Ronaldinho ötvenedik mérkõzése a Seleçaoban

JUBILEUM

Ronaldo de Assis Moreira, az FC Barcelona és a brazil válogatott irányítójaötvenedik mérkõzéséhez érkezett a válogatottban.

A dél-amerikai csillag immár ötvenedik meccsét játssza majd a canarinhában”, a vasárnap hajnali 3-kor megrendezendõ Brazília-Venezuela mérkõzésen. Ez atalálkozó ezért nagyon különleges lesz a számára, ezt nyilatkozatában iskifejtette: „Ha gólt érek el ezen a mérkõzésen, azt a legszebb emlékeimközött tartom majd számon” – mondta.

1999. június 21.-én Wanderley Luxemburgo, az akkori brazil szövetségi kapitányegy mindössze 19 éves, ám de szupertehetséges focistát hívott be a keretbe:Ronaldo de Assis Moreirát, a Porto Alegre-i Gremio játékosát. Nem volt éppenkönnyûnek nevezhetõ a meccs, hiszen a Copa América selejtezõjében Paraguay-tfogadta a sárga-zöld-kék alakulat. Nem sokkal késõbb kiderült, hogyRonaldo-nak bizony van jövõje a válogatottban, ezért a becenevét RonaldinhoGaúchóra változtatta, nehogy összekeverjék a válogatott másik, akkor márelismert sztárjával, Ronaldo-val.

Ezen év júniusának elsõ hetében Brazília debütált a Copa Américában, mégpedigVenezuela ellen. A gaúchók már 4-0-ra vezettek, talán ezért Luxemburgo úgydöntött, Ronaldinho lehetõséghez juthat. A 70-dik percben állt be Amorosohelyére és 4 perccel késõbb már meg is mutatta, hogy érdemes volt õtbehozni: Elcsípett egy labdát, beesernyõzött egy védõt, majd jobbal kilõttea jobb sarkot. Tökéletes bemutatkozás. Ekkor mindenki úgy gondolta, egy újPelé van születõben. Nem tévedtek.Ettõl a naptól kezdve Ronaldinho élete teljesen megváltozott. Szerzõdéstkötött vele a Pepsi, ami a mai napig is él. Nem sokkal késõbb a Nike isfelajánlott neki egy elõnyös szerzõdést, amit el is fogadott. Ronaldinhoekkor még csak 19 éves volt.A brazil géniusz eddigi 49 meccsén 3197 percet töltött a pályán és 24 góltszerzett. Ebbõl következik, hogy Ronaldinho az ötvenedik mérkõzésén újabb jubileumhozérkezhet, hiszen amennyiben gólt szerez, az lesz a 25. a sorban.

„Mindig a gyõzelem a legfontosabb. Hogy ki szerzi a gólokat, az csakmásodlagos. A futballban nem csak az egyéni teljesítmények számítanak,tökéletes csapatmunkára van szükség.” – nyilatkozta.Ronaldinho-nak rengeteg szép emléke lehet válogatottbeli szerepléseirõl.Például, mikor mesterhármast szerzett Szaúd-Arábia ellen 1999 Augusztus elsejéna Konföderációs Kupán, Mexikóban. De máskor is rúgott már három gólt egymérkõzésen, például -már Barçás játékosként- idén augusztus 18.-án, Haití ellen.A csapat pedig 6-0-ra nyert.Ronaldinho nagyon elégedett a válogatottban elért góljai számával.Meccsenkénti 0,48-as átlaggal büszkélkedhet. A legutóbbi 3 mérkõzésénegyaránt betalált az ellenfélnek. Az elsõ meccsen hármat rúgott ugyebárHaitínek, majd Bolíviát mattolta VB-selejtezõ mérkõzésen (3-1). Legutóbbpedig Németországnak talált be egy barátságos mérkõzésen szabadrúgásból, deez csak a döntetlenhez volt elég.

Õ az egyetlen aktív brazil labdarúgó, aki 14 éves kora óta szerepel hazájaválogatottjaiban. A 10-es számot a Bolívia elleni mérkõzésen viselhetteelõször. „Hihetetlenül boldog vagyok, hogy ezt a számot viselhetem, hiszenez minden csapatban óriási megtiszteltetés. Olyanok játszottak elõttem10-esben, mint Pelé, Rivelinho, Zico vagy Rivaldo. Mindent meg fogok tenniazért, hogy engem is velük együtt emlegessenek majd a jövõ generácói. Maradona is 10-es volt.”

Írta: Boogess”