2009.07.20. 20:19:28
Kivételesen hozzászólok a témához, nem tenném most sem, ha nem olyan hozzászólások hangzottak volna el többségében, amilyenek.
Egy dolgot szeretnék hangsúlyozni, amit szerintem még sokan nem éreznek. Van nagyon sok játékos, sportvezető, edző, akinek nem kell elhinni, amit mond egy sajtótájékoztatón, mert az csak egy sajtótájékoztató. De lehet szó interjúról is. Na most Pep nem ez a kategória. A keretből majd mindenkit hallottam már élőben sajtótájékoztatón, de Pep volt az egyetlen, akinek feltétel nélkül mindig el is hittem, amit mond. És nem azért, mert rajongója lennék. Ő az, aki tisztán mindig megmondja, mellébeszélés nélkül, hogy mi van. És ha nem így lenne, már biztosan bele tudott volna kötni bármelyik lap az egy év alatt. De nem tudtak egyszer sem, egyszerűen nincs hol megtámadni, mert igazat mond mindig. És hozzáteszem, legyen most szó akár madridi, akár barcelonai lapról, egyszerűen nem tudnak belekötni most sem abba, ahogyan ezt a döntést megindokolta. Lehet, hogy azok, akik most itt kritikusak, tényleg ennyire okosak, de én inkább csak azt mondom, hogy nem tudják elfogadni, hogy a szeretett játékosuknak el kell menni.
Amit Pep itt ma elmondott, az úgy igaz, ahogy van. Nem kell ilyen tévhitekről írni, hogy biztos van valami a háttérben, meg hogy a vezetőség hatása, hogy szponzorok, hogy a magaviseletével van baj, meg bármi más. Egyik sem. Eto’o nem volt rossz magaviseletű, nem játszott rosszul, nem a vezetőség akarta, hogy menjen, egyedül, ami meglökte a döntést, hogy le fog járni a szerződése. De ezen túl csak annyi, amit Pep most mond.
Mit mond?
"Akkor mégis miért kell mennie? Benyomások, érzések. Mert nekem kell megmondanom, hogy ki fog játszani jövőre, és kik lesznek a csapat tagjai. És én úgy gondolom, hogy azok után, hogy mindent megnyertünk, szükségünk van változtatásokra a játékoskeretben.”
Ebben mi nem érthető? Úgy látja, hogy a további sikeres szerepléshez bizonyos posztokon változtatni kell. És ezt neki kell látnia, nem másnak. És nagy baj lenne, ha ő nem látná.
Nem értem, hogy ki mit nem ért itt? Mit vártok magyarázatnak? Elemezze az öltözői baráti kapcsolatokat, és hogy a túlzott haverkodás majd lazulást eredményez, mert Samu ezzel és ezzel volt jóban? Ez abszurd. Megmondja felelősségteljesen, hogy ő, mint legfőbb döntéshozó a további jó szereplés érdekében változtatni akar a kereten, és ebbe a körbe - nyilván nem egy sorsolás után, hanem a saját benyomásai miatt - beleesett Samu.
Lehet, hogy ez nem győz meg pár embert, de szerintem csak is azért nem győz meg, mert túlságosan szeretik Eto’ót. Ezzel nincs is semmi baj. De ha a döntéseket ilyen személyes érzések vezérelnék, akkor pl. lehet Ronaldinho még ma is a Barcelona játékosa lenne, és ez könnyen azt is jelentette volna nincs triplázás, és nincs nagy megújulás. Ezt lehetne mondani más játékosokra is persze. Guardiola látja a legjobban, hogy mivel lehet jobb ez a csapat. Mert ő volt ott egy egész évben mellettük. És neki mindenki elhiheti nyugodtan, hogy azért döntött így, mert ez jobb a csapatnak. Nem pedig buta kitalált elméletekre kell gondolni, hogy biztos ezért vagy azért született ez a döntés.
Ennyit most szerettem volna hozzátenni a dologhoz.