riboo Vs. érettségi 1-0.
Holnap a matek mindenbizonnyal kiegyenlít majd :shock: de bizakodó vagyok!
Nagy hajrá minden érettségizőnek!
Üdv.
Több, mint egy klubb...
Mihu
Director del Fútbol

2009.05.04. 15:44:55

csababarca írta:
Hát nekem egész jó lett,most néhány helyen már vannak fent nem hivatalos megoldások,azok alapján 35 pontom lesz minimum...már ami a szövegértést illeti...
én is az érvelést választottam,ami szubjektív dolog,elvileg a felépítés alapján pontoznak,mert tartalmilag elvileg a saját véleményed bármi lehet,kulturált formában...
Bízok egy 80valahányszázalékos 5ösben...holnap meg matek,nekem az a para :D
Hát ez az. Az egész érvelés szubjektív. Ha most én úgy gondolom ahogy leírtam, akkor azért ne vonjon már le pontot mert valaki az OM-ben máshogy gondolja...Én így gondolom és kész :D

Hát igen mondjuk eltérőek az igények :D Nekem elég lenne egy 50-55 %-os érettségi átlag is :D Mások meg olvastam itt, hogy dobálóznak ilyen 400-470-450 pontokkal :D :D

Holnap kibékülnék egy 60%-os matekkal...
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2009.05.04. 15:35:20

Mihu írta:Na fiúk lányok! Hogy sikerült a magyar érettségi? ....

Hát nekem egész jó lett,most néhány helyen már vannak fent nem hivatalos megoldások,azok alapján 35 pontom lesz minimum...már ami a szövegértést illeti...
én is az érvelést választottam,ami szubjektív dolog,elvileg a felépítés alapján pontoznak,mert tartalmilag elvileg a saját véleményed bármi lehet,kulturált formában...
Bízok egy 80valahányszázalékos 5ösben...holnap meg matek,nekem az a para :D
"Amikor nézzük Őt, akkor értsük meg ez egy sajátos játékos akit látunk, ez totálisan egyedi. Háromszor verte meg úgy Gvardiolt, hogy az magasabb, erősebb, gyorsabb, fiatalabb, energetikusabb. Ezt írd már le nekem számokkal. Ez mutatja azt, hogy micsoda valójában a futball."
House
Entrenador del Barça

2009.05.04. 15:00:56

Krojf írta:
Caesarka írta:Én egy hatalmas máker vagyok! :D Nem feletem irodalomból, de csak azért, mert már 2x feleltem ebben a félévben! :lol: Erre megfeleltette az előttem és az utánam lévőket a tanár! :D Mekkora egy makkos állat vok halljátok! :lol:
Kapsz még bőven "lehetőséget", csak nyugi!
Egyébként nem kifejezetten jó dolog, ha elbújsz a számonkérés elől
és röhögsz a markodba az osztálytársaidon!
Az iskolai feleltetések egyfajta felkészítő kurzusok az élet számonkérései
elé, hiszen csak akkor tudsz majd elnyerni egy-egy munkát a későbbiekben, ha el tudod adni magadat, kész programot tudsz adni a
Téged alkalmazni akaróknak, hogy igenis csak Rád gondolhatnak az
állás odaítélésekor!
Ha esetleg tanár, vagy gyakorlatvezető, vagy középvezető leszel, akkor
nagyon sokszor kell bizonyítanod a tanítványaidnak, beosztottjaidnak a
rátermettségedet.
Az iskolában minél többet felelsz annál jobb leszel a kifejezés terén,
a lámpalázadat is jobban tudod majd menedzselni, szóval kell az!
Tisztességesen, lelkiismeretesen kell tanulnod, hogy ne érjen ilyenkor
meglepetés, arról nem is beszélve, hogy most ez a Te "munkád"!
A Te dolgod a tanulás, a szüleid egyelőre eltartanak, de ha Ők már
"elengednek", akkor meg kell állnod a saját lábadon!
Szóval felelj csak minél többször!
Szurkolok Neked ezerrel!!!
K.
És ha nem tanult? :roll:
Történelem - 2008-2009
¡Gracias, Pep!
Kép
Mihu
Director del Fútbol

2009.05.04. 14:56:20

Na fiúk lányok! Hogy sikerült a magyar érettségi? Számomra a kiosztás után nem volt kérdés hogy érvelést írok. De most mégis elbizonytalanítottak a neten olvasott tanári interjúk :? Az egyik pesti tanár azt mondja hogy az érveléshez nagyon nagy irodalmi és kisebb filozófiai tudás szükségeltetett. :? :? A szövegértés az szerintem baromi könnyű volt. Olvasom itt fórumokon hogy egy csomóan fel vannak háborodva, hogy mennyire kétértelműek voltak a kérdések és állítások. Hát ebben egyetértek, de én valahogy szerencsére kibogarásztam mindent :D Úgyhogy az szerintem olyan 30-33 pont körül lesz.

Érvelésnél a bevezetésbe beleírtam Kazinczyt meg a nyelvújítást, meg hogy milyen nagy szerepet játszott régebben az irodalom. Költőket soroltam fel, mikre használták fel a verseiket meg ilyenek. Aztán a tárgyalásban olyanokat írtam, hogy a diákokat nem kötik le a könyvek, meg hogy a régi művek nyelvezete nehéz, meg hogy manapság könnyebb nekik ülni a gép előtt meg, megvárni míg egy könyvből film készül, utalva itt a Gyűrűk urára és a Harry Potterre. Hivatkoztam a Tanárúr kéremre meg a Pál utcai fiúkra, hogy azok azért népszerűek, mert nem olyan száraz, unalmas cuccok, hanem sokkal közelebb áll a diákokhoz. Elvégre mind a kettő a diákkorról szól, a fiatalok mindennapjairól, a Tanárúr kérem meg ráadásul még humoros is. Azt is írtam még hogy a média teljesen kielégíti a fiatalok igényét, az ismeretek megszerzése terén, úgyhogy nincsenek is rákényszerítve arra, hogy olvassanak.

Az egész fogalmazásom szerintem egy nagy rizsa, de azért talán van benne egy-két jó gondolat is. Tagolni tagoltam, helyesírásra eléggé odafigyeltem, próbáltam sok érvet felhozni. Meglássuk....
csababarca
Az Év Fórumozója - 2021

2009.05.03. 14:04:02

Én is holnap kezdem az érettségit,de csak a 3 alaptantárgyból,mivel a másik kettőt már megcsináltam(német+info).
Magyart és törit kell meghajtanom,mert az RTF-re megyek,és oda az kell...ha jól sikerülnek,amire van sansz,akkor duplázni fogok,mert a matek nem az erősségem :D
Sok sikert a többieknek is :wink: :wink: :wink:
torrentkiller
Entrenador del Barça

2009.05.03. 14:00:50

Én még csak 25-én megyek infóból előrehozottra, mivel még csak 11.es vagyok. :)
Aki holnaptól kezdi annak egy kalappal :D
Kép
"Barcelona Svájcból hozatott nagyon drága gyógyszereket, hogy leküzdje a növekedésihormon-hiányosságát, és ezt meg akarják hálálni. Messinek a szíve diktálta, hogy melyik csapatot válassza. Megráztam a kezét, és gratuláltam, megmutatta, hogy vannak még olyan labdarúgók, akiknél az emberi értékek elsődlegesek"- Ernesto Bronzetti
Andris
Adminisztrátor

2009.05.03. 14:00:45

Villany.
Ráérsz elszomorodni ha felvesznek. :wink:
- József Attila
Mogyi_
Jugador del Barça

2009.05.03. 13:57:08

Sok sikert minden érettségizőnek! Kína egész éves termését kívánom, osszátok szét :)

ui.: BME? zene füleimnek :D nah hajrá :)
danko94
Entrenador del Barça

2009.05.03. 13:51:25

Sok sikert srácok az érettségihez!!! :wink: :wink: :wink:
G-Jay
Entrenador del Barça
Kapcsolat:

2009.05.03. 13:50:45

lionelmessi19 írta:Talán kicsit a kéthét múlva esedékes fizikámra, ami emelt lesz.
Így 475ről indulok, de igazából kb egy 100ast is veszthetek a BME VIKhez,
Na még egy Eurobarcas a VIK-en.
Kár hogy te vagy az :lol:
Villany vagy info?
¡Visca El Barça! ¡Visca Cataluna! Més Que Un Club...
California Love
BLAUGRANA.HU! Minden ami Barca, minden ami történelem!
Saviola
Júdás 2, az áruló

2009.05.03. 13:47:55

Sok sikert az érettségizőknek! 8)
,,Azt hitted, hogy mi történt."
lluisllach89
Director del Fútbol

2009.05.03. 13:46:34

Sok sikert, és főleg nyugalmat kívánok minden érettségizőnek!

Volt szerencsém nekem 2 rendszerben is érettségizni de a lényeg srácok: Ne agyaljatok este, pihenjétek ki magatokat, mert holnap úgyis lesz fogalmatok mindenről csak kipihenve a lehető legjobban tudjátok majd megfogalmazni a gondolataitokat! A nyelvtan SOSE PARA, irodalomból pedig ha érvelést választotok akkor a legfontosabb hogy a kritériumokat olvassátok el, aszerint írjatok és akkor semmi baj nem lehet!

1 Kalappal holnapra!! :wink: :)
Kép
"Azért mert valaki hibázott nem a futballt kellene megbüntetni.
Hibáztam és megfizettem érte. De a labda nem lett mocskos."- Maradona
Puyol05
Entrenador del Barça

2009.05.03. 13:35:27

lionelmessi19 írta:Valaki érettségizik még rajtam kívül az elkövetkezendő két hétben? :)

én is jelentkeznék. én is az elkövetkezendő 3 napban, meg még jövő héten hétfőn is németből emeltszinten, hogy megkapjam a németországban is elfogadott érettségit, ne csak a magyart. ez azért fontos, mert németgimibe járok

byebye
Üdv: Laci
I can't do this all on my own. I know, I'm no Superman!!
Koorpiklaani - Tequila
Andris
Adminisztrátor

2009.05.03. 13:32:50

Mondjuk én egyáltalán nem tanulok írásbelikre, az elmúlt 12 évben már elég volt.

Talán kicsit a kéthét múlva esedékes fizikámra, ami emelt lesz.
Így 475ről indulok, de igazából kb egy 100ast is veszthetek a BME VIKhez, viszont kitudja, nálam sose lehet. Amilyen kiegyensúlyozatlan vagyok, tegnap írtam egy teljesen hibátlan próbát matek középből, de lehet hogy keddre még a 80% se. Mondjuk elég ciki volna.

Sok sikert srácok!
- József Attila
Morminho
Entrenador del Barça

2009.05.03. 13:27:15

Mr. Master írta:
lionelmessi19 írta:Valaki érettségizik még rajtam kívül az elkövetkezendő két hétben? :)
Jelentem énis! De már tudom, hogy a tegnapi nap jó ómen a jövőre nézve. Matek emelt és az angol duplázása, 456 pont a cél 8)
Hova akarsz menni? A 456 nem semmi, én örülök ha a 403-as kereskedelem és marketingre felvesznek :D Mondjuk én a pluszpontokon bukok nagyon sokat, csak egy középfokú nyelvvizsgám van. :?
"Nekünk nem az számit,hogy mi kik vagyunk...Hanem hogy játsszunk szenvedéllyel... És nem az számit, hogy mi van a mezünk hátulján, hanem az, hogy mi van a mez elején... Ami a mez elején van név sokkal fontosabb, mint ami a hátulján van..."
Mr. Master
Director del Fútbol

2009.05.03. 13:25:16

Jelentem énis! De már tudom, hogy a tegnapi nap jó ómen a jövőre nézve. Matek emelt és az angol duplázása, 456 pont a cél 8)
------------------ pisti.blog.hu --------------------

--------------- napverse.blog.hu -----------------
Morminho
Entrenador del Barça

2009.05.03. 13:22:33

Én igen, de csak a következő 3 napban :) Az angolom már meg van, az ötödik meg a társadalomismeret, amit itthon kellett megírni. :)

Magyarra nem tanulok semmit, a matek nekem fontosabb. Úgyis duplázni fogok.
"Nekünk nem az számit,hogy mi kik vagyunk...Hanem hogy játsszunk szenvedéllyel... És nem az számit, hogy mi van a mezünk hátulján, hanem az, hogy mi van a mez elején... Ami a mez elején van név sokkal fontosabb, mint ami a hátulján van..."
Andris
Adminisztrátor

2009.05.03. 13:14:44

Valaki érettségizik még rajtam kívül az elkövetkezendő két hétben? :)
- József Attila
Lezárt