Dembélé: amit a pályán nem látni

Beilleszkedési nehézségek az első hónapokban | Feszült családi élet, helytelen táplálkozásmód

Ousmane Dembélé egy roppant izgalmas, de egyben legalább ilyen nehéz időszakon megy keresztül jelenleg. A francia támadó ugyanis kevesebb, mint két évvel azok után, hogy profi szerződést kapott a Rennes csapatától, már a világ második legdrágább igazolása lett, és a Barça játékosának mondhatta magát. Ezt feldolgozni önmagában erős személyiséget igényel, ám a francia ennek tetejében hamar meg is sérült, és egy nagyon súlyos izomszakadást szenvedett el. Januárban visszatért, majd ismét kidőlt, ám a köztes időszakról vajmi kevés szó esett eddig. A katalán ‘Sport’ sportnapilap értesülései szerint nem volt egyszerű az ősz Dembélé számára. 

Dembélé körül alaposan megfordult a világ az elmúlt két évben. Profi labdarúgó lett és felhívta magára a figyelmet a Rennes-ben, amiért leigazolta a Dortmund és meghívót kapott a francia válogatottba. Mi több, Robert Fernández sportigazgató már 2016 nyarán Barcelonába akarta hozni, ám a francia akkor még a biztos játéklehetőség mellett döntött, és a Bundesligát választotta. 2017 nyarán viszont már kierőszakolta a katalóniai átigazolást, és a Barça játékosa valamint a futballtörténelem második legdrágább igazolása lett. Ezt megemészteni önmagában is nagy feladat, miközben be kell illeszkedni egy olyan egyesületbe, mint amilyen a Barcelona, ahol az elvárások határtalanul nagyok, ám Dembélének még az első komolyabb sérülésével is meg kellett küzdenie, miután elszakadt a combizma a Getafe ellen még szeptemberben.

Ezek után egy roppant nehéz időszak következett a támadó életében. A klub még nem talált neki megfelelő lakást, így egy hotelben lakott, ahol főként telefonálással valamint a játékkonzoljával töltötte az időt. A legközelebbi kapcsolata a klubnál honfitársaival, Samuel Umtitivel és Lucas Digne-vel volt, és értelemszerűen ezen nehéz volt változtatni, miközben Dembélé sérülten feküdt a hotelszobájában. Ezen felül természetesen a nyelvi akadályok sem segítenek, hiszen Dembélé nem beszél spanyolul. Mi több, idővel a klub tudomására jutott, hogy a francia támadó nem úgy étkezik, ahogyan az egy profi labdarúgótól elvárható lenne, és előszeretettel fordul a gyorsétteremben fogyasztható ételekhez. Ez volt az a pont, ahol az egyesület közbeavatkozott, és igyekezett rendezett mederbe terelni Dembélé barcelonai életét.

A klub három fontos lépést tett. Egyrészt talált Dembélének egy lakást Barcelona északi részében, ahol sok időt tölthet a barátaival. A francia egyébként három lakást is kért a klubtól, mert az édesanyja és az édesapja nem élnek együtt, és mindkettejüket a városban akarta tudni, ám ennek a kérésnek a teljesítése egyéb, ismeretlen okokból kifolyólag nem történt meg. Másrészt a fiatal játékos elé mintának állították a honfitárs Umtitit, aki teljesen alárendeli az életét a futballnak. „Dembélé egy milliomos egy vonzó városban, sok csábításnak van kitéve, így egy kis rend és rendszer egészen biztosan jót tesz majd neki” – így egy klubhoz közeli forrás. Harmadrészt az egyesület kontroll alá vette Dembélé étrendjét, és amellett, hogy fel akarja őt világosítani az egészséges táplálkozásmód fontosságáról, szakácsot fogadott neki, aki vacsorát főz a játékosnak az otthonában. Továbbá a Barcelona megkérte a játékost, hogy étkezzen a Ciutat Esportiva Joan Gamper edzőközpontban, hogy minél jobban oda tudjanak figyelni az étkezésére.

Ahhoz kétség sem férhet, hogy – inkább előbb, mint utóbb – Dembélének teljesítenie kell, mert ez a világ egyik legjobb klubja, ahol az elvárás az, hogy minden egyes meccset sziporkázó játékkal húzzon be a csapat. Ugyanakkor a francia támadó értékelésekor a fentieket sem szabad figyelmen kívül hagyni, vagyis azt, hogy egy mindössze 20 esztendős játékos nemrég óriási áttörést ért el a karrierjében, majd szembekerült az első komolyabb kihívással, hiszen be kell illeszkednie egy idegen kultúrába és játékstílusba. Mindeközben meg is sérült, a családi életét pedig jelenleg konfliktusok terhelik.

A klubvezetés egyöntetűen mellette áll, a fenti eszközökkel próbál segíteni, és katalán források szerint egyelőre szóba sem került az, hogy Dembélé akár időlegesen, akár végleg távozzon Katalóniából.