hank1ee írta:Nem tudom, ki mit érdemel, de én azt adnám az ilyeneknek. Nagy teher van azon, aki ezt a döntést meghozza, az biztos... Régen volt egy bíró, aki hazament és klasszikus zenét hallgatott otthon, miután kiszabta a halálbüntetést, biztos nehéz volt a lelkének, de úgy gondolta, jól döntött, és a megrögzött gonosztevőket ki kell irtani, ahogy a régi római jog is mondta. Meg aztán ez elvek kérdése. Szerintem a brutális, kegyetlen bűnözőket, gyilkosokat ilyen, vagy olyan módon el kell szakítani a társadalomtól, amihez nem megfelelő a börtönbüntetés.
Szita Bence gyilkosait életben hagytad volna? Csak egy példa volt, van még bőven ilyen. Én egy golyóval köszöntem volna el mindegyiktől, vagy sortűz, teljesen mindegy. Nem hogy még életfogytiglan, hogy amerikázzon a börtönben a mocsadék... Meg gyúrogasson az adófizetők pénzén...
Az Egyesült Államokban 1973 és 1995 között meghozott 2370 halálos ítélet hetven százalékát változtatta meg a fellebbviteli bíróság, mégpedig az esetek nagy részében azért, mert az alsóbb fokú bíróság valamilyen súlyos eljárási hibát követett el, csak hogy én is hozzak példát. Az Amerika ez meg MO? Itt ilyen nem fordulhat elő? Itt is ugyanúgy lehet faji megkülönböztetés, vagy mint anno politikai és sorolhatnám.
Szintén Amerika:
http://nol.hu/kulfold/teves-iteletek-to ... an-1531237
Utolsó sorokra meg ha az emberi élet pénzkérdés, akkor nincs miről beszélni.....Akkor az egész büntetés végrehajtásnak nincs is értelme, mert valaki fizeti. Akkor nyugdíjnak sincs értelme, vagy családi pótléknak, vagy árvasági díjnak, vagy rokkantságinak stb. Persze hogy ezek durva példák, de az elv ugyanaz. Így épül fel a társadalom, nincs olyan hogy te jobb vagy mint a másik. Érvek ugyanazok fognak elhangzani, szerintem mindenkinek joga van az élethez, s maga a halálbüntetés nem lehet megoldás akármilyen bűnt követ el az ember. Onnantól kezdve az egész társadalom velejéig romlott, ha szintén gyilkol, nekem erről ez a filozófiám. Sokkalta bonyolultabb kérdés ez annál mintsem például népszavazás legyen erről. Mert olyan súlyú kérdés, ami nemhiába a jogban is a legmagasabb szinteken van. Szociológiai, pszichológiai, kriminológiai, statisztikai szempontokat is figyelembe kell venni és ezek az egzakt dolgok, mellette etikai, vallási, humán stb részeket is.
Nyilván, hogy én vagy bárki aki a halálbüntetés ellen van, egy aspektusból közelít meg a kérdést, te meg aki támogatja pedig egy másik aspektusból. Objektívan erről nehéz beszélni, mert minden részletére van pro és kontra vélemény. Én egy dolgot nem vitatok és úgymond sarkalatos pont, hogy az önvédelmi jog mindenkit megillet és felmerül a kérdés, hogy ez társadalmilag kivetíthető-e több egyénre? Viszont ahogy pl az újkori "keresztes hadjáratokat" is elítélem, pedig hasonló elv alapján működik így itt is azt kell mondjam, hogy nem hozhat meg a társadalom olyan döntést amivel egy elítéltet a másvilágra küld. Még ha ez "papíron" a társadalom "önvédelmi joga" egy hidegvérű gyilkossal szemben, de pont ezért van a börtön, hogy ott védje meg állam a társadalmat ezektől a személyektől. Viszont elfogadom ha valaki ezt máshogy gondolja, mert ezen részt abszolút logikus érvrendszernek vélem. Viszont olyat, hogy humánus, elriasztó, gazdagi szempontok stb nem tudom elfogadni.
Itt tényleg nem fogja senki meggyőzni a másikat. Ebben benne van neveltetés, szocializálódás, adott esetben vallásosság és ezeket nem lehet megváltoztatni.