Troym írta: ↑2025.08.18. 14:45:56
Nekem Tek is egy félmegoldás, szerintem amiért hoztuk, annál több nincs benne, nem értem a hosszabbítását, mert másik oldalon sosem adtam volna 3 milliós fizut Penának, de most azért hosszabbítani Penával, hogy kölcsönadhassuk, hogy ezzel regisztrálhassuk Teket szintén 3 milliós fizuval nem tudom miért jó.
Szczesny a vesztese a jelenlegi helyzetnek. Legfeljebb 3 kapust lehet regisztrálni, és ez betelt (Joan García, ter Stegen, Pena). A fizuját megkapja, de nincs regisztrálva. Szerintem azért adtak neki új szerződést, mert bíztak benne, hogy akár ter Stegentől, akár Penától meg tudnak szabadulni, és akkor befér Szczesny is. A felkészülési meccsek alapján egyértelmű, hogy alapvetően García az elsőszámú, Szczesny pedig a második számú kapus. Abban reménykedtek, hogy a másik kettő közül legalább az egyiktől megszabadulnak. Papíron nem hosszabbítottak vele, hanem megvárták, míg lejár a szerződése, és aztán adtak neki egy újat, így gyakorlatilag kiregisztrálták, mert az előző szerződésének megszűnésével megszűnt a regisztrációja, az újat meg még nem regelték be, nyilván, García volt a prioritás.
Sok igazolásra nem is volt most szükségünk. A legrosszabb, amit csapatmenedzserek csinálni szoktak, hogy egy sikeres szezon után elkezdenek variálni, és feleslegesen birizgálják az amúgy már sikeres csapatot, és általában rontanak a helyzeten. Nyilván, ha egy csapat sikeres és elkezdik piszkálgatni, nagyobb a valószínűsége a visszaesésnek mint a fejlődésnek. Néhány lyukat kellett betömni.
Ami a korábbi témát illeti, szerintem nincs 3 történelmi nagy, az Atleti nagyon sokáig nem volt sehol, ők a Liga jelenlegi állapotából nőtték ki magukat, ne feledjük. A jelenlegi Liga nagyon átesik a ló túloldalára, főleg a minden évben utolsó pillanatokban jóváhagyott regisztrációkkal szívatják a csapatokat, de azért az nagyon nem igaz, hogy nem lehet ebből a Ligából kibontakozni, az Atleti is ezt tette, játszottak a közelmúltban két BL-döntőt, amit nem sok angol csapat mondhat el magáról, a többi meg pláne. Szerintem most is rosszul igazoltak, a lyukakra kb egyáltalán nem, de amúgy költekeznek rendesen, a lehetőségük megvan.
Amit nagyon sokan elfelejtenek, hogy a spanyol klubok tulajdonosai alapvetően kisebb tulajdonosok, emellett vannak klubok, amelyek nem is akarnak befektetőket, a nagyokon kívül például a Bilbao sem, Osasuna sem. Ez Magyarországon elképzelhetetlen, de ott megvan a kultúrája annak, hogy a közösségek birtokolnak és irányítanak dolgokat. Ezek a klubok nem akarnak befektetőket, és nem is akarnak olyan klubmodellt, ami Angliában van. Én értem, hogy Magyarországról ez fura, de aki a spanyolországi kluboktól azt várja, hogy olyanok legyenek majd, mint az angolok, az hiába fogja ezt várni, nem lesznek olyanok, mint az angol klubok. Aki ezt várja tőlük, az csalódni fog.
Emellett nyilvánvaló, hogy a Ligának lazítania kellene, de olyan költekezés, amit sokan a Ligában szeretnének, nem valószínű, hogy lesz, és nem is feltétlenül lenne jó. Spanyolországban van utánpótlás, Angliával ellentétben. A spanyol klubok lazított igazoláspolitikával is kevesebbet költenének. Nem is akarják, hogy külföldiek dömpingje lepje el a klubjaikat, sokkal több spanyolországi játszik ott a klubokban, mint angol az angliai klubokban. Ők ezt nem is szeretnék másképp, főleg Baszkföldön, de máshol sem. Ők nem gondolják úgy, hogy bármivel le lennének maradva az angoloktól (nemzetközi kupák terén ennek az ellenkezője az igaz), de még ha le is maradnának, nekik fontosabb a közösségeik megtartása, mint a gigabefektetők és óriásköltekezések, amiket Magyarországról várnak el tőlük. Ők ezt nem akarják, egy Bilbaóban sem, de Barcelonában sem.