Születik új álom a Stamford Bridge-en?

A Barça 6 év után visszatér Londonba

Nagy feladat előtt áll a Barcelona a Bajnokok Ligájában, ahol a legjobb 16 között a Chelsea-t kell legyőznie, hogy bejusson a negyeddöntőbe. Újra életre kel egy nagy párharc, ami hol az egyik, hol a másik csapatnak hozott szerencsét az elmúlt 15 évben. De hogy kinek lesznek szép emlékei az idei összecsapásokról, az nagyon nagy részt a játékosokon múlik, már kedden este a Stamford Bridge-en.

A Barcelona idegenben kezdhet, ami némi előnyt jelenthet, ha sikerül jól lehozni ezt a 90 percet Londonban, de nem ér túl sokat, ha a játékával nem virít Valverde csapata. Mert bár az idei teljesítmények alapján esélyesebbnek tűnik a továbbjutásra a Barcelona, az nyilvánvaló, hogy ezt a pályán érvényesíteni kell egyrészt a játékbeli fölényben, másrészt gólokban is.

Ez utóbbi ugyanis a BL-ben legalább olyan fontos, mint maga a mutatott játék, amiről Busquets-ék is tudnának sokat mesélni, ha a 2012-es Chelsea elleni párharcra emlékeznek. A legutóbbi összecsapások során ugyanis a Chelsea jutott tovább, hiába dominálta mindkét mérkőzést a Barcelona. A tanulság? A BL-ben senki nem engedheti meg magának, hogy nem él a lehetőségeivel.

Az idei Barcelonának ez talán feküdhet is, mert a stabilitás és az effektivitás mindenképpen jellemző Valverde Barçájára. Ezt kell tudni hozni Londonban is, amellett, hogy nagyon oda kell figyelni a hazai pályán azért nyilvánvalóan nyerni akaró kékekre, akiknél külön kiemelendő az ex-madridi Morata, mögötte Eden Hazard, a védelemből Azpilicueta, a kapuban pedig Courtois. Az ex-barcelonaiak közül inkább Fábregas játékára van esély semmint Pedróéra, de utóbbi sem zárható ki teljesen. Szerkezet terén pedig vagy 3-4-3-mal, vagy 3-5-2-vel áll majd ki Conte edző.

Ami a Barcelona kezdőcsapatát illeti, nem várható sok meglepetés, és csak az a kérdés, hogy ki lesz a negyedik tag a középpályán. Ter Stegen előtt Sergi Roberto, Piqué, Umtiti és Alba játszanak, a támadósorban Messi és Suárez, középen pedig a Busquets, Rakitic, Iniesta trió helye biztos. Azt nem lehet tudni, hogy ki játszhat mellettük még kezdőként, különösen úgy, hogy Coutinho a BL-ben nem szerepelhet.

Dembélé játékára kicsi az esély, hiába egészséges már, Paulinho néhány hónappal ezelőtt garantáltan ott lett volna a kezdőben, de pillanatnyilag a brazil nincs a legjobb állapotban. Nem kizárható így még André Gomes szereplése sem, aki idei játékával sem nyűgözi le a külső szemlélőket, de Valverde edző továbbra is bízik benne. Teljesen nem lehet kizárni Aleix Vidal játékát sem, bár ez nem egy valószínű megoldás Valverdétől.

Az mindenesetre kulcsfontosságú lesz, hogy a középpályán legyen stabil a Barcelona, működjön jól a letámadás, és a Chelsea ne tudjon gyors ellentámadásokkal gondot okozni Ter Stegen kapuja előtt.

Bármennyire is a Barcelona az esélyese a párharcnak, kedden este nagyon nehéz 90 percre kell számítani. A Chelsea nyilvánvalóan támadni is akar majd, mert előnyt kell szereznie a visszavágóra, de lehetnek szakaszai a meccsnek, amikor a kékek át fogják engedni a kezdeményezést. És ezzel a helyzettel legalább annyira kell majd vigyázni, mint azzal, amikor a Chelsea folyamatosan támad. És talán a legfontosabb: gólt kell tudni rúgni, ez aranyat érhet a visszavágóra.

Chelsea FC – FC Barcelona:
London, Stamford Bridge
20.45
Vezeti: Cüneyt Çakir (török)
TV: Paulaner Sörház | M4 Sport

Chelsea: Courtois, Cahill, Christensen, Azpilicueta – Moses, Marcos Alonso, Kanté, Fábregas, Drinkwater – Hazard, Morata.

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic, Paulinho (André Gomes), Iniesta – Messi, Suárez.