Kész vagyok!
Kezdjük is a svédekkel, ha már az a legfrissebb élmény:
Ondskan (Könyörtelenek)
Éljen lui! Már akkor dörzsöltem a tenyerem, amikor megosztotta velem, hogy mit fog ajánlani. Ahhoz képest mondjuk sokáig tartott, mire eljutottam a megnézésig, de nem csalódtam. Nagyon tetszett a film, az elejétől kezdve magával ragadott és ahogy az erőszak és a kegyetlenség már mindenki részéről túlmegy minden határon, úgy lesz egyre érdekesebb a dolog.
Egyedül akkor éreztem egy kis "stílustörést", amikor
Erik hozott egy ügyvédet, hogy visszaszerezze a levelet. Merthogy ez nem éppen az ő stílusa, sokkal inkább talán Pierre-é. Bár valószínűleg ez a lényege, úgyhogy ez sem gáz.
Minden bizonnyal hétegészötöt adtam volna a filmre, de a vége fele felfedeztem egy, szerintem elég erős párhuzamot Erik és Vito Corleone közt, úgyhogy a vége
8/10. Ez utóbbit észrevette még valaki? Tök kíváncsi vagyok, hogy ez tényleg van-e, vagy csak bebeszélem magamnak...
Eastern Promises (Gyilkos ígéretek)
Na igen...egy ún. Cronenberg light. Értsd: semmi nem mászik ki a szereplők gyomrából...
Ettől függetlenül kemény film. És igazából jó is, csak néhol kicsit azért lankadt a figyelmem.
Cronenberg nagyon jól mutatja be, ahogy Viggo Mortensen elmerül a dosztojevszkij-szerű alvilágban és csak egy kisbabát tud kimenteni onnan, önmagát már nem...
A befejezés pedig kegyetlen. Szinte egészen az utolsó pillanatig megyünk a happy end felé, hogy aztán pofára essünk...
A fürdős jelenetnek pedig a klasszikusok közt a helye.
7/10
Blowup (Nagyítás)
Itt viszont nincs kérdés. Ez már 1966-ban is remekmű volt és most is az. Egy csávó, aki éli a saját kis életét. Majd a saját kis élete belerántja valami olyanba, amiről fogalma sincs és ahol igazából semmi keresnivalója. De ezt soha nem tudjuk meg. Mert nem ez a lényeg.
A főhős, a fotós a lényeg és az ő vívódása. Mert ő nem tudja, hogy most igazából mi történik körülötte. És a néző sem tudja. Ez a lényeg szerintem. Végig az ő fejében járunk...
Valakit az ilyen dolgok magukkal tudnak rántani, valakit nem. És kb. itt dől el, hogy tetszik-e a film. Akinek nem tetszett, annak javaslok még egy nézést, mert ugyan a film nem tökéletes, de egy nézésnél mindenképp többet ér, hátha meglátsz benne valamit, amit elsőre nem vettél észre... (
mint a csávó a fotón...érted...
)
8,5/10
Ezzel én meg is volnék, behoztam a lemaradásom, next please!