Mozi & Filmek

Ami egyik témához sem kapcsolódik, avagy itt nyugodtan írhatsz mindenről kötetlenül.
sjd
Llegenda del Barça

2012.12.15. 16:46:26

sjay írta: Rosszul közelítetted meg a mondanivalóm. Azt egy szóval sem jelentettem ki, hogy az adott film nem elég jó a kellő tapasztalat hiányában, és azt sem , hogy a néző mit érez a nézése közben. Csupán azt próbáltam elmondani, mennyire fontos a filmeknél a kellő tapasztalat, ezzel egy újabb szintre emelve a produkciót.
Sztem ugyanarról beszélünk, azt mondtad, hogy "nem fog annyira tetszeni neki az adott film, ami későbbi tapasztalatai fényében már mesterműnek tűnhet."
De sztem ha a film alapból ilyen, akkor az már eleve rossz. Jó esetben nem kellene, hogy ilyen különbségek legyenek, hanem mindenki számára ugyanazt kéne, hogy jelentse (ha meg eleve nem így készítik el, azt már akár öncélúnak is mondanám). Éppen azért volt (szándékosan) rossz példa Shame, mert az ilyen szempontból nem függött attól, hogy volt-e bármilyen tapasztalatod (ahogy Te is mondod), de kismillió filmet tudnék mondani, ami még szintén ilyen.
Szvsz ez egy kicsit utólagos belemagyarázás a néző részéről, mert ez esetben már nem magát a művet értékeli, hanem a saját emlékeit, és igazából azok váltják ki belőle a hatást. Ilyen szempontból éppen ezért nem mondanám, hogy a film ettől egy "újabb szintre" lép.
soadroli
Llegenda del Barça

2012.12.15. 16:32:56

A Hobbit
Nem fogom sorokon keresztül dicsérni, rohadt jó volt, csak ámultam és bámultam :D Martin Freeman a lehető legjobb választás volt Bilbo szerepére.
A látvány, a zene, minden baromi jó. Apropó zene...a legjobb zenét a filmben, LESZINKRONIZÁLJÁK :evil: Fú de felmérgelt, ráadásul olyan nyomorék szövege volt....Go gome szinkroncsapat, you're drunk :lol:
A gollamos rész is nagyon jó lett. Mire elkezdődne a film, vége van. Most várhatok még 1 évet...szemetek.
Ja, és ami a LOTR trilógiába irritált, az most is: Galadriel. Legszívesebben tarkón csapnám egy péklapáttal. Pedig alig szerepel a filmben :lol:
Kép
sjay
Entrenador del Barça

2012.12.15. 14:52:34

sjd írta: Ezzel én nagyon nem értek egyet, egy film akkor jó, ha enélkül is működik. Pont azt kéne érezned a nézése közben, mintha lett volna már ilyen tapasztalatod.
Pl. A forrás az egyik kedvenc filmem annak ellenére, hogy (szerencsére) még nem halt meg senki közeli rokonom. Vagy feltételezem a Shame sem a szexfüggőknek tetszett csak. :D
Szvsz akkor van egy film jól ábrázolva, ha pl. a 15 éveseknek is hitelesen jeleníti meg a házassági problémákat, és nem csak azok tudják beleélni magukat, akik már voltak házasok. És ha ez nem így van, az akkor nem (annyira) jó film.
Nyilván ehhez a befogadó részéről is kell egyfajta nyitottság, mert ha az nincs meg, az már nem a film hibája.
Rosszul közelítetted meg a mondanivalóm. Azt egy szóval sem jelentettem ki, hogy az adott film nem elég jó a kellő tapasztalat hiányában, és azt sem , hogy a néző mit érez a nézése közben. Csupán azt próbáltam elmondani, mennyire fontos a filmeknél a kellő tapasztalat, ezzel egy újabb szintre emelve a produkciót. A Shame meg teljesen csorba példa ide, mivel a mű szimbolista, és inkább szól a 21. századi társadalom kiüresedéséről és eltorzulásáról, mint magáról a témát szolgáltató szexfüggőségről. Utóbbi csak kellék, "szélsőséges" példahozatal arra, hogy a már említett romlottságot átadja a rendező, ennek a megértéséhez pedig egyáltalán nincs szükség az adott betegség átélésére.
REMY
Madridista

2012.12.15. 14:51:40

visca el barca írta:nono, ezzel vitába szállnék.

azért vannak olyan filmek, amiknek az "igazi megértéséhez" az embernek meg kell szereznie egy bizonyos élettapasztalatot. és ezt leginkább csak korral lehet elérni.

mert lehet h éppen 15 évesen is érteni fogja miről, de élettapasztalattal a háta mögött valószínűleg sokkal jobban be fogja fogadni az alkotást.
Ezek talán a legjobban a Francia új hullámra, illetve Bergman filmjeire érvényesek. Persze ezeken kívül is van sok, de saját tapasztalataim alapján én ezt mondom.
sjd
Llegenda del Barça

2012.12.15. 14:41:42

sjay írta:Ennek ellenére egy adott film a megkívánt élettapasztalat nélkül is élvezhető, maximum nem érti meg a néző azt a mondanivalót, és nem fog annyira tetszeni neki az adott film, ami későbbi tapasztalatai fényében már mesterműnek tűnhet.
Ezzel én nagyon nem értek egyet, egy film akkor jó, ha enélkül is működik. Pont azt kéne érezned a nézése közben, mintha lett volna már ilyen tapasztalatod.
Pl. A forrás az egyik kedvenc filmem annak ellenére, hogy (szerencsére) még nem halt meg senki közeli rokonom. Vagy feltételezem a Shame sem a szexfüggőknek tetszett csak. :D
Szvsz akkor van egy film jól ábrázolva, ha pl. a 15 éveseknek is hitelesen jeleníti meg a házassági problémákat, és nem csak azok tudják beleélni magukat, akik már voltak házasok. És ha ez nem így van, az akkor nem (annyira) jó film.
Nyilván ehhez a befogadó részéről is kell egyfajta nyitottság, mert ha az nincs meg, az már nem a film hibája.
sjay
Entrenador del Barça

2012.12.15. 14:21:23

visca el barca írta:nono, ezzel vitába szállnék.

azért vannak olyan filmek, amiknek az "igazi megértéséhez" az embernek meg kell szereznie egy bizonyos élettapasztalatot. és ezt leginkább csak korral lehet elérni.

mert lehet h éppen 15 évesen is érteni fogja miről, de élettapasztalattal a háta mögött valószínűleg sokkal jobban be fogja fogadni az alkotást.
Persze, de ez a dolog is sarkítás és csak a saját tapasztalataid alapján tudod ezt mondani. Ugyanis az adott élettapasztalat akár 15-16 éves korra is kialakulhat. Ez mind film és emberfüggő, van amely már fiatal korban is érthető (pl. a Holt költők társasága) más filmhez pedig komoly párkapcsolati, esetleg házassági tapasztalatok szükségesek (pl. Közelebb). Szóval, az is igaz amit te mondasz, és az is, amit korábban mások, az általánosítás itt nem igazán helytálló. Ennek ellenére egy adott film a megkívánt élettapasztalat nélkül is élvezhető, maximum nem érti meg a néző azt a mondanivalót, és nem fog annyira tetszeni neki az adott film, ami későbbi tapasztalatai fényében már mesterműnek tűnhet.
visca el barca
Presidente del Barça

2012.12.15. 13:51:50

nono, ezzel vitába szállnék.

Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
sjay
Entrenador del Barça

2012.12.15. 13:05:15

Faust írta:Én 17 évesen láttam először a Videodrome-ot. :mrgreen:
Szóval nem tudom, sztem azért kell egy bizonyos életkor/érettség (persze utóbbi nem életkor függvénye) bizonyos filmekhez.
Amúgy szerintem sem kor, hanem szellemi fejlettség kérdése, nyilván nincs azzal semmi baj, ha valaki ilyen idősen inkább Mátrixot néz (ezzel nem beszólni akartam, az első kettőt nagyon szeretem), és ahogy észrevettem, nincs behatárolható időszak, amikor valaki elkezd komolyabb filmeket nézni...egyszer csak úgy jön magától, már ha jön.

A kor abszolúte nem számít.

By the way, az ilyen közegek, mint itt a filmtopik, általában jót szoktak tenni sokaknak, odaát van 1-2 arc, akik az én "hatásomra" kezdtek el komolyabb filmeket nézni, és nem bánták még meg. :) Én is egy csomó olyan filmet néztem meg, amit mások ajánlottak, és amúgy sose hallottam felőle, innen is jött a Filmklub ötlete.
Ezzel egyetértek, mármint hogy a kor nem számít ebben az esetben. Igazából a legfőbb tényező az ember, és nem a kora, mint ahogy Kanty is említette, van aki 15 évesen is megemészt komolyabb alkotásokat, mások pedig 30 éves korukban is a Transformersen vegetálnak. De ezzel a dologgal nincs is semmi baj, szerintem mindenki tegye és nézze azt, amit Ő szeretne.

Másrészről. Saját példámból kiindulva, egy adott film nagyon nagy hatással lehet egy fejlődő szervezetre. Én 15 évesen kezdtem a komolyabb filmek nézését, azóta , az eltelt 2 évben számtalan olyan produkciót láttam, amely hozzátett az életemhez, nem is kicsit.
Faust
Madridista

2012.12.15. 12:27:12

Én 17 évesen láttam először a Videodrome-ot. :mrgreen:
Szóval nem tudom, sztem azért kell egy bizonyos életkor/érettség (persze utóbbi nem életkor függvénye) bizonyos filmekhez.
Amúgy szerintem sem kor, hanem szellemi fejlettség kérdése, nyilván nincs azzal semmi baj, ha valaki ilyen idősen inkább Mátrixot néz (ezzel nem beszólni akartam, az első kettőt nagyon szeretem), és ahogy észrevettem, nincs behatárolható időszak, amikor valaki elkezd komolyabb filmeket nézni...egyszer csak úgy jön magától, már ha jön.

A kor abszolúte nem számít.

By the way, az ilyen közegek, mint itt a filmtopik, általában jót szoktak tenni sokaknak, odaát van 1-2 arc, akik az én "hatásomra" kezdtek el komolyabb filmeket nézni, és nem bánták még meg. :) Én is egy csomó olyan filmet néztem meg, amit mások ajánlottak, és amúgy sose hallottam felőle, innen is jött a Filmklub ötlete.
Kép
kanty
Llegenda del Barça

2012.12.15. 12:09:38

S.Agüero írta:Basszus, tegnap beszélgettünk osztálytársaimmal, hogy melyik a legjobb film.
Mondtam ilyeneket, hogy Remény Rabjai, Halálsoron stb... egyiket sem ismerték! :shock:
Végül is én vagyok a bolond, hogy én ezeket már láttam 15 évesen? :D
Nem gondolom, hogy a kor ebből a szempontból tényező. Van, aki 14 évesen is megérti, hogy miről szól a Remény Rabjai és van, aki 30 évesen se.

Ettől függetlenül azt én is osztom, hogy Rád jó hatással van a fórum. Mérföldekkel jobbra, mint például a facebook csoport. Na, de ez már off.
Az előző évtized közepesen aktív fórumozója.
sjd
Llegenda del Barça

2012.12.15. 12:05:54

S.Agüero írta:Végül is én vagyok a bolond, hogy én ezeket már láttam 15 évesen? :D
amúgy ja, én még Mátrixot meg Bourne-trilógiát néztem 15 évesen, nem ilyeneket. Mondjuk akkor még messze voltam attól, hogy tudatosan filmezzek, nagyjából azokat nézem, ami vt a moziban meg tv-ben.
De pont a napokban gondolkodtam el rajta, hogy újra kéne nézni ezeket, mert "felnőtt"ként egészen máshogy nézném őket. Szóval nem tudom, sztem azért kell egy bizonyos életkor/érettség (persze utóbbi nem életkor függvénye) bizonyos filmekhez.
messideco
Presidente del Barça

2012.12.15. 11:28:38

15 évesen én sem ismertem ezeket, sőt csak 17-18 évesen néztem meg ezeket. Jó hatással van a fórum rád, csak az a fránya labrador... :D
Kép
"And my heart will leave you never."
MatyiG
Adminisztrátor

2012.12.15. 09:56:22

Basszus, tegnap beszélgettünk osztálytársaimmal, hogy melyik a legjobb film.
Mondtam ilyeneket, hogy Remény Rabjai, Halálsoron stb... egyiket sem ismerték! :shock:
Végül is én vagyok a bolond, hogy én ezeket már láttam 15 évesen? :D
REMY
Madridista

2012.12.14. 23:08:12

Cali írta:Precious - A boldogság ára
10/10
Tényleg nagyon jó film. Érdemes megnézni, mert minőségi dráma. Bár nálam azért nem 10 pontos :D csak 7,5 :D
Cali
Entrenador del Barça

2012.12.14. 22:17:44

Precious - A boldogság ára

Most fejeztem be egy pár perce, és azt kell, hogy mondjam, talán az eddigi legkeményebb dráma volt, amit láttam. Külön kiemelném Mo'Nique játékát, egyszerűen annyira hiteles volt, hogy mikor ő játszott, mindig azon agyaltam, hogy legszívesebben szétverném a fejét. Nagyon is megérdemelt az a szobrocska, amit ezért kapott!

Nem az a fajta film, amit szívesen megnéznék többször is, elég volt egyszer úgy érzem...

10/10
miihii
KHAL

2012.12.14. 22:11:53

messideco írta:figyelj a párbeszédekre, a lényeg azon van.
Máson nem is lehet, hisz ebből áll az egész :D

De tényleg, ahogy telt az idő, valahogy olyan sehova sem vezető diskurzusnak tűnt.
kanty írta:
Kell hozzá egy hangulat az biztos. Ha már az elején nem köt le, akkor az egész unalmas lesz. Viszont, ha olyan passzban nézed, akkor szerintem tetszeni fog. Megér még egy próbát.
:)
Ez az, h kb húsz perc után untam és ez csak erősödött, uh sanszos, h ennek már kasza részemről. Evvan :)
There is only one god, and his name is death~Syrio Forel
kanty
Llegenda del Barça

2012.12.14. 21:16:39

miihii írta:
messideco írta:The sunset limited :wink: ha kimaradt volna
Nemrég rápróbáltam, miután már egy jó ideje itt várt a gépemen és annyi jót írtatok róla. De valahogy olyan szinten nem kötött le, h eszméletlen. Úgy egy óráig erőlködtem vele, aztán végül kinyomtam :oops:
Kell hozzá egy hangulat az biztos. Ha már az elején nem köt le, akkor az egész unalmas lesz. Viszont, ha olyan passzban nézed, akkor szerintem tetszeni fog. Megér még egy próbát.
:)

Lui!

Olyan filmet ritkán ajánlok, amit nem láttam, most kivételt teszek:
http://hungarian.imdb.com/title/tt2053425/

Már egyszer neki kezdtem, csak akkor nem volt magyar felirat, az angolhoz pedig fáradt voltam.

Matthias Schoenaerts nekem már a Bullhead-ben is bejött, éppen ezért erre a filmre is kíváncsi vagyok. Amúgy, ha a Bullhead nem volt meg, akkor azt is ajánlom.
messideco
Presidente del Barça

2012.12.14. 21:13:03

miihii írta:
Nemrég rápróbáltam, miután már egy jó ideje itt várt a gépemen és annyi jót írtatok róla. De valahogy olyan szinten nem kötött le, h eszméletlen. Úgy egy óráig erőlködtem vele, aztán végül kinyomtam :oops:
Képzeld azt, hogy rádió, de figyelj a párbeszédekre, a lényeg azon van. Nem sokára máriás kritikát fogok írni róla :D
Kép
visca el barca
Presidente del Barça

2012.12.14. 21:05:28

lui1698 írta:Én régen kértem már, de most írjatok már pár filmet ami nem túl régi és érdemes megnézni.
egy film ami NEKED tuti bejön. az órák. nagyon nehéz film, de fenomenális.
Like a soul without a mind, in a body without a heart, I'm missing every part...
Kép
miihii
KHAL

2012.12.14. 21:04:15

A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára miihii 2012.12.14. 21:05:50-kor.
There is only one god, and his name is death~Syrio Forel
messideco
Presidente del Barça

2012.12.14. 20:38:26

The sunset limited :wink: ha kimaradt volna
Kép
lui1698
Llegenda del Barça

2012.12.14. 20:32:58

Én régen kértem már, de most írjatok már pár filmet ami nem túl régi és érdemes megnézni.
Kép
Olyanokra képes vagy, amit talán még te se tudsz. Elfut az élet, jól teszed, hogyha vele futsz.
bence-barca
Llegenda del Barça

2012.12.14. 19:49:20

sjd írta:
bence-barca írta: Sjd, amúgy meg mivel amerikaiak osztják ki a díjt, nem is Mátyásról akarnak majd filmet nézni. Szerintem ez természetes, h ha a hazafiakról forgatnak, az mennyi előnnyel indul...
Bocs, én abból indultam ki, hogy kritikusok, és nem a helyi nacionalista közösség osztja ki a díjakat. És mint szakértők esetleg túl tudnak látni ezen, és esetleg mint FILM értékelni.
Nyilván nem azt várom, hogy majd a Kőszívű ember fiait dobálják meg Oscar-díjakkal, de kicsit többet néztem ki ezekből az emberekből, mint hogy egyszerűen propagandafilmeket díjazzanak. (Arról nem is beszélve, hogy ha bizonyos tényeken komolyabban elgondolkodunk, lehet h a Bin Ladenes filmet inkább a Hobbittal kéne versenyeztetni fantasy kategóriában)
Igen, így igaz ahogy mondod. De hát sajnos attól függetlenül ez nem így van...
Az embereknek már alapból (vhol talán a tudatalattijukban) egyből jobb pontokkal indul a film, ha a saját hazájukról szól.
kanty
Llegenda del Barça

2012.12.14. 19:48:46

Lui!
A némafilmessel mi volt a gondod? Mármint, ha nem is láttad. :P

Azt meg nem értem, hogy miért lepődnek meg egyesek, hogy pl. a Lincoln körül óriási a hype. Azért az az ember valamit letett az asztalra, plusz a halála sem mindennapi. Ha nekünk lenne egy hasonló történelmi személyiségünk, s film készülne róla, akkor itt is felhajtás lenne körülötte.
sjd
Llegenda del Barça

2012.12.14. 19:45:46

bence-barca írta: Sjd, amúgy meg mivel amerikaiak osztják ki a díjt, nem is Mátyásról akarnak majd filmet nézni. Szerintem ez természetes, h ha a hazafiakról forgatnak, az mennyi előnnyel indul...
Bocs, én abból indultam ki, hogy kritikusok, és nem a helyi nacionalista közösség osztja ki a díjakat. És mint szakértők esetleg túl tudnak látni ezen, és esetleg mint FILM értékelni.
Nyilván nem azt várom, hogy majd a Kőszívű ember fiait dobálják meg Oscar-díjakkal, de kicsit többet néztem ki ezekből az emberekből, mint hogy egyszerűen propagandafilmeket díjazzanak. (Arról nem is beszélve, hogy ha bizonyos tényeken komolyabban elgondolkodunk, lehet h a Bin Ladenes filmet inkább a Hobbittal kéne versenyeztetni fantasy kategóriában)
Válasz küldése