A semmibõl… kivégzés! Sevilla-Barcelona: 0-4

A BÍRÓ MOST A BARCÁVAL VOLT

Az idény eddigi legfurcsább mérkõzését játszotta tegnap a Barcelona. A gránátvörös-kékek az elsõ félidõben egyenrangú csatát vívtak a hazai környezetben nagy lendülettel futballozó sevillaiak ellen, a második játékrészben viszont minden megváltozott. A katalánok Ronaldinho és Eto’o vezérletével negyed óra alatt legázolták a hazaiakat, s innentõl kezdve nem lehetett kérdéses a gyõztes kiléte. A krónikához azonban hozzátartozik, hogy a játékvezetõ több ítéletével egyértelmûen a Barcelonát támogatta.

A találkozó elõtt nyilvánvaló volt, hogy Frank Rijkaard Barcelonája az idény egyik legnehezebb bajnoki meccsén vesz részt, hiszen a hazai környezetben veretlen Sevilla ellen még a katalánoknak is nagy fegyvertény lett volna a gyõzelem. A holland mester talán ezért, talán csak kísérletezgetésbõl meglepõ fölállásban küldte fiait a Sánchez Pizjuán gyepére. Az utóbbi meccseken gyengébben játszott Gio helyére Sylvinhot állította a bal szélre, míg alaposan megkavarta a csatársort is. Ronaldinho ugyan szokásos helyén a bal oldalon kezdett, de Giuly és Eto’o pozíciója változott. A francia most nem a szélen kezdett, hanem beljebb jött a pálya közepére, s vele együtt Eto’o is kicsit a baloldalra szorult. A jobboldal bejátszását Rijkaard valószínûleg a múlt héten parádézó, s a héten családapává váló Bellettitõl várta, de a brazil bekken meglátszott, hogy a héten több edzést elmulasztott brazíliai útja miatt. Giuly középen szerepeltetése sem vált be, mert az apró francia elveszett a védõ között.

A gránátvörös-kékek egyébként sem birtokolták annyit a labdát, mint szokták, így Giuly csak tévelygett elõl a védõk között. A Sevilla ugyanis nem nagyon hagyta kibontakozni a vendégeket, s gyors, gólra törõ játékával óvatosságra intette Eto’o-ékat. Az elsõ komoly helyzeteket viszont így is a Barca alakította ki Eto’o és Ronaldinho révén. A kameruni a 12. percben egyéni megindulása után úgy 25 méterrõl vette célba Esteban kapuját, de a hálóõr szögletre mentett a jobb sarok elõl. A sarokrúgás után Sylvinho ívelte be a labdát középre, ahol kiváló ütemben emelkedett Ronaldinho, de a brazil életveszélyes fejesét Esteban valahogyan kikotorta lábbal a gólvonal elõl. Egy percre rá ismét jött egy beívelés, és megint csak Ronaldinho csillogtatta fejjátékát, mivel hulló falevélszerû fejesét csak a gólvonalról tudta menteni David.

A Sevilla persze nem akarta tétlenül nézni, hogy csak a Barcának vannak helyzetei, így nem kellett hozzá két perc sem, jött az elsõ hazai ziccer. Antonito kiugratása után Adriano került helyzetbe, de emelési kísérlete kicsit magasra sikerült, így továbbra is maradt a 0-0. A 27 percben hasonló szituáció alakult ki a Barca kapuja elõtt, de Valdés megmentette csapatát a góltól. Ekkor ugyanis Antonito ugrott ki ziccerben s tört kapura, de a fiatal hálóõr lábbal védett. A Barca gyakran kontrákra törekedett, de közben néha hibázott saját kapuja elõtt is, mely könnyen büntetõt érhetett volna az andalúziaiaknak. A 34. percben Deco próbált szerelni gyanús eszközökkel a büntetõterületen belül, három percre rá pedig Belletti ért kézzel a labdába szintén a tizenhatoson belül, Turienzo Alvarez viszont egyik esetben sem ítélt büntetõt. Egyértelmûen ki kell tehát jelenteni, hogy a játékvezetõ döntõen befolyásolta a mérkõzés menetét, s ezzel együtt végeredményét is. A félidõ talán legszebb megmozdulását egyébként Ronaldinho mutatta be a játékrész utolsó perceiben, mikor Belletti beívelését akrobatikus ollózó mozdulattal kapu fölé lõtte.

A szünetben Frank Rijkaard alaposan átszervezte csapatát. Giuly visszatért a jobbszélre, Eto’o középre, míg a hátsó alakzatban is változások történtek. Ennek két oka is volt: Egyrészt Bellettin meglátszott az edzéshiány, s nem tudta bejátszani a jobb oldalt, így õt lehozta a holland mester. Másrészt a Barcelona az elsõ félidõben elsõsorban a középpályán bizonyult gyengének a Sevillához képest, ezért ezt az alakzatot Albertini beállításával segítette a vezetõedzõ. Bellettit tehát Albertini váltotta, s ezért Márquez visszalépett a védelembe. A debütáló olasz veterán nem nagyon tudta megmutatni mire is képes, mivel a mérkõzés igen nagy fordulatot vett, ahol nem kerülhetett fõszerepbe.

A 48. percben Ronaldinho briliáns ütempassza Eto’o-t találta meg, aki miután elhúzta a labdát Esteban mellett, a becsúszó védõk elõtt nehéz szögbõl a kapuba gurított. Ez volt a kameruni 16. találata az idei bajnokságban. A gól után a Barcelona nem állt meg, s tovább támadott következõ mattért”, mely ha szerencsével ugyan, de eredményre vezetett. Az 56. percben egy szöglet után Baptista megdöbbentõ mozdulattal saját kapujába fejelt, s ez már kétgólos vezetést jelentett a katalánoknak. Ettõl a szerencsétlen jelenettõl egyértelmûen kicsit összeesett a Sevilla, és ezt a vendégek újabb góllal büntették. Eto’o próbálkozott a tizenhatoson belül a jobb oldalon, s harcos labdaszerzése után be is tudta adni a bõrgolyót, melyet Giuly kapásból ellõtt, de Esteban ekkor még védett. A kipattanó labda viszont valahogyan Ronaldinho elé került, aki pazar bokamozdulattal védhetetlenül a hosszú fölsõ sarokba helyezett. 0-3!

Ezzel gyakorlatilag eldõlt a mérkõzés, s érthetõ módon a negyed óra alatt bekapott három gól teljesen megtörte az addig oly lelkes sevillaiakat. A Barcelona kezében tartotta a meccset, s a 73. percben még növelni is tudta elõnyét. Ekkor Xavi mutatta be specialitását, s adott egy zseniális ütempasszt a kiugró Giulynek, aki a korábbi hetek sikertelenségei után végre berúgta a helyzetét. Ezzel a gránátvörös-kékek lezárták meccset, s végül megérdemelten gyõztek.

A négygólos Sevillában elért kiütéses gyõzelem hatalmas teljesítmény, különösen annak tükrében, hogy eddig egy gárda sem nyert a Sánchez Pizjuánban. Azt viszont el kell ismerni, hogy ha játékvezetõ megítéli a két egyértelmû tizenegyest a Sevillának, akkor teljesen másként alakulhatott volna a meccs. Most a Barcelonát segítette a bíró, de tudjuk, ez nem a katalánokkal fordult elõ elõször, így utólag Rijkaardéknak örülni kell, hogy padlóra tudták küldeni a Sevillát. Folytatás egy hét múlva az Atlético ellen a Nou Campban.

Sevilla FC-FC Barcelona: 0-4 (0-0)
Sevilla, Ramón Sánchez Pizjuán
45.000 nézõ
Vezette:
Turienzo Alvarez

Sevilla FC: Esteban; Sergio Ramos (Jesús Navas, 59.p), Pablo Alfaro, Aitor Ocio (Puerta, 72.p), David; Daniel Alves, Renato, Martí, Adriano (Carlitos, 63.p); Julio Baptista és Antoñito.

FC Barcelona: Valdés; Belletti (Albertini, 46.p), Puyol, Oleguer, Sylvinho; Xavi, Márquez, Deco; Giuly (Iniesta, 77.p), Eto’o és Ronaldinho (Gerard, 85.p).

Gólok: 0-1, 49. perc: Eto’o. 0-2, 56. perc: Baptista (öngól). 0-3, 59. perc: Ronaldinho. 0-4, 74. perc: Giuly.
Sárga lapok: Puyol (19. p) illetve Martí (39. p) Antoñito (89. p).
A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Ronaldinho Gaúcho

Ronaldinho és Eto’o is megérdemelné a kitüntetõ címet, mert mindketten sokat tettek a Barcelona sikeréért. Ronaldinho mellett szól, hogy az elsõ félidõben is már közel állt a gólhoz, de a második negyvenöt percben sorsdöntõ gólpassza után neki is sikerült ami Eto’o-nak, s gyönyörû gólt szerzett.