Érdemesek az elitbe?

Ha igen, nyerniük kell a Chelsea ellen

Nagy feladat, az egész szezont befolyásoló mérkőzés előtt áll a Barcelona szerdán este, ahhoz ugyanis, hogy tovább tudjon jutni a Bajnokok Ligájában, le kell győznie otthon a Chelsea-t. Az odavágó 1-1-es eredménye bár kedvező, de nem döntött el semmit, és ettől még nagyon jól kell játszani a továbbjutáshoz most is. Arról nem beszélve, hogy Londonban a Chelsea volt a jobb, és elsősorban egy szemfüles labdaszerzésnek volt köszönhető, hogy sikerült kedvező eredményt elérni.

Most már nem csak dominálni kell, hanem jönnie kell a helyzeteknek és a góloknak. Ehhez viszont sokkal jobban kell játszani, mint az odavágón. Ami ebben talán segíthet, hogy papíron Valverde edző számíthat a keret legjobbjaira, leszámítva természetesen Coutinhót, aki a BL-ben nem játszhat. De a kezdőcsapatban nem várható sok meglepetés, egyedül az lehet a kérdés, hogy a középpálya negyedik tagja Paulinho vagy André Gomes lesz. Minden más poszton szinte garantálható, hogy kik fognak játszani, beleértve még Andrés Iniestát is, aki egyértelmű, hogy nem egészséges, és részleges combizom szakadással vállalhatja a játékot. De majdnem biztos, hogy fogja vállalni, mert ez van olyan súlyú mérkőzés.

Hasonlóképpen nem lesz egészséges Sergi Roberto sem, de ő is minden bizonnyal kezdő lesz. Innentől kezdve pedig abban bízhat mindenki, hogy ők nem fognak rásérülni a jelenlegi problémájukra, és nem kell idő előtt lecserélni őket.

Ami a Chelsea-t illeti, bár a londoniaknak muszáj gólt szerezniük a továbbjutáshoz, ahogy Cesc Fábregas is mondta, ettől még nem fognak ajtóstul rontani a házba. A Chelsea most is elsősorban gyors kontratámadásokra fog berendezkedni, és amint labdát veszít a Barcelona, minél veszélyesebben akar majd odaérni Ter Stegen kapujáig. Ez az odavágón már jól működött, kár lenne tagadni, hogy a Chelsea játékában benne volt a gól lehetősége. Ilyen szempontból most is kulcskérdés lesz, hogy hogyan működik a Barcelona letámadása, és sikerül-e gyorsan, még az ellenfél térfelén visszaszerezni a labdákat. Ha ez működik, a londoniak ritkán juthatnak majd el a Barcelona tizenhatosáig, azonban ha gyorsan kiszabadulnak, úgy gondjai lehetnek Piquének és Umtitinek…

Pontosan ezért feltételezhető az is, hogy az odavágóhoz hasonlóan akár igazi középcsatár nélkül is kiállhat a Chelsea, és inkább túlsúlyban lesznek a gyors, kontratámadásoknál veszélyes futballisták, mint Hazard, Pedro vagy Willan.

A Barcelonának most ismét elő kell vennie a legjobb arcát támadójátékban, és tartani az egész szezonra jellemző stabilitását az egész csapat védőmunkájában. Amennyiben ez sikerül, ott lesznek a nyolc között…

FC Barcelona – Chelsea FC:
Barcelona, Camp Nou
20.45
Vezeti: Damir Skomina (szlovén)
TV: Paulaner Sörház | M4 Sport

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic, Paulinho, Iniesta – Messi, Suárez.

Chelsea FC: Courtois, Azpilicueta, Christensen, Rüdiger – Víctor Moses, Kante, Cesc, Marcos Alonso – Willian, Pedro – Hazard.

A Barcelona Chelsea elleni kerete: Ter Stegen, Cillessen, Piqué, Rakitic, Sergio, Iniesta, que ha recibido el alta médica, Suárez, Messi, Dembélé, Paulinho, Paco Alcácer, Jordi Alba, Digne, Sergi Roberto, André Gomes , Aleix Vidal, Umtiti és Vermaelen.