Új csapatkapitány kerestetik?

Iniesta lehetséges távozása kérdéseket vet fel | Messi lehet az első számú kapitány

Habár még nem hivatalos, de az FC Barcelona spanyol középpályása, Iniesta nagy valószínűséggel Kínában folytatja a pályafutását a 2018/2019-es szezon kezdetétől, így joggal adódhat a kérdés, hogy ki lesz az a négy játékos a következő idénytől, akik alapesetben viselni fogják a csapatkapitányi karszalagot.

Az elmúlt tizennégy szezonban mindössze három első számú csapatkapitány fordult meg az FC Barcelonánál. Előbb Carles Puyol, később Xavi Hernandez, majd Andrés Iniesta. A közös az bennük a nemzetiségükön kívül, hogy mindhárman megjárták a La Masiát. Tőlük veheti át a stafétát Messi, aki noha nem spanyol, de eddig több, mint a fél életét itt élte le, és természetesen ő is megjárta az ifjúsági akadémia ranglétráit.

Az argentin Javier Mascherano télen távozott a csapattól, aki előtte többször is magára ölthette a csapatkapitányi karszalagot. Ha Andrés Iniesta is elhagyja nyáron a klubot, az azt jelenti, hogy hat hónap leforgása alatt két kapitányát is elveszíti a csapat. Ezek után adódhat a kérdés, hogy jövőre kik tölthetik be ezt a négy pozíciót.

Sorra kerül végül Piqué?

Lionel Messi és Sergio Busquets helye a kapitányok között minden bizonnyal megkérdőjelezhetetlen, és ha nem történik nagy meglepetés, akkor az argentin zseni örökölheti meg Iniesta csapatkapitányi karszalagját, és ő válhat a következő szezontól a csapat első számú kapitányává. Rajtuk kívül alighanem Gerard Piqué, a keret egyik legkarizmatikusabb tagja lehet az egyik befutó a megüresedő helyekre.

Ha Piquével fixen számolunk, úgy három hely biztosnak tűnhet, egyedül a negyedik számú kapitány lehet kérdéses. Erre a pozícióra több ideális jelölt is elképzelhető. Mint például a német hálóőr, Marc-André ter Stegen, aki habár csak 2014-ben érkezett a katalán együtteshez, a személyisége alkalmassá teheti őt arra, hogy betöltse ezt a pozíciót. Mellette Sergi Roberto lehet az esélyes, aki –  hasonlóan Puyolhoz vagy Xavihoz – olyan katalánként lehet kapitány, aki szintén megjárta a szamárlétrát a Masián.

Mindenesetre a csapat a nyáron – hacsak Valverde más módszert nem választ ennek az eldöntésére – ismét szavazni fog a kapitányokat illetően, és kiderül, hogy ki lesz az a négy játékos, akik felölthetik magukra a jövőben a csapatkapitányi karszalagot.