„Ney tisztában volt a döntése súlyával”

Suárez mindent meg akar nyerni 2018-ban | A gólínsége miatt nem aggódik | Interjú, I. rész

Luis Suárez nincs élete formájában, de emiatt nem aggódik. Azt mondja, mindig vannak sorozatok, időszakok, amikor jobban megy, máskor pedig a világ összes koncentrációja is kevés a gólokhoz. Neymar döntését elfogadja, 2018-ra pedig minden trófeát a Barcelonának szeretne. Luis Suárezzel a Marca készített interjút, első rész.

Ön egy nyugodt, mosolygós ember… Magára ismer, amikor látja Luis Suárezt a pályán küzdve mindenkivel, elmondva őket mindennek?

„Nem, egyáltalán nem. És felismerem. Ilyen a játékstílusom. Küzdeni mindenért, minden pillanatban hozzám tartozik, ennek köszönhetem, hogy ott tartok, ahol. Egyes mérkőzéseken jobban átgondolom és próbálok nyugodtabb lenni, de ez nem egészen én vagyok. Minél nyugodtabb vagyok, annál kevésbé érzem magam jól. Úgyhogy küzdenem kell és vitatkoznom kell folyamatosan, de ezek a dolgok csak a pályán történnek meg veled. Aztán a pályán kívül már csöndes vagyok, jobbnak tűnök, mint a pályán.

Az elmúlt hónapokban fájdalmakkal játszott a térdsérülése miatt?

„Igen, de most már sokkal jobban vagyok. Ez egy bonyolult kezelés. Folyamatosan javulok. Nem szeretnék ott leragadni, hogy már elmúlt a fájdalom, hanem el akarom kerülni, hogy ismét előjöjjön.”

Gondolja, hogy Neymar jól döntött, hogy elment Barcelonából?

„Ney már egy érett ember, és teljes mértékben tisztában volt a döntése súlyával, amit hozott. Biztos, hogy nagyon nehezen hozta meg ezt a döntést, mert boldog volt itt. De mindenkinek el kell fogadnia, hogy neki más céljai voltak, és ezekért szeretett volna küzdeni. Ezt a döntést meg lehetett érteni, a családjával együtt hozta meg. Nem kell felróni semmit senkinek, csak csodálni, és szeretettel gondolni arra, amit a klubért tett, illetve arra, hogy milyen kapcsolatunk volt ezekben az években.”

Sok spekulációt lehet hallani. Ön el tudja képzelni, hogy Neymar egyszer a Madrid mezében játsszon?

„Nem, egyáltalán nem. Őszintén, nem látok ilyet előre. Tudom, hogy milyen Neymar, és hogy hogyan csodálta a Barcelonát, a társait. Nem tudok ilyet elképzelni, hogy a Real Madridban játszana.”

Azt követően, hogy a Madrid Ligát, BL-t, Szuperkupákat nyert, hogyan tudná elmagyarázni, ami velük történik most?

„Minden csapatnak vannak hullámvölgyei, amikor nem játszanak olyan jól, nem jönnek az eredmények. Nagyon sokat lőnek kapura, és még sincs gól. A fociban ez normális, nekünk is meg kellett élnünk hasonlót. Nekünk azt kell világosan látnunk, hogy nem adhatunk nekik semmilyen előnyt a Ligában.”

Mi változott Valverdével a kispadon?

„Olyan edző, aki nagyon bízik a játékosainkban. Nem arról van szó, hogy nagyot változtatott volna Luis Enriquéhez képest, ugyanakkor egészen más formában edzenek, és állnak hozzá a meccsekhez. Nekünk, mint csapatnak, minden esetben az a kötelességünk, hogy mindenre legyünk nyitottak, és csináljuk a lehető legjobban.”

Nagyon sokat beszélnek játékosokról, akik nem igazoltak a nyáron a Barcelonához. Gondolja, hogy a csapat kellőképpen megerősödött Neymar távozása után?

„Neymar egy más játékos. Különleges, speciális, ahhoz képest, amit várnál másoktól. Jöttek más játékosok, akik nagyon sokat tudnak adni, mint Deulofeu, aki itt is nevelkedett. Paulinho, aki nagyon sokak száját befogta azzal, hogy milyen magas szinten játszik, amióta itt van, szintén kiváló igazolás volt. Egyike a brazil válogatott kapitányainak. Dembélének nem volt szerencséje, hogy az elején megsérült, de amikor rendben lesz, majd meglátják, hogy meglep mindenkit. Most nagyon sokat spekulálnak azon, hogy még kik jöhetnek, kik mehetnek, de ezzel nem foglalkozunk.”

Ki tanította, hogy használja a fenekét is arra, hogy fedezze a labdát és forduljon le azonnal?

„Ezt csináltam mindig is. Most persze már ismernek a védők, és nem hagyják, hogy ennyire használjam a testemet. Más erényeket kell használni. Ezt egészen kiskoromban tanultam, és aztán fejlesztettem. A csapattársak sokat viccelődnek rajta.

Mi most a fő célja?

„Az első célom, hogy érjen véget 2017 és 2018 legyen olyan év, amikor mindent megnyerünk a Barcelonával. És ezt követően pedig játsszunk egy nagyon jó vb-t Uruguay-jal.

Mit érez, amikor elront egy olyan helyzetet, mint legutóbb is, amikor szinte csak bele kellett volna érnie a labdába?

„Ezek sorozatok, szituációk… van, amikor nem vagy jó pillanatban, és te is tudatában vagy annak, hogy bármennyire is akarod, a labda nem fog bemenni. Ezért nevettem egy ilyen hibán is akkor. Más szituációban másként is reagálnék rá. Ha nagyon hosszú ideje hibáznék el ziccereket, akkor aggódnék, de ez nem az a helyzet. Tudom, hogy minden elmúlik.

De milyen remek sorozata volt korábban

„Nagyon önkritikus vagyok magammal szemben, és rosszul érzem magam, ha nem találok be. De az a fontos, hogy segítsem a csapatot, és ha jól érzem magam fizikálisan vagy ha jó meccset játszottam, elégedetten megyek haza. Akkor vagyok dühös, amikor nem tudok segíteni a csapatnak.”

Az oroszországi Világbajnokság Leo vb-je, Neymar vb-je, vagy Luis Suárez vb-je lesz?

„Nagyon sok nagy válogatott van, akik remekül játszanak, és nyerhetnek. Vannak, akik jól keverik a fiatalságot a tapasztalattal. Nagyon jó vb lesz, amire sokáig emlékezni fognak.”