Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Fokozatosan bővíteni az ismereteidet, majd ezeket alkalmazni és ha kell korrigálni, amúgy nagyon tetszik, ahogy megközelíted a dolgokat, már ami a kiegészítőket illeti. Annyit tennék hozzá, hogy először azért a kajával kezd, ezen próbálj meg lassan pozitív irányba változtatni, csak ezek után jönnek a kiegészítők, hogy csak egy banális példát írjak az izületvédőket a hajadra is kenheted, ha a zsírbeviteled nem megfelelő. Ami az elágazó szénláncú aminosavak ( BCAA aminosavlánc) fogyasztását illeti, ezeket első sorban edzéseid köré kell szervezned. E három aminosav alkotja izom-szövetállományod aminosav tartalmának 35 %-át. A három aminosav közül is kiemelt a leucin, mely szerkezetéből adódóan két- háromszor nagyobb mennyiségben használódhat fel, mint a valin és az izoleucin. Ezeket edzések során fogyasztva megóvják az izom glikogén készleteit, csökkentik a fehérje degradációt és a fáradtságérzet kialakulását. Ennek nyomán aerob edzések előtt és a súlyzós edzések közben hathatós segítséget jelenthetnek. A leucin emellett egyéb előnyöket is szolgáltat, melyet elsősorban edzések után élvezhetsz. A leuicn fokozza az izomsejtek tápanyagfelvételét.Emellett a vércukorszintre való tekintet nélkül képes, az inzulin-szint szabályozására és nem utolsó sorban fokozza a zsírvesztést. Az optimális adagolás pedig 5-10 gramm lehet 2-1-1 leucin/izoleucin/valin arányban aerob és súlyzós edzés előtt, súlyzós edzés közben és súlyzós edzés után. Nagyjából ennyit a bcaa-ról.Cumbee írta:Hi all.
Eddig inkább csak olvasója voltam ennek a topicnak, az utóbbi időben viszont észrevettem, hogy a szervezetem nem nagyon tolerálja ahogy élek, szal változtatni szeretnék az életvitelemen. Ehhez lenne 1-2 kérdésem. Amit rólam tudni kell, hogy rohadt alapból nagyon vékony testalkatú vagyok. Középsuliban, amikor még sokat mozogtam, kb semmi zsír nem volt rajtam és bár így izomerőben simán hoztam azt amit a kortársaim, ez izomtömegben nem látszódott +a csontozatom is elég vékony, szal tipikusan az a fjta srác voltam aki a bal kezével simán átéri a jobb oldali bicepszét. Azóta ugye eltelt pár év, a mozgás az egyetemen hogy-hogy nem elmaradt, felszedtem több mint 10 kilót, aminek a nagy része zsír és leginkább törzsre ment, viszont 1-2 éve időnként gyúrogatok is. Ez nálam azt jelenti, hogy lent vagyok teremben 1-2-3 hónapot, aztán valamiért különböző okok miatt ez mindig megszakad és 2-3 hónap múlva kezdem megint elölről. Azzal ugye tisztában vagyok, hogy ez elég komolytalan így, viszont annyira jó volt, hogy a zsír+az így megszerzett izmok segítségével most már átlagos testalkatúnak mondhatom magam.
És itt jön a lényeg: Valamikor megint el szeretnék kezdeni kondizni, de most már kicsit normálisabban kellene csinálnom a dolgokat. Olvasgattam amit írtatok, meg kicsit utána olvastam a témának így az alapokkal úgy ahogy tisztában vagyok. Természetesen ehhez az is hozzá tartozik, hogy azzal is tisztában vagyok, hogy igazából semmit nem tudok még semmiről.A lényeg tehát az, hogy a kajámat elkezdtem már rendbe tenni, nyilván még nem jó, de ez egy hosszú folyamat és nekem most elég annyi, hogy elkezdtem és törekszem. A kérdésem vásárlással kapcsolatos. Most akarok majd 1 nagy bevásárlást csinálni és meg szeretnék venni minden olyan dolgot, ami szükséges az induláshoz.
Amire gondoltam:
Scitec Nutrition Multi Pro (ez lenne az alap)
+ halolaj, így ebből minden nap 2 kapszulát szednék
+ izület védő (Ezt akkor is szedném, ha nem gyúrok, mivel érzem, hogy gondok vannak ezen a téren)
+ kellene valami alvás segítő/nyugtató(vizsgaidőszakra pláne) ezeken gondolkodom: http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=7568
http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=3003
Ezeket gondoltam alapból kondi nélkül a mindennapokra. (+ néha 1 kevés fehérje)
Fehérjét ilyet használok: http://shop.builder.hu/termekek_reszletes.htm4?id=6666 - Erről van valakinek véleménye, tapasztalata?
+ van elvileg itthon szőlőcukor por formában amit tán a tescoban vettünk anno, gondolom az megfelel edzések után.
+ emlegetni szoktátok még a BCAA-t, arról viszont nem sokat tudok, tudnátok valamit mondani, hogy abból mit mennyit, mikor kéne szedni és mennyire fontos?
Egyébként így erre gondoltam első körben, azzal megfejelve, hogy fokozottan figyelek a folyadék bevitelem mennyiségére, amivel eddig szintén nem nagyon foglalkoztam. Az lenne tehát a kérdésem, hogy jó-e ez így első körben és ami nem, azon mit kéne változtatni?
én a helyedben inkább minőségi gyártóktól vennékshutterisland írta:édesapámtól kaptam egy tízest utólagosan szülinapomra, úgy döntöttem, könnyen jött, könnyen megy, tápkieg-re fogom költeni, máskor úgy sem nagyon tehetem meg, hogy több félét is használjak.
nos, fehérjém, vitaminom, maltodextrinem van, az edzés utáni dextrozt pedig sima bolti natúr szőlőcukor ledarálásával megoldom.
úgy gondoltam, ebből kijön egy zsírsav, egy glutamin, meg valami bcaa.
ezeken vacilálok :
omega vagy flax
l-glutamine vagy gluta rx
bcaa-x vagy bcaa 6400
ez így bármilyen kombóban 10-11 között kijönne...és úgy osztanám be, hogy két hónapig elég legyen.
gondolkodtam, hogy valamelyik helyett creatine-t, csak az sötét ló, ki tudja, hogy nekem a monohidrát, az etil-észter, vagy mondjuk a tri-creatin malát jön be...(mivel eddig csak crea-bombot próbáltam, az meg komplex.)
vélemény,tipp,javaslat ?
Nem akarok nagy szavakat használni, de a megfelelő zsírbevitel ( átlagos földi halandónak) kb a megfelelő fehérjebevitellel egyenértékü. Nem írok akkor most az élethossz, az izületek egészsége... és a többi hasonló érdekességről amit mind befojásol a zsírbevitel, így inkább egy kis nekedvaló érdekesség: Hill és Wynder immár 30 éves tanulmánya szerint az össz-zsírbevitel 30 energia százalékról, 15 százalékra csökkentése nyomán a szabad tesztoszteron, androstenedion és DHEA szintje jelentős csökkenést mutatott.shutterisland írta:okés, akkor omega 3 adja, meg majd beszerzek lenmagolajat.Esszenciális zsírsavból mindenképpen omega 3-at ( EPA és DHA az amire először is szükséged van és azt csak ebbe a termékbe látok ), az ALA pótlásra vegyél inkább egy üveg lenmagolajat és így legalább az omega 3 teljeskörü lesz. Glutaminból és BCAA-ból is inkább a port, ez sokkal pontosabban adagolható és gazdaségosabb, bár, hogy őszinte legyek ezek azért elég drágák.
amúgy ez a fejlődésem mennyire befolyásolja ? mármint ez a zsírbevitel ?
a glutamin után olvastam, hát kicsit lelombozódtam.
azt írják, hogy gyakorlatilag semmit sem ér a glutamin ilyen 5-10g-os adagokkal, minden fórumon, ahol utánanéztem, az alap, hogy edzés után 10-20g, + még lefekvés előtt is legalább 10.
szóval a 300 grammos dobozom elmenne 15-20 nap alatt...
a bcaa meg tényleg elég drága, ez, amiket ide raktam, ezek az olcsóbbak csak...de gondolom ezek meg kevesebb hatóanyagot tartalmaznak.
lehet mégis kreatint kellene, és abból tudnék nyomni egy kúrát...mellé meg valami bedurrantót (AAKG,hemo-no...) mert azoknak meg legalább látom a közvetlen hatását, míg gondolom ha 5g glutaminnal bohóckodok, az édeskevés..
!aakg! mondjuk ebből szednék 3-at edzésenként, akkor 33 edzésre elég, az meg 8 hét.
kreatin kúrát meg !evvel! szerintem meg lehetne csinálni, mivel fél kiló.
...és akkor ha az omega3-ból 2-t, az AAKG-ből 3-at szedek naponta/edzésnaponta, plusz fél kiló monohidráttal csinálok egy kúrát, akkor az úgy két hónapra elég lesz szerintem.
l-glutamine meg por alakú bcaa (bcaa xpress..) pedig 12.500-ban jönne ki két hónapra, ha olyan dózisban szedem, ahogy ér is valamit, omega3-al együtt 15.000 alsóhangon.
viszont az omega3,monohidrát,AAKG combó ugyan úgy két hónapra 10.500-11.000...
okés, akkor omega 3 adja, meg majd beszerzek lenmagolajat.Esszenciális zsírsavból mindenképpen omega 3-at ( EPA és DHA az amire először is szükséged van és azt csak ebbe a termékbe látok ), az ALA pótlásra vegyél inkább egy üveg lenmagolajat és így legalább az omega 3 teljeskörü lesz. Glutaminból és BCAA-ból is inkább a port, ez sokkal pontosabban adagolható és gazdaségosabb, bár, hogy őszinte legyek ezek azért elég drágák.
Te aztán feltetted a 40 millás kérdést, a gond csupán az, hogy ha írok is egyet az közel sem biztos, hogy neked működni fog, vagy úgy fog működni ahogy működnie kéne, vagy ahogy elképzelted. Írhatnék kb 100 étrendet ami bevállt, csak egyik se neked! Van akinek "jó" a nyers tojás, én megfőzöm, vagy megsütömcsaNii' írta:Üdv!
Annyi lenne a kérésem/kérdésem, hogy valaki nem tud egy jó szálkásító tervet, amiben le van írva, hogy miből mennyit kéne enni és mozogni.
Esszenciális zsírsavból mindenképpen omega 3-at ( EPA és DHA az amire először is szükséged van és azt csak ebbe a termékbe látok ), az ALA pótlásra vegyél inkább egy üveg lenmagolajat és így legalább az omega 3 teljeskörü lesz. Glutaminból és BCAA-ból is inkább a port, ez sokkal pontosabban adagolható és gazdaségosabb, bár, hogy őszinte legyek ezek azért elég drágák.shutterisland írta:édesapámtól kaptam egy tízest utólagosan szülinapomra, úgy döntöttem, könnyen jött, könnyen megy, tápkieg-re fogom költeni, máskor úgy sem nagyon tehetem meg, hogy több félét is használjak.
nos, fehérjém, vitaminom, maltodextrinem van, az edzés utáni dextrozt pedig sima bolti natúr szőlőcukor ledarálásával megoldom.
úgy gondoltam, ebből kijön egy zsírsav, egy glutamin, meg valami bcaa.
ezeken vacilálok :
omega vagy flax
l-glutamine vagy gluta rx
bcaa-x vagy bcaa 6400
ez így bármilyen kombóban 10-11 között kijönne...és úgy osztanám be, hogy két hónapig elég legyen.
gondolkodtam, hogy valamelyik helyett creatine-t, csak az sötét ló, ki tudja, hogy nekem a monohidrát, az etil-észter, vagy mondjuk a tri-creatin malát jön be...(mivel eddig csak crea-bombot próbáltam, az meg komplex.)
vélemény,tipp,javaslat ?
Mind a négy kiválló, így a választást inkább az határozza meg, hogy gyors felszívódásu ( vpx syngex) vagy lassú felszívódásu, vegyes ( myofusion ) fehérjét akarsz-e venni.roni009 írta:Most néztem a helyi boltot és elég korrekt áron árulják a fehérjéket pl. myofusion 11k, a dynamitize és a syntha 6 is hasonló árban van, vpx asszem egy 10es melyiket lenne érdemes megvennem ezek közül?
Ha mint gyártó nézzük nincs benne a top 10-be, de még talán 20-ba sem, ami nem azt jelenti, hogy rossz, vagy minimum ne lennének jó termékeik. Én személy szerint elektrolitokat, omega3,6,9-et meg talán E vitamint használtam tőlük és abszolut azt kaptam amit vártam ( úgymond bevállt).dak900 írta:Sziasztok!
Lenne egy kérdésem mindenkihez, aki már használt Peak kiegészítőket...Milyen benyomásotok van a Peak termékekkel kapcsolatban? Árban nem épp a legolcsóbbak...de a minőségről nincs valakinek konkrét véleménye?
Esetleg nincs személyes tapasztalatod Marquez, daffy? Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!!
Én inkább az alvásra koncentrálnék éjszaka. Ha lefekvés alatt fogyasztottál lassú felszívódásu fehérjét nem lesz gondod, de ha már választani kell, akkor inkább fehérjét és azt is csak max egyszer ( belezavarhat az emésztésbe, ami akár az alvás alatt termelődő növekedési hormon szintedet is lelőheti). Mondom én inkább aludnék, mert ez egy olyan minimális plussz amivel a profik élnek ( nekik pedig az éjszakai hormontermelés ilyen szempontból irreleváns ), helyedben pedig az alapokat tenném rendbe, mert aki nyers tojást eszik ott van mit rendbe tenni.shutterisland írta:ilyen érzésem volt, mikor elmentem megnézni csabán a formabontóba, amikor kathi béci vendégszerepelt.daffy írta:ma lementem edzeni és egy csávó(vagy inkább másfél) felpakolta a fekpadot. mondom,háhh ennyivel én is tudok,biztos csak bemelegít. erre felkapta bicepszre és elkezdett edzeni.![]()
összepakoltam és eljöttem,ez nekem sok volt![]()
más : szerintetek az jó trükk az éjszakai tápanyagellátás szempontjából, ha egy adag fehérjét oda teszek az ágy mellé, és mikor éjszaka felkelek (mert 2-3 óránként mindig felkelek valamire) iszok belőle 2-3 kortyot ? max teszek még oda egy "köpőcsészét" (:lol: ) mert összeáll az ember nyála a fehérjétől.
ugyanis amikor éjszaka vagy felkelés előtti órákban éhes vagyok, mindig kimegyek, csapok két tojást egy pohárba, azt lehúzom...csak hát ez elég nomád, és nem túl értelmes megoldás. ezért gondoltam erre.
bár igaz, hogy a tejsavó elvileg gyorsan szívódik fel, de na..
Ez a pad egy sz*r, semmire nem jó, kényelmetlen a fekvenyomó része is, még kezdésnek sem ajánlom!levproff írta:Üdv!
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz!
Méghozzá az, hogy ez a pad miért ilyen olcsó:
Link
Ahogy nézegettem a neten 25-30 alatt szinte semmilyen pad nem volt, ezért érdekes ez nekem.
Amúgy most kezdenék el kicsit gyúrni, úgyhogy nem akarok ilyen atompadot, ezért nekem jó a gyenge is.
Előre is köszönöm a válaszokat!
én nem sok rosszat hallottam róla,de személyes tapasztalatom nincsdak900 írta:Sziasztok!
Lenne egy kérdésem mindenkihez, aki már használt Peak kiegészítőket...Milyen benyomásotok van a Peak termékekkel kapcsolatban? Árban nem épp a legolcsóbbak...de a minőségről nincs valakinek konkrét véleménye?
Esetleg nincs személyes tapasztalatod Marquez, daffy? Előre is köszönöm mindenkinek a segítségét!!
tényleg gyanúsan olcsó kis gép, de 150 kg az össz teherbírása, ami azt jelenti, hogy ha 80 kg vagy, maximum 70kg-al nyomhatsz mondjuk fekve (nem beszélve arról, hogy sosem tanácsos valamit a maximumon nyomni szerintem, ha össszecsuklik, az gáz..)levproff írta:Üdv!
Lenne egy kérdésem a hozzáértőkhöz!
Méghozzá az, hogy ez a pad miért ilyen olcsó:
http://www.vatera.hu/sport_fitness/test ... 15199.html
Ahogy nézegettem a neten 25-30 alatt szinte semmilyen pad nem volt, ezért érdekes ez nekem.
Amúgy most kezdenék el kicsit gyúrni, úgyhogy nem akarok ilyen atompadot, ezért nekem jó a gyenge is.
Előre is köszönöm a válaszokat!
jó lenne még 1 étkezést betenni,hogy 5 legyen legalább. estére a zabpehely felejtős. sovány túró,4-5 tojásfehérje. a reggeli étkezés legyen kiadós,de nem cukordús. a vacsora szénhidrátszegény. se rizs,se zab,se péksüti,se kenyér. tojás,hús,zöldség,túró mehet vacsira. kezdésnek szerintem ennyi is elég. a vitaminra figyelj,mert ha nem étkezel változatosan(bár amúgy is) eléggé ajánlott egy multivitamin.socio66 írta:most jött el nálam annak az ideje,hogy rendbe tegyem a kajám.
kezdésnek egy ilyesmire gondoltam:
négy étkezés; reggel,este,illetve ebéd és vacsoráig még egy.
reggelinek és vacsorának tojást és zabpelyhet gondoltam,plusz még valami extra,sajt,vagy például ez a sovány túró,kondiban nagyon ajánlgatták.
az ebéd és a délutáni kaja pedig csirkemell rizzsel.
most kb. úgy néz ki a kajám,hogy reggel péksüti,vagy semmi,délben ami van itthon,délután semmi,este pedig zabpehely,vagy kenyér.
és így is fejlődök,szóval ettől a váltástól most sokat várok,még ha ez egy kezdetleges étrend is.
kiegészítőkkel jó lenne még feldobni,de most nem nagyon van rá pénzem.
írhattok véleményt,vagy okosságokat,szívesen fogadom.
Én is hasonlót tapasztalok, látom a fejlődést, látom sajnos azt is, hogy nem csak az izomtömeg nő, a mérleg mégis minden reggel pucéran mérve majdnem egy éve ugyan annyit mutat..most akkor WTF?shutterisland írta:hát igen, csak az éjszaka közepén ez a leggyorsabb megoldás, viszont kerülöm, csak vészesetben...de kiváltom éjszakai fehérje turmix-al.daffy írta:soha ne egyél nyers tojást. én estére jobb ötletnek tartom a főtt tojásfehérjét,akár éjjel is.
más : eléggé lehangolt, hogy lemértem magam ma mérlegen (mondjuk elég hülyén mér, de mindegy..) és nem h nem jött fel rám utóbbi bő hónapban egy kiló sem, de még kevesebbnek is mutat, mint voltam.
ezzel szemben a tükör viszont pozitív benyomást kelt.
tudom, hogy utóbbi a lényeg, de szerintem muszáj lesz megemelnem a ch-t...csak már így is hányok a sok rizstől.
főzz le este 3 tojást és ha éjjel felkelsz,dobd be a fehérjét.shutterisland írta:hát igen, csak az éjszaka közepén ez a leggyorsabb megoldás, viszont kerülöm, csak vészesetben...de kiváltom éjszakai fehérje turmix-al.daffy írta:soha ne egyél nyers tojást. én estére jobb ötletnek tartom a főtt tojásfehérjét,akár éjjel is.
más : eléggé lehangolt, hogy lemértem magam ma mérlegen (mondjuk elég hülyén mér, de mindegy..) és nem h nem jött fel rám utóbbi bő hónapban egy kiló sem, de még kevesebbnek is mutat, mint voltam.
ezzel szemben a tükör viszont pozitív benyomást kelt.
tudom, hogy utóbbi a lényeg, de szerintem muszáj lesz megemelnem a ch-t...csak már így is hányok a sok rizstől.