2015.04.07. 12:42:57
Iniestához hasonlóan őt is csak óvatosan kritizálnám. A támadó középpályások egyéni szinten nézve ezen rendszer legnagyobb áldozatai, ezt már sokan leírták előttem is. Több védőmunka, több kizárás a szélre, kevesebb lehetőség gyors passzokra, laza egyérintőzgetésekre, pozíciós játékra, kevesebb kontroll, több rohanás. Ez egy La Masíában nevelkedett középpályás számára maga a pokol, nem véletlenül esett vissza ennyire Iniesta és a kezdeti lendület után Rafinha is. Talán az ő feladatkörük különbözik most leginkább attól, amit "normális esetben" játszaniuk kellene, és amit éveken át tanultak az akadémián. Rakitic és Mascherano stílusához egész jól illik a jelenlegi felfogás és játékrendszer, és Busquets, mivel taktikailag baromi intelligens játékos, hamar el tudta sajátítani az új szisztémát - habár az ő szerepköre nem különbözik annyira a korábbiaktól, mint Rafinháé vagy Iniestáé.
A lényeg annyi, hogy ebben a helyzetben az agyonsztárolt Fabregas, de még a csúcs-Xavi sem tudná azt hozni, amit sokan elvárnának tőle, és ugyanígy szenvedne Denis vagy akár Halilovic is. Ez a rendszer nem a középpályásokra épít, hanem a támadóhármasra, a középpálya arra hivatott, hogy őket biztosítsa és védekezésben sokszor helyettük is dolgozzon, hogy aztán hosszabb-rövidebb pihenési ciklusok után újult erővel rohamozhasson a Messi-Suárez-Neymar hármas.
A Cruyff-féle elvek és módszerek szerint a Masíán kiképzett támadó középpályások itt csak szenvednek, pedig alapesetben épp a középpálya az, ami mindennek az alapját képezi. Ezért kritizálják a cruyffisták Luchót, és ezért gondolom én is azt, hogy a jelenlegi rendszer és felfogás hosszabb távon semmiképpen sem fenntartható. Vagyis fenntartható, de akkor gyakorlatilag az összes saját nevelésű középső/támadó középpályás mehet a kukába, vagy másik csapatba.
Kicsit elkanyarodtam, vissza Rafinhához: az említettek fényében szerintem egyáltalán nem fut rossz szezont. Próbál ő is alkalmazkodni az új dolgokhoz, több-kevesebb sikerrel, annyi szerintem biztosan megállapítható, hogy többet tud hozzátenni a játékunkhoz, ha két olyan középpályás van mellette, aki a védekező feladatok egy részét el tudja látni helyette. Erre természetesen Rakitic a legjobb példa (párban akár Busquets-cel, akár Mascheranóval), de még a Rafinha-Mascherano-Iniesta hármas sem olyan rossz, ebben is meg lehet találni az egyensúlyt. A Rafinha-Busquets-Iniesta trió viszont nem elég. Az elmúlt években alkalmazott taktika/stílus nagyon is feküdne ennek a hármasnak, a mostani azonban (ami sokszor nem a játék kontrollálását preferálja, hanem inkább belemegy egy nagy adok-kapokba, rengeteg futással és csapongó játékkal) egyikük stílusához sem passzol igazán. Ezért kulcsfontosságú Rakitic vagy Mascherano jelenléte a középpályán. (Nálam a Rakitic-Busquets-Iniesta triumvirátus a legjobb jelenleg.)