Több eredmény, mint játék

Több frissesség, nagyobb kontroll kellene

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

A Barcelona néhány napon belül játszott egy 2-2-es döntetlent Sevillában, majd 4-1-re legyűrte hazai pályán a Romát. Látszólag minden rendben, hiszen jó eredményeket ért el a Barça, de azért illik odafigyelni arra is, hogy milyen mérkőzések voltak ezek, és arra is, hogy mit mond Ernesto Valverde edző.

Természetesen szubjektív kijelentés, de a Barcelona jelen pillanatban messze nincs top formában, és ahhoz, hogy minden trófeára eséllyel pályázzon, feltétlenül formajavulásra van szüksége. Ahogyan most a szerencsére is szüksége volt a Sevilla és a Roma elleni mérkőzéseken ezekhez az eredményekhez – Sevillában különösen.

És ezt Ernesto Valverde is alighanem tudja, egyrészt mert okosabb, mint én, másrészt mert erre utaló, és a csapat játékának javulására felhívó üzeneteket fogalmazott meg a napokban a sajtótájékoztatóin.

Sevillában azt mondta:

„El kell érnünk, hogy elhagyjuk az oda-visszavágós, csapongó találkozókat. Csak odavágós mérkőzések lejátszására kell törekednünk.”

Majd a Roma elleni győzelem után az alábbiakat:

„Nincs semmilyen érzésem vagy megérzésem a triplázással kapcsolatban, mert látom, hogy nehezen tudunk megnyerni minden mérkőzést.” 

A visszavágóra tekintettel megjegyezte, hogy „a Roma bizonyította, hogy nagy csapat. Még hátra van egy mérkőzés ott, és nagyon sok nehézség, amiken felül kell kerekednünk.”

A Barcelona nyert a Roma ellen, jelentős előnyt harcolt ki a visszavágóra, és még csak azt sem lehet mondani, hogy csak úgy záporoztak volna a lövések ter Stegen kapujára. Ám a játékában nem volt meg az a kontroll, amire szüksége van ahhoz, hogy stabil legyen védekezésben, és hogy ne az ellenfél hibáira vagy Leo Messire legyen szüksége támadásban. Mert ezeken a meccseken szüksége volt ezekre, ahogy arra is, hogy a Roma legyen az ellenfele, mely tökéletesen szemléltette, hogyan kell elvesztegetni a kínálkozó lehetőséget – ami sajátja egy BL-ben tapasztalatlanabb gárdának.

Feltehetően nem megoldhatatlan a probléma, és a válasz könnyen lehet hogy csak a frissességben rejlik. A Barcelona a szezon jelenlegi szakaszára fáradtabb, és nem képes olyan erőbedobással és tempóban futballozni, amire egyébként szükség lenne. Azt pedig a Roma elleni meccs után a csapat fáradtságát firtató kérdésre Sergi Roberto sem tagadta, hogy lehetnek éppenséggel fáradtak, de mint mondta: „ők sem gépek.” 

A kérdés csak az, hogy a következő hetekre sikerül-e felfrissülni, és sikerül-e kiegyensúlyozottabbá válni egy mérkőzésen belül, mert a triplázás még úgy is óriási feladat, ha ez teljesül, ha pedig nem, akkor nagyon erős szövetséget kell kötni Fortunával május közepéig.