Akkor az én értékeléseim.
Őslények országa
Nehéz elfogulatlanul írni erről a rajzfilmről, egyrészről mert már én is láttam gyerekkoromban és már akkor is herótom volt tőle, másrészről meg szeretem a rajzfilmeket, és nem csak az elvontakat, de a mai rajzfilmekben ugye már más a küszöb, amit még a szülő megenged stb.
A technikai részére nem is térnék ki, evidens, hogy a számítógépes technika fejlődésével egyre jobb és jobb minőségűek lesznek, ezzel nincs mit csinálni.
De azt hiszem, ha lesz gyerekem majd, én biztos nem teszem be neki ezt a filmet, hogy nézze meg. A történet bugyuta (vagy legalábbis a kibontása), és értem én, hogy erkölcsi tanok és iránymutatás meg tanulság a gyermeknek, de ehhez szerintem nem kell ilyen erőltetett konfliktusokat ábrázolni. Érdemben erről ennyit tudok mondani.
4/10
Nagyítás
Alapvetően szeretem az ilyen filmeket. A konfliktus előtt jól megismerjük a főszereplő személyiségét, több szituációban is látjuk, és aztán nem történik semmi szenzációhajhász (mármint filmügyileg, sem kaszabolás, sem hős nem lesz, sem happy end, sem borzalmas nagy tragédia). Bár a történet nálam általában sokadlagos kérdés, az szerintem itt rendben volt, nekem tetszett. De inkább olyan dolgok voltak, amik nem tetszenek.
1. A főszereplőnek a helyzetei szerintem nincsenek jól megírva. A karaktert bemutató jelenetek néhol erőltetettek (itt pl. arra gondolok, amikor a két lány először megy el Thomashoz, leül az asztalhoz, felvesz egy pénzérmét és elkezdni forgatni az ujjai között - az a jelent eléggé esetlen szerintem).
2. Végig nagyon idegenül, kívülállónak éreztem magam a filmhez képest. Értem ezalatt azt, hogy a hangulatába egyszer sem tudott belevonni a film. Se a film saját hangulatába, se a szereplők vagy adott szituáció hangulatába. Ezt én egyértelműen a kameramunkának tudom be. Azt nem tudom, hogy rendezői utasításra történt így a dolog, vagy az operatőr mennyi szabad kezet kapott, de nem tetszett.
3. erre már nem emlékszem, de ez valami kis apróság volt, úgyhogy annyira nem fontos...
6/10