2007.06.17. 09:55:37
Andris!
Igen, abban igazad van, hogy a klub alapvető összetartó ereje a katalán identitás, bár az idegenlégiósokat ez annyira nem izgatja - szerintem.
Abban is igazad van, hogy az idény gyenge szereplését nem egy ilyen konferencián kell kitárgyalni.
De!
Van két megállapításom.
Egyrészt: attól félek, hogy a gyengébb szereplés ellenére, nem lesznek mélyreható változások. Sajna megint a tökörészés indult meg. Pénz nincs, Abidalért ajánlunk 9milkót, a Lyon pedig kiröhög bennünket, hogy egy ilyen nagy csapatnak nincs pénze. Illetve van, csak Laporta meg Soriano úgy ül rajta, mint kotlós a tojásokon. Én nem mondom, hogy kövessük a margit üzletpolitikáját, de azért ne garasosokodjunk - magunkat tesszük nevetségessé. Még a játékos sem jön ide, mert azt látja, hogy ezek nem akarnak fizetni, ezek garasoskodnak. Ott van a MU: volt 60 milliójuk 3 új, és kiemelekdő képességű játékos megszerzésére, nekünk meg egyre sem akaródzik kinyitni a bukszát. Attól félek, hogy idén nyáron sem lesz valami nagy mozgás, és akkor végképp lemaradunk. Pedig a minap Deco is megmondta: ha nem erősítik meg a keretet, akkor nem tölti ki 2010-ig szóló szerződését, hanem a nyáron veszi a kalapját - pedig nagyon jól érzi magát Barcelonában.
Másrészt: Katalónia nem független állam, a Spanyol Királyság szerves része, amin változtatni nem lehet. Ezt tudomásul kell venni. Oleguer is katalán, de attól még spanyol állampolgár, neki Spanyolországért kellene vért izzadnia. Ez ugyanolyan, minthogy a marosvásárhelyi magyar a Román Köztársaság állampolgára, neki Románia felé vannak jogai és kötelezettségei. És a sok katalánkodásra rámehet a klub, a vezetők szimpátiája, az ellenfelek hozzáállása, és a bírók ténykedése. Nem mindenki nézi jó szemmel az Oleguer-féle nacionalizmust, és én meg is értem őket.