Euroliga ellenfeleink: AEK Athens

euroliga 2004/2005

Ha valaki mostanában megemlíti Görögországot akkor a sportbarátoknak rögtön az EB győztes görög labdarúgó válogatott jut eszébe. Ha valaki megemlíti Athént akkor a sportbarátok az Olimpiáról kezdenek csevegni. Van olyan is akinek a tengerpart, a nyaralás, a kimondhatatlan szavak és mondatok, a mitológia vagy esetleg a kosárlabda jut eszébe ?Hellas? hallatán.

Nekem a kosárlabda jutott eszembe és a kutatómunka alatt a kimondhatatlan szavakkal is kapcsolatba kerültem. Az Adecco Asvel csapata után az Athutiki Enosis Konstantinoupoleos Athens, azaz az AEK Athén kerül terítékre.

A kosárlabda csapatok között elég ritka az olyan amely már több, mint 100 éves múltra tekinthet vissza. Az AEK csapatánál azzal is büszkélkedhetnek, hogy ez már a harmadik évszázad amelyben pályára küldhetik a játékosaikat, mivel a kosárlabda klubot 1899-ben alapították. A sikeres szereplés és az évek száma sajnos nem feltétlenül függ össze, ezért a csapatért már a kezdetektől rajongó szurkolók ?alaposan? megöregedtek ha kitartottak a gárda mellett az első sikerekig. 1958-tól 1970-ig azonban alkalmuk volt bepótolni azt ami elmaradt, mivel az AEK a 12 év alatt 7 bajnoki címet szerzett (1963 és 1966 között négyszer szerezték meg az aranyérmet megszakítás nélkül). 1968-ban aztán már a hab is felkerült a tortára és az athéniak történelmük során először egy nemzetközi sorozatban (Saporta Kupa) is diadalmaskodtak. 1970-ben megnyerték a nyolcadik bajnoki címüket is, de utána sokáig nem sikerült újra igazán sikeresen szerepelni.

A rossz sorozat aztán 1981-ben szakadt meg amikor a ?sárgák? – történelmük során először – megnyerték a Görög Kupát. Üröm az örömben, hogy ezt a kitüntető címet 19 év ?tűzszünet? követte, mivel egészen 2000-ig nem tudtak megszerezni további aranyérmeket. Az ezredfordulót követően azonban rögtön dupláztak és hozzájuk került a Görög és a Saporta Kupa trófeája egyaránt. A görögök telhetetlenségét jelzi az is, hogy nem elégedtek meg ennyivel és a következő évben újra magukhoz édesgették a Görög Kupa jól ismert serlegét, majd a szezon végeztével a kilencedik bajnoki aranyérmet is a nyakukba akaszthatták. Ezekben az években már az EuroLigában is vitézkedtek ?Zeusz utódai? és a 2001-2002-es szezonban egészen az elődöntőig meneteltek. Az utóbbi néhány évben rendszeres résztvevői a sorozatnak és elérték azt, hogy senki nem mehet biztosra ellenük.

Az Ano Liosia stadionban szereplő AEK vezetősége és szakmai stábja nagyon büszke arra, hogy csapatukban rengeteg a fiatal, görög játékos. A keretben több jelenlegi és egykori korosztályos válogatott játékost találunk. Közülük Zizis és Tapoutos már a nagyválogatottban is magára ölthette a nemzeti csapat kék-fehér szerelését. A vezetők azonban a sikeres szereplés érdekében nem sajnálják a pénzt minőségi, külföldi játékosok szerződtetésére sem. Az előző idényben meghatározó szerephez jutott a csapatban két amerikai játékos is. Horace Jenkins irányító poszton segítette a gárdát, míg a 202 cm magas Quadre Lollis alacsonybedobóként tartotta rettegésben az ellenfelek védőit. Jenkins távozott, de a vezetőség rögtön gondoskodott a pótlásáról és az Aris csapatától leigazolták Toby Baileyt. A szintén amerikai, irányító játékos már megfordult az NBA-ben is, ahol 73 mérkőzésen szerepelt a Phoenix Suns gárdájában.

További erősítés a 210 cm magas, 4-es és 5-ös poszton is szerepeltethető, horvát nemzetiségű Sandro Nicevic, aki a Le Mans gárdáját hagyta ott az AEK kedvéért, valamint a szintén horvát nemzetiségű Davor Kus aki a Cibona VIP-től érkezett Görögországba.

Az előző idényben az athéniak a görög bajnokságban a 4. helyet szerezték meg, míg az EuroLeague sorozatban az A csoportban a 6. helyen végeztek (6-8) és ezzel nem jutottak a legjobb 16 csapat közé. A 2004-2005-ös szezonnak valószínűleg egy hasonló erősségű AEK vág majd neki, igaz minden játékos ?öregebb? és tapasztaltabb lett 1 évvel.

A hellének bíznak a fiatal saját nevelésű, illetve az új külföldi játékosokban egyaránt, és remélik, hogy együttes erővel sikerül majd újabb és újabb sikereket elérniük minden színtéren.