Egyezség az önkormányzattal az Espai Barça-projektről

2019 nyarán kezdődhetnek a munkálatok | Bartomeu reméli, hogy 2022-re befejeződik az építkezés

Az FC Barcelona egyesülete a barcelonai önkormányzattal közösen egy nyilvános sajtóesemény keretében bejelentette csütörtök kora délután, hogy a két fél megállapodott az Espai Barça-projekt részleteiről, így az utolsó nagy akadály is elhárult a Camp Nou és környezetének a modernizációja elől. Barcelona város polgármestere, Ada Colau történelmi lehetőségnek tekinti a projektet, míg Josep María Bartomeu elnök a reményét fejezte ki, hogy 2022-re mindennel elkészülnek majd. 

Amint arról korábban már beszámoltunk, a munkálatoknak már 2017 nyarán el kellett volna kezdődniük, ám végül kiderült, hogy az önkormányzattal nem sikerült egyezségre jutnia a klubnak az építkezéseket illetően, ezért csúszik a projekt kezdete. A mostani megállapodás ennek az állapotnak vet véget, és amint azt ratifikálja majd az önkormányzat vezetése, úgy hivatalosan is elhárul az akadály a munkálatok megkezdése elől. Ezen felül egyébként még kormányzati szinten is szükség lesz egy jóváhagyásra, ám a felek szerint ez már csak formalitás lesz, mert a hatósági szervekkel már a kezdetektől fogva folyik a kommunikáció.

Amennyiben most már minden a terveknek megfelelően fog alakulni, úgy a Camp Nou körüli területeken a 2019-es év első felében kezdődhetnek majd meg a munkálatok, míg a stadionon 2019 nyarától kezdhetnek majd el dolgozni a kivitelezők. Bartomeu elnök a projekt befejezésével kapcsolatosan biztos dátumot nem tudott mondani, de a reményét fejezte ki, hogy 2022-re a projekt utolsó eleme is készen áll majd.

Colau: „Sok-sok óra után sikerült összeegyeztetni az érdekeket”

Ada Colau polgármester nagyon optimistának mutatkozott az új Camp Nou kapcsán: „Ez egy történelmi projekt a város számára. Már évek óta várunk egy értelmes tervezetre a Camp Nou modernizációja kapcsán. A stadion körüli területek a városhoz fognak tartozni, ám tudjuk, hogy a futballklub nélkül nincs Barcelona, ez a két szimbólum – a város és a Barça – összetartoznak. Ezért volt fontos egyezségre jutni. Eddig nem sikerült megtalálni az egyensúlyt a klub és a társadalom érdekei között. Sok-sok órányi párbeszéd után állhatunk most itt. A Camp Nou a projekt által egy zárt térből egy nyílt, kellemes, a társadalom számára örömet okozó tér lesz, tele kerékpárutakkal, zöld parkokkal és a tömegsport által hasznosítható eszközökkel – mindez 32.000 négyzetméteren. Ráadásul ez az egész úgy valósul meg, hogy a városnak egyetlen egy fillérjébe sem fog kerülni. Az előnyökből részesülünk majd, de nem kell fizetnünk semmit sem.”

Bartomeu a jövő zálogának tekinti a projektet

„Sportszakmailag szomorú napok állnak mögöttünk, ám most azért vagyunk ott, hogy bemutassuk ezt a megállapodást, mely végleges lökést ad az Espai Barça-projekt számára. Ez megalapozza majd a klub jövőjét, de ezen felül haszna származik belőle a Les Corts kerületnek és a városnak is. Ez egy mindenki számára pozitív egyezség, mely egyszerre veszi figyelembe a klub és a város érdekeit is.”

Megkíséreljük elérni, hogy a miénk legyen a világ legjobb stadionja. Az új Camp Nou-hoz 60-70 éven keresztül sem kell majd hozzányúlni.”