Nem olyan rég új kedvencem született (már elég bő a lista

), illetve nem most született, csak én fedeztem fel későn. Pedig
Vonnegut még azt se mondhatni, hogy el volna rejtve vagy felejtve, mindig is felkapott volt, de azért azt hiszem mainstream írónak mégsem nevezhető. Elolvastam talán a leghíresebb művét az
Ötös számú vágóhíd című regényt, ami egyszerűen szenzációs, de tényleg, aki még nem olvasta, az sürgősen pótolja.

Nem hosszú, de mégis tartalmas, és akinek bejön a fekete humor, annak kihagyhatatlan. Illetve volt szerencsém még a
Mesterlövész című művéhez is, ami ugyan elmarad a fentitől, de szerintem ez is nagyon jó. Maga a hangulat, az a könnyed abszurditás, a furcsa szövevények nagyon jól passzolnak.
Illetve, ha már itt vagyok, akkor zengek egy ódát
Hellerről. Róla sokszor azt hallani, hogy elég hasonlóak a művei, nem sok új van bennük (ha olvastad az egyiket, olvastad mindet), és egy idő után talán unalmas is. A frászt. Zseniális. Olyan humora volt ennek az embernek, ami számomra néhány tekintetben egyedülálló. Hirtelen váltások, általa meghökkentően lazán kezelt abszurdumok, furcsaságok. Most éppen az Isten tudja című művét olvasom, hát nekem nagyon bejön.

Ahogy az összes Heller. Persze a 22-es csapdáját még nem sikerült egyiknek se felülmúlni, de majdnem mindegyik regény tetszett, amit olvastam tőle (Gold a mennybe megy, Képzeljétek el). Szóval bátran ajánlom, ha még valaki nem olvasta volna.
Aztán van még egy kérdésem is, mi a véleményetek Pelevinről? Hallottam néhányszor, hogy jó, de igazából lusta voltam utána nézni.