Barcaforever írta:Beszélgettem egy katalán sráccal 2 hónapja és pontosan elmagyarázta, akit érdekel elolvassa:
Ez a kérdés roppant összetett.

Az alapvető probléma ott kezdődik, h átlagban 1000-1200 eurot keres egy katalán ebből 800 euro havonta egy lakás (ami kb olyan, mint pesten egy 60.000es + rezsi) Talán ebben sok minden benne van, tehát, nincs pénzük nagyon embereknek. Kérdéztem is, h vki h lesz itt Espanyol drukker!?

(hát de nem???) Erre az volt a válasz, h a Barca a "gazdagok" klubja és a katalán nemzetet képviseli, az Espanyol bérletei sokkal olcsóbbak és a Spanyolországhoz való gondolkodást képviselő emberek járnak oda,(ahogy a neve is utal rá) tehát 2-2 oldala van a szurkolói mi voltnak.
A másik meg:105.000 férőhely, ebből mind a 105.000 férőhely vkié! Ez nagyon durva számomra, relative megvették anno a klubtól, és pl nekem sose lehet bérletem, saját névre szóló, mert ha esetleg meghal egy socio a bérlete csakis egyenes ágú leszármazottra szállhat át, különben a klub visszakapja azt a bérletet vagy úgy mond széket. Több ezer katalán vár most is arra, h a klub kapjon vissza bérletet.(De pl ha Luis Gurupegui Gomes ideadja a bérletét, a kutya nem nézi meg, h az nem az enyém)
Itt jön a következő fordulat: Rengeteg 60-70-80 éves bérletes van, aki már nem bír, nem tud kimenni és sztem brutál horror áron kilehet venni tőlük, alquilar tarjeta socio barca, így rá kereshettek. Sztem elég drágák, 700 eurotól a határ a csillagos ég akár, 7-8000 euro is. És akkor ezek jók a bajnokságra, kupára, Bl-re.És nem adják el, mert nem adhatják el, vagy a fia nem itt él, a lányát nem érdekli stb. Ez az öröklési forma is mutatja sztem az ő zárt világukat, h ők katalánok másnak ne legyen ott állandó helye.
Meg igen nekik ez természetes, o egy rossz Elche, áh majd vmi nagyobb meccsre, ez számunkra felfoghatatlan. Rosellék meg odapörköltek rendesen, mert a normál jegyárakat felemeltek helytől függetlenül 2-3-4x és ez így már sok a katalán fiataloknak pl.Annyi, ha egy bérletes vesz jegyet vkinek 16,5 % kedvezményt kap.A bérlet éves díja pedig úgy emlékszem 130 euro. Meg ugye a Boixos Nois ki van tiltva.(sajnos)
Én a második helyet azért nem borítékolom, az hiányozna még. Csak azt gondolom, hogy könnyű nem lesz ellenük és az első hely szintén nem borítékolható. Jobbak vagyunk a PSG-nél szerintem, de nagyon jó csapat akinek ha kijön a lépés alakulhat azért rosszul is ellenük ez a két meccs.
A bérletesekről stb. érdekes dolgokat írtál. Akkor megosztom én is tapasztalataimat ami egybevág szinte azzal amit te írtál. Szóval, múltkor két culé került mellém pont, apa és fia, bérletesek mindketten és.. nem tartották nagy számnak, hogy ők bérletesek:-) Meg is mutatták a bérletet, mondom nekem egy ilyen bérlet sokat érne:-) Erre ők, hát igen, de ők kb, megörökölték családon belül, nekik ez természetes, ha van kedvük kijönnek és gyakran nincs, pl. egy Elche ellen ahogy te is írod:-) Ráadásul a srác paradox módon Madridban dolgozik, így csak akkor jön ki mikor éppen otthon van. Azon, hogy én Magyarországról eljöttem kb. csak azért az egy meccsért két napra Barcelonába, hát kissé csodálkoztak, ugyanakkor becsülendőnek tartották. Ugye minden relatív a világon, minden csoda három napig tart és hasonlók jutottak akkor eszembe. Nekik természetes, "na, a Real Madrid jön, oda azért kimegyünk fiam, az kötelező"...én meg fél karomat adnám ha egyszer a clásicóra is eljutnék.
Egyébként én úgy tudom, de javíts ki ha nem így van, hogy mezei halandó is lehet soci, de hosszadalmas és költséges, ráadásul nem is garantálnak semmit. Úgy tudom lehet évi 102 euróért venni úgynevezett támogatói kártyát, évente meg kell újítani és ki kell fizetni az éves tagsági díjat, személyesen meg kell jelenni hozzá a klubnál évente másképp elveszíted. Három év után lehet folyamodni a rendes tagsági kártyáért és a klub elbírálja majd hogy kaphatsz-e, de ennél is úgy tudom nem csak úgy megigényled három év után, hanem személyesen oda kell menni és megnéznek, hogy ki vagy egyáltalán stb., szóval komoly. Hát ez az utolsó lépés elég kétséges azért, mármint az elbíráslása.
A másik amit írtál, a nézőszám. Rohadt nagy a Nou Camp. Soha nem tudom pontosan egyébként hogy mennyi a befogadóképessége mert már láttam sokféle számot, de 100ezer körül +- pár ezer. Az azért sok tényleg. Közben nyugodtan számolhat az ember mondjuk egy 100 euróval mint átlag jegyár, jó kiscsapatok ellen ha beülsz a kapu mögé akkor kevesebb. Drága, nemhogy egy magyarnak, egy helyinek is. Mondjuk a 100ezres stadionban ha vannak 70 ezren egy Elche ellen az baromi sok ám európai viszonylatban, de mivel a befogadóképesség ekkora az ember mondhatja, hát, megint nem volt teltház. Szerintem azért ilyen jegyárak meg ilyen befogadóképesség mellett nem rossz ez a 70-80ezres nézőszám.