Ez egy szép eredmény, de…

... az utánpótlásban sosem a trófea az elsődleges | A 2013-14-es győztes csapat példája

EUROBARÇA SZUBJEKTÍV

A szerkesztőség véleménye

Az FC Barcelona ifi ‘A’ korosztályos csapata García Pimienta edző vezetésével hétfő kora este megnyerte az ötödik alkalommal kiírt ifjúsági Bajnokok Ligáját, miután 3-0 arányban két vállra fektette a Chelsea csapatát. A mutatott játék és teljesítmények alapján kijelenthető, hogy a Masiában még sok tehetség pallérozódik, ám a 2013-14-es idényben győzedelmeskedő együttes példája mutatja, hogy a tehetség csak egy dolog, és a klub részéről is szükség van a fiatalok ésszerű menedzselésére, hogy az arra érdemes saját nevelések beépülhessenek az első keretbe. Az utóbbi évek tendenciája alapján pedig sajnos rossz a tapasztalat, noha egy reménysugár most felcsillanni látszik azzal kapcsolatosan, hogy ezt a generációt talán nem herdálja el a katalán egyesület vezetősége. 

Öt évvel ezelőtt első ízben rendezték meg az ifjúsági Bajnokok Ligáját, és akkor a Masia rögtön a csúcsra is ért, miután a döntőben legyőzte a Benfica hasonló korú játékosaiból álló csapatát. Csakúgy, mint a mostani sikernél, joggal mondhatták azt a szurkolók, hogy vannak itt még tehetségek, a Masia nincsen krízisben, és az egyesület vezetőségét kritizálók csak kongatják a vészharangot, ám az egyesület továbbra is jól van, köszöni szépen, minden a helyén. Sajnos azonban pont a 2014 tavaszán csúcsra érő ifjúsági ‘A’ csapat példája mutatja, hogy a klub nem menedzseli megfelelően a tehetségeit.

Csakis Munir futott be az első osztályban

Az akkor győzedelmeskedő együttesből csupán Munir El Haddadi játszik a spanyol első osztályban, ő az Alavés csapatának a tagja idén, miután a tavalyi idényt még a Valenciában futballozta végig. A Turia-parti alakulatban nem jött ki neki a lépés, ám az Alavesnél úgy néz ki, hogy megtalálta a számításait, és idén már 9 gólnál jár. Amikor a Barcelonában bevetette őt Luis Enrique, akkor sem vallott szégyent, ám a játékpercek hiánya a Barça csatártriója mögött, valamint az akkori sportszakmai koncepció nyilvánvalóan visszavetették a fejlődésben.

Rajta kívül azonban csakis a másodosztály jutott az akkor még a jövő ígéreteinek tartott labdarúgóknak, és a legtöbbjük már nincs is Barcelonában. Adama Traoré számára például a fizikuma és a gyorsasága miatt nagy jövőt jósoltak, a tartalékegyüttesben meghatározó is volt, be is mutatkozott az első csapatban is, ám egy vitákkal teli távozás után most a Middlesborough keretéhez tartozik az angol másodosztályban. A következő ismerős név Kaptoum lehet, aki a Bayer Leverkusen ellen még a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott, valamint a Király Kupában is bizonyíthatott egy alkalommal a Valencia ellen az elődöntőben, ám most már a Betis B-ben futballozik.

Félreértés ne essék, ezek a karrierutak a profi világban szokványosak, hiszen nem minden egyes saját nevelésből lesz kirobbanó sztár. Ugyanakkor a beszédes adat inkább az, hogy abból a csapatból csupán Palencia és Rodrigo Tarín vannak még egyáltalán a klubnál, ők jelenleg a B csapatot erősítik. Mi több, a legtöbbjük vagy lehetőséget sem kapott vagy csak egy rövid időszak erejéig bizonyíthattak a tartalékcsapatban.

Ahogy Xavi is mondta, a B csapatban mindig 8-10 játékosnak készen kellene állnia, hogy felvigyék az első keretbe. Az látszódik a győzelmeken, hogy a tehetséggel és az edzésmunkával nincsen gond. Ennek ellenére ezek a játékosok 2-3 éven belül még csak a B (!) kerethez sem tartoztak már. Ez akkor azt jelentené, hogy rossz volt a kiválasztás, ám ez furcsa, hiszen az eredményesség megvolt. Ebből az következik, hogy az ezután levő szezonokban siklott félre valami. Ennek – mint már írtam – lehetnek természetes okai is, hiszen nem minden tehetség tudja kihozni magából a maximumot.

Az azonban már egészen biztosan nem a véletlen számlájára írható, hogy a B csapat tavaly nyár óta több, mint 10 játékost igazolt különböző országokból, a 2013-14-es BL-győztes ifi csapatból pedig csak ketten vannak a csapatban. Ebből az egyik Palencia, akiről ugyan jó véleménnyel vannak a klub szakemberei, de az első kerethez egyelőre kevésnek találják, míg Tarín, aki egyébként középső hátvéd, a távozás küszöbén áll, miután súlyos sérülések hátráltatták, de ettől eltekintve sem kapott sokszor lehetőséget. A B csapat összetétele mindent elárul a problémák gyökeréről. A saját nevelések nem kapnak bizalmat, helyette máshonnan igazolt játékosok futballozhatnak, így fordult elő az, hogy Gary Lineker óta ismét van angol futballistája a Barcelonának – méghozzá a B  csapatban… A tartalékcsapat most éppen kieső helyen áll, de hogy ismét Xavit idézzük, a fiatalok játszhatnának a negyedosztályban is, a lényeg, hogy megtanulják a Barça filozófiájának az elemeit. Pedro és Busquets is a negyedosztályból léptek fel az első keretbe, és váltak rögtön hasznos elemeivé Pep Guardiola csapatának.

A fentiek tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy a katalán ‘Sport’ sportnapilap információi szerint még egyetlen egy fiatal sem hosszabbított a klubbal a hétfőn BL-t nyerő csapatból. Számukra jó hír lehet, hogy amennyiben menesztik Gerard López vezetőedzőt a B csapat éléről, akkor helyi hírek szerint az ifi ‘A’ csapatot BL-sikerre vezető García Pimienta lesz a tartalékok vezetőedzője, aki a klubhoz közeli források alapján erőteljesen a saját nevelésekre építene.

Pimienta kinevezése áldás lenne a klub számára, mert annak, hogy a B csapatba igazol egy csapatnyi játékost a jelenlegi vezetőség, semmi értelme nincsen. Ezt nem lehet megindokolni semmivel sem egy olyan klubnál, amelyik az utánpótlására épít. Márpedig elvileg a Barça ilyen.