A lista élén Edú

ÁTIGAZOLÁSI HÍREK

A katalán újságok természetes módon meghirdették elsõ spekulációikat a Barca jövõbeli igazolásairól. Mint ismert, a katalán klub a sok sérülés után nem fog vészigazolást végrehajtani, s kivár a januárban megnyíló átigazolási idõszakig.

A télen viszont szinte bizonyos, hogy a Barca hozzányúl pénztárcájához, s új játékost öltöztet gránátvörös-kékbe. Az újságírók szerint a jelenlegi favorit az Arsenalban játszó Edú, akinek a nyáron jár le a szerzõdése az ágyúsoknál. Edu korábban úgy nyilatkozott, hogy örömmel játszana Katalóniában, de mivel jól érzi magát Londonban, még bármi megtörténhet. Így az is a lehetõségek között van, hogy Edú új szerzõdés köt majd az Arsenallal, de az is elõfordulhat, hogy inkább azt kéri, engedjék el Barcelonába.

A további lehetõségek igen szélesek. Így például elõfordulhat, hogy a katalán klub és a Juventus a tavalyi évhez hasonló szerzõdést üt majd nyélbe. Egy évvel ezelõtt a Juvéban kikerült a csapatból az elkívánkozó Davids, s így kerülhetett könnyedén (ugyan csak kölcsönbe) a Barcelonához. Most a két egyesület akár meg is ismételheti a tavalyi tranzakciót, de másik játékossal. A célpont Alessio Tacchinardi, aki Marcello Lippi edzõ ideje alatt fontos játékosa volt a csapatnak, de ma már más a helyzet. Fabio Capello edzõ ugyanis nem sok lehetõséget ad a torinóiaknál õskövületek számító középpályásnak, így nem számít megszerezhetetlennek.

De nem csak Tacchinardi jár ilyen nehéz cipõben, mert Itáliában más középpályás helyzete is megingott csapatában. Így például alig-alig kap lehetõséget az Interben az olasz válogatott Christiano Zanetti, s nincs biztos helye Oliver Dacourtnak sem a Rómában. Ez utóbbi lehetõséget azért tartja elképzelhetõnek a katalán újságírógárda, mert a hírek szerint Luigi Del Neri kevéssé számít rá.

Az újságírók szerint jó esélye lehet a leszerzõdtetésre a liverpooli németnek, Dietmar Hamannak is. Hamann kikerült a kezdõcsapatból az új edzõ, Rafa Benítez érkeztével, mivel a spanyol inkább honfitársának, Xabi Alonsonak szavaz bizalmat.

Vannak még további eshetõségek is. Így például ideális megoldásnak tûnik Mark Van Bommel, a PSV Eindhoven védekezõ középpályása. A holland klub már a nyáron megvált volna játékosától, akit többen is vittek volna, de mégsem jött létre megegyezés. A nyáron érdeklõdött utána az Arsenal, a Real Madrid és a Schalke is. Van Bommel mégis maradt Hollandiában, pedig az ára nem volt magas. Az értesülések szerint a PSV három és négy millió euró közötti összeget kért játékosáért, s nyilvánvalóan ez a pénz nem nagyon növekedhet a jelenlegi idõszakban sem. Ez az összeg pedig szinte aprópénznek tekinthetõ annak fényében, hogy a Barca egy nemzetközileg elismert, nagy tudású és még nem is idõs (27 éves) játékost vásárolhatna.

Ez a lehetõség pedig lényegesen olcsóbb mulatság lenne, mint Javier Mascherano megszerzése, akit erõteljesen csábít a Real Madrid is. A 20 éves argentin középpályás korához képest nagyon érett játékra képes. Remek labdaszerzõ, de képes jól megjátszani is a játékszert. Ez viszont érthetõen nagy pénzbe kerül. A hírek szerint a River Plate 10 millió euró alatt szóba se áll az érdeklõdõkkel, s valószínû, hogy a vételár nem is 11 millió euró lesz.

További megoldás lehet a katalán klub számára, hogy pótolja a középpálya fedezetsorában keletkezett ûrt, hogy kisebb nevû játékosokat vásárol meg. Ilyen például a Werder Bremen 24 éves játékosa, Tim Borowski, akit sokan a Bremen sikereinek egyik letéteményesének tartanak. Rajta kívül további jelöltek a francia Rio Mavuba (Bordeaux), a lens-i Alou Diarra, a belga Vincent Kompany. Rájuk egyelõre csak a reménységek jelzõ illik, de persze csak reménységekbõl lehetnek késõbb jó játékosok.

A Barca elõtt tehát van választék bõven, de így is nagyon nehéz döntés elõtt áll a vezetés. A lehetõségek szélesek, mert igen drága és nagyon tehetséges játékost ugyanúgy lehet választani, mint egy rendkívül olcsó reménységet, aki eddig nem okozott nagy szenzációt a nemzetközi labdarúgóéletben. De az, hogy a klub majd jó döntést hoz vagy sem, mint mindig, mos