Remélhetőleg a nagy legendák nyomdokaiba lép
This is just... pic.twitter.com/FxBzTvE62n
— FC Barcelona (@FCBarcelona) July 16, 2025
Sztem ugyanarról beszélünk, azt mondtad, hogy "nem fog annyira tetszeni neki az adott film, ami későbbi tapasztalatai fényében már mesterműnek tűnhet."sjay írta: Rosszul közelítetted meg a mondanivalóm. Azt egy szóval sem jelentettem ki, hogy az adott film nem elég jó a kellő tapasztalat hiányában, és azt sem , hogy a néző mit érez a nézése közben. Csupán azt próbáltam elmondani, mennyire fontos a filmeknél a kellő tapasztalat, ezzel egy újabb szintre emelve a produkciót.
Rosszul közelítetted meg a mondanivalóm. Azt egy szóval sem jelentettem ki, hogy az adott film nem elég jó a kellő tapasztalat hiányában, és azt sem , hogy a néző mit érez a nézése közben. Csupán azt próbáltam elmondani, mennyire fontos a filmeknél a kellő tapasztalat, ezzel egy újabb szintre emelve a produkciót. A Shame meg teljesen csorba példa ide, mivel a mű szimbolista, és inkább szól a 21. századi társadalom kiüresedéséről és eltorzulásáról, mint magáról a témát szolgáltató szexfüggőségről. Utóbbi csak kellék, "szélsőséges" példahozatal arra, hogy a már említett romlottságot átadja a rendező, ennek a megértéséhez pedig egyáltalán nincs szükség az adott betegség átélésére.sjd írta: Ezzel én nagyon nem értek egyet, egy film akkor jó, ha enélkül is működik. Pont azt kéne érezned a nézése közben, mintha lett volna már ilyen tapasztalatod.
Pl. A forrás az egyik kedvenc filmem annak ellenére, hogy (szerencsére) még nem halt meg senki közeli rokonom. Vagy feltételezem a Shame sem a szexfüggőknek tetszett csak.![]()
Szvsz akkor van egy film jól ábrázolva, ha pl. a 15 éveseknek is hitelesen jeleníti meg a házassági problémákat, és nem csak azok tudják beleélni magukat, akik már voltak házasok. És ha ez nem így van, az akkor nem (annyira) jó film.
Nyilván ehhez a befogadó részéről is kell egyfajta nyitottság, mert ha az nincs meg, az már nem a film hibája.
Ezek talán a legjobban a Francia új hullámra, illetve Bergman filmjeire érvényesek. Persze ezeken kívül is van sok, de saját tapasztalataim alapján én ezt mondom.visca el barca írta:nono, ezzel vitába szállnék.
azért vannak olyan filmek, amiknek az "igazi megértéséhez" az embernek meg kell szereznie egy bizonyos élettapasztalatot. és ezt leginkább csak korral lehet elérni.
mert lehet h éppen 15 évesen is érteni fogja miről, de élettapasztalattal a háta mögött valószínűleg sokkal jobban be fogja fogadni az alkotást.
Ezzel én nagyon nem értek egyet, egy film akkor jó, ha enélkül is működik. Pont azt kéne érezned a nézése közben, mintha lett volna már ilyen tapasztalatod.sjay írta:Ennek ellenére egy adott film a megkívánt élettapasztalat nélkül is élvezhető, maximum nem érti meg a néző azt a mondanivalót, és nem fog annyira tetszeni neki az adott film, ami későbbi tapasztalatai fényében már mesterműnek tűnhet.
Persze, de ez a dolog is sarkítás és csak a saját tapasztalataid alapján tudod ezt mondani. Ugyanis az adott élettapasztalat akár 15-16 éves korra is kialakulhat. Ez mind film és emberfüggő, van amely már fiatal korban is érthető (pl. a Holt költők társasága) más filmhez pedig komoly párkapcsolati, esetleg házassági tapasztalatok szükségesek (pl. Közelebb). Szóval, az is igaz amit te mondasz, és az is, amit korábban mások, az általánosítás itt nem igazán helytálló. Ennek ellenére egy adott film a megkívánt élettapasztalat nélkül is élvezhető, maximum nem érti meg a néző azt a mondanivalót, és nem fog annyira tetszeni neki az adott film, ami későbbi tapasztalatai fényében már mesterműnek tűnhet.visca el barca írta:nono, ezzel vitába szállnék.
azért vannak olyan filmek, amiknek az "igazi megértéséhez" az embernek meg kell szereznie egy bizonyos élettapasztalatot. és ezt leginkább csak korral lehet elérni.
mert lehet h éppen 15 évesen is érteni fogja miről, de élettapasztalattal a háta mögött valószínűleg sokkal jobban be fogja fogadni az alkotást.
Ezzel egyetértek, mármint hogy a kor nem számít ebben az esetben. Igazából a legfőbb tényező az ember, és nem a kora, mint ahogy Kanty is említette, van aki 15 évesen is megemészt komolyabb alkotásokat, mások pedig 30 éves korukban is a Transformersen vegetálnak. De ezzel a dologgal nincs is semmi baj, szerintem mindenki tegye és nézze azt, amit Ő szeretne.Faust írta:Én 17 évesen láttam először a Videodrome-ot.
Amúgy szerintem sem kor, hanem szellemi fejlettség kérdése, nyilván nincs azzal semmi baj, ha valaki ilyen idősen inkább Mátrixot néz (ezzel nem beszólni akartam, az első kettőt nagyon szeretem), és ahogy észrevettem, nincs behatárolható időszak, amikor valaki elkezd komolyabb filmeket nézni...egyszer csak úgy jön magától, már ha jön.Szóval nem tudom, sztem azért kell egy bizonyos életkor/érettség (persze utóbbi nem életkor függvénye) bizonyos filmekhez.
A kor abszolúte nem számít.
By the way, az ilyen közegek, mint itt a filmtopik, általában jót szoktak tenni sokaknak, odaát van 1-2 arc, akik az én "hatásomra" kezdtek el komolyabb filmeket nézni, és nem bánták még meg.Én is egy csomó olyan filmet néztem meg, amit mások ajánlottak, és amúgy sose hallottam felőle, innen is jött a Filmklub ötlete.
Amúgy szerintem sem kor, hanem szellemi fejlettség kérdése, nyilván nincs azzal semmi baj, ha valaki ilyen idősen inkább Mátrixot néz (ezzel nem beszólni akartam, az első kettőt nagyon szeretem), és ahogy észrevettem, nincs behatárolható időszak, amikor valaki elkezd komolyabb filmeket nézni...egyszer csak úgy jön magától, már ha jön.Szóval nem tudom, sztem azért kell egy bizonyos életkor/érettség (persze utóbbi nem életkor függvénye) bizonyos filmekhez.
Nem gondolom, hogy a kor ebből a szempontból tényező. Van, aki 14 évesen is megérti, hogy miről szól a Remény Rabjai és van, aki 30 évesen se.S.Agüero írta:Basszus, tegnap beszélgettünk osztálytársaimmal, hogy melyik a legjobb film.
Mondtam ilyeneket, hogy Remény Rabjai, Halálsoron stb... egyiket sem ismerték!![]()
Végül is én vagyok a bolond, hogy én ezeket már láttam 15 évesen?
amúgy ja, én még Mátrixot meg Bourne-trilógiát néztem 15 évesen, nem ilyeneket. Mondjuk akkor még messze voltam attól, hogy tudatosan filmezzek, nagyjából azokat nézem, ami vt a moziban meg tv-ben.S.Agüero írta:Végül is én vagyok a bolond, hogy én ezeket már láttam 15 évesen?
Tényleg nagyon jó film. Érdemes megnézni, mert minőségi dráma. Bár nálam azért nem 10 pontosCali írta:Precious - A boldogság ára
10/10
Máson nem is lehet, hisz ebből áll az egészmessideco írta:figyelj a párbeszédekre, a lényeg azon van.
Ez az, h kb húsz perc után untam és ez csak erősödött, uh sanszos, h ennek már kasza részemről. Evvankanty írta:
Kell hozzá egy hangulat az biztos. Ha már az elején nem köt le, akkor az egész unalmas lesz. Viszont, ha olyan passzban nézed, akkor szerintem tetszeni fog. Megér még egy próbát.
![]()
Kell hozzá egy hangulat az biztos. Ha már az elején nem köt le, akkor az egész unalmas lesz. Viszont, ha olyan passzban nézed, akkor szerintem tetszeni fog. Megér még egy próbát.miihii írta:Nemrég rápróbáltam, miután már egy jó ideje itt várt a gépemen és annyi jót írtatok róla. De valahogy olyan szinten nem kötött le, h eszméletlen. Úgy egy óráig erőlködtem vele, aztán végül kinyomtammessideco írta:The sunset limitedha kimaradt volna
Képzeld azt, hogy rádió, de figyelj a párbeszédekre, a lényeg azon van. Nem sokára máriás kritikát fogok írni rólamiihii írta:Nemrég rápróbáltam, miután már egy jó ideje itt várt a gépemen és annyi jót írtatok róla. De valahogy olyan szinten nem kötött le, h eszméletlen. Úgy egy óráig erőlködtem vele, aztán végül kinyomtammessideco írta:The sunset limitedha kimaradt volna
egy film ami NEKED tuti bejön. az órák. nagyon nehéz film, de fenomenális.lui1698 írta:Én régen kértem már, de most írjatok már pár filmet ami nem túl régi és érdemes megnézni.
Nemrég rápróbáltam, miután már egy jó ideje itt várt a gépemen és annyi jót írtatok róla. De valahogy olyan szinten nem kötött le, h eszméletlen. Úgy egy óráig erőlködtem vele, aztán végül kinyomtammessideco írta:The sunset limitedha kimaradt volna
Igen, így igaz ahogy mondod. De hát sajnos attól függetlenül ez nem így van...sjd írta:Bocs, én abból indultam ki, hogy kritikusok, és nem a helyi nacionalista közösség osztja ki a díjakat. És mint szakértők esetleg túl tudnak látni ezen, és esetleg mint FILM értékelni.bence-barca írta: Sjd, amúgy meg mivel amerikaiak osztják ki a díjt, nem is Mátyásról akarnak majd filmet nézni. Szerintem ez természetes, h ha a hazafiakról forgatnak, az mennyi előnnyel indul...
Nyilván nem azt várom, hogy majd a Kőszívű ember fiait dobálják meg Oscar-díjakkal, de kicsit többet néztem ki ezekből az emberekből, mint hogy egyszerűen propagandafilmeket díjazzanak. (Arról nem is beszélve, hogy ha bizonyos tényeken komolyabban elgondolkodunk, lehet h a Bin Ladenes filmet inkább a Hobbittal kéne versenyeztetni fantasy kategóriában)
Bocs, én abból indultam ki, hogy kritikusok, és nem a helyi nacionalista közösség osztja ki a díjakat. És mint szakértők esetleg túl tudnak látni ezen, és esetleg mint FILM értékelni.bence-barca írta: Sjd, amúgy meg mivel amerikaiak osztják ki a díjt, nem is Mátyásról akarnak majd filmet nézni. Szerintem ez természetes, h ha a hazafiakról forgatnak, az mennyi előnnyel indul...