visca el barca írta:én továbbra sem értem minek murinnyónak de rossi v gerrard... ott van tényleg a 2 diarra, gago, xabi...
úgy néz ki h csak az egyik diarra.
http://www.adifferentleague.co.uk/p6_1_ ... d-fit.html
Sarlósejtes anémia:
A sarlósejtes vérszegénységben a normális, kerekded vörösvértestek formája rendellenes: sarlóalakú. Az egészséges vörösvértestek könnyedén haladnak az erekben, és oxigént juttatnak a sejtekhez testszerte.
A sarlóalakúak ezzel ellentétben elzárják, károsítják a kisebb ereket és gátolják az oxigéntranszportot. Hatásukra jelentősen romlik a szövetek oxigénellátása. A szövetpusztulás miatt a szervek, izmok és csontok működése komoly zavart szenved.
Néhány beteg alig tapasztal kellemetlenségeket, és csak véletlenül fedezik fel betegségüket, míg mások többszörös szövődményektől szenvednek. A gyakori szövődmények egyike az úgynevezett „sarlósejtes krízis”, amely a csontok (elsősorban a hosszú csövescsontok) fájdalmával jár. Bár a fájdalmas roham jelentkezhet idiopátiásan (ismeretlen okból) is, leggyakrabban a következő okok válthatják ki: az oxigén kínálat csökkenése, fertőzés, kiszáradás, (földrajzi) magassági változás, és hőmérsékleti szélsőségek.
A sarlósejtes anémia egy életen át tartó harc az egészségügyi problémákkal: fájdalmak, fertőzések, vérszegénység, stroke állandó veszélye áll fenn. Szerencsére sok sarlósejtes anémiában szenvedő él kielégítő életet, a súlyos kór ellenére is.
Sarlósejtes anémia: mi okozza?
A sarlósejtes anémia örökletes betegség, vagyis genetikai úton terjed. Mindkét szülőtől kell, hogy örökölje a gyermek a kóros gént, csak úgy jelenik meg a kórkép. Amennyiben a gyermek csak az egyik szülőtől kap rendellenes gént, akkor hordozóvá válik: önmaga nem betegszik meg, de továbbadhatja a gyermekének.
Melyek a tünetek?
A legáltalánosabb tünet a fájdalom. A fájdalmak átmeneti jellegűek: akkor jelentkeznek – rendszerint a kezekben, lábakban, hasban, hátban vagy mellkasban –, amikor a sarlós vörösvérsejtek elzárják vagy akadályozzák a vér áramlását. A fájdalom órákig, napokig is elhúzódhat.
ez a betegsége. ha nem gond tőlünk másoltam.
lehetséges h a profi karrierjének is vége. érthető miért nem játszott mostanában csúcsformában.