‘Stresszmentes’ melegítés a rangadókra: 4-1

Saját nevelésû gólszerzõk | Kellemetlen sérülések

A vártnál is könnyebben, abszolút zökkenõmentesen alakult a Barcelona hazai bajnokija az Athletic Bilbao ellen, amit 4-1-re nyert meg a bajnoki címvédõ, csak saját nevelésû gólszerzõkkel. Az elsõ félidõ után Jeffren és Bojan Krkics találataival már 2-0 volt az állás, késõbb Bojan újból betalált, és Leo Messi is eredményes volt, míg a Bilbao részérõl csak a szépítésre tellett Susaeta révén. Az Arsenal és a Madrid ellen következõ rangadók elõtt az egyedüli gondot a sérülések jelenthetik, mert az este folyamán többen is bajlódtak problémákkal.

Ha másért nem is, a kezdõcsapatban látható érdekességek miatt mindenképpen érdemes volt megnézni Barça Bilbao elleni mérkõzését, hiszen bõven voltak újdonságok az együttesben. Visszatért a csapatba a sérülése után Abidal, hosszú kihagyás után kezdõ volt Csigrinszkij, a középpályán Busquets, Touré és Maxwell egyszerre játszottak. A támadósorban az utolsó pillanatban megsérülõ Ibrahimovics helyett Bojan Krkics játszott Messi és Jeffren mellett.

A Bilbao elõzetesen erõteljes letámadást és ellenállást ígért, de a gyakorlatban ezt aztán nem tudta megmutatni. Az elsõ félidõben egyedül a kontratámadások formájában tudott veszélyt felmutatni a baszk tizenegy, melyben aktív volt eleinte Susaeta, illetve volt egy jókora helyzete Llorentének már a játékrész derekán. Ezt leszámítva azonban a Barcelona akarata érvényesült, és még nagyon nem is kellett megizzadnia a hazai együttesnek.

Túl sok helyzete ettõl függetlenül nem volt a hazaiaknak, akiknél Leo Messi, Bojan Krkics és Touré Yaya különösen aktívak voltak, a csapat játékrendszere pedig ezúttal sokkal inkább emlékeztetett a 4-2-3-1-re, vagy a 4-4-2-re, mint a 4-3-3-ra. A Barcelona elsõ igazán nagy ziccerét Krkics jobb oldali középre adása után Messi hibázta el, miután egészen közelrõl túlságosan finoman próbálta a kapuba tessékelni a lapos labdát. A vezetõ gólt a 26. percben lõtte a Barça, Leo Messi a baloldalon kilépõ Abidalhoz passzolt, a francia okosan a hosszú oldalra lõtte át a labdát, ahol érkezett Jeffren, és éles szögbõl estében a kapuba lõtt. 1-0!

A játékrész hajrájához közeledve pörgette fel ismét a meccs ritmusát a hazai együttes, és végül a 41. percben Carles Puyol labdaszerzése után a kapitány pontosan szöktette a középen kiugró Bojan Krkicset, a csatár nem is várt sokat, és határozottan a jobb alsó sarokba helyezett. 2-0, biztos elõny a folytatás elõtt.

A második félidõt – Yeste és Toquero becserélése után – helyzettel kezdte a Bilbao, egy szöglet után Toquero fejelt a rövid saroknál, és Valdésnek résen kellett lennie. A játékrészt kicsit álmosan kezdte a Barcelona, ám annál figyelmesebben a vert helyzetébõl kiutat keresõ Bilbao, amit Javi Mártinez lövése, és Iraola fejese is igazolt. Guardiola sem várt így sokáig, pályára lépett a félidõ 8. percében Xavi, a kispadra küldve Busquets-et.

Az 59. percben dõlt el aztán az alapvetõen nyugalmas mérkõzés; ismét Abidal mozdul be ügyesen a baloldalon a védelem mögé, ezúttal visszafelé passzolt középre, és Bojan Krkics a labdakezelés után nagy gólt lõtt a jobb fölsõ sarokba. Ekkor már a Bilbao sem nagyon küzdött a bajnoki címvédõvel, és hagyta, hogy a meccs folyjék a maga útján, az persze már más kérdés, hogy így újabb gólt kapott a vendég együttes. A 68. percben Pedro futott el a jobboldalon, aki a korábban megsérült Jeffren helyére állt be, a középre adására Messi érkezett, és közelrõl Iraizoz mellett a hálóba lõtt.

Pep Guardiola a gól után megkérdezte Leo Messit, hogy le akar-e jönni, hogy pihenjen a soron következõ meccsekre, és Messi bólintott is, ám a terv végül meghiúsult, mert Touré Yaya megsérült, és ugyan sokáig próbálgatta a lábát, végül inkább átadta a helyét Jonathan Dos Santosnak.

A 76. percben megszerezte a szépítõ gólját a Bilbao, a Barcelona szellõsen védekezett, Susaeta egyedül kiugrott, és Valdés mellett a hosszú sarokba lõtt. Nem sokkal késõbb újabb nagy helyzetet dolgozott ki a Bilbao, mely azért is támadhatott hatékonyabban, mert a meccset Gerard Piqué is fájdalmakkal fejezte be, ám cseréje már nem volt Guardiolának. Valdésnek a hajrában kétszer is nagy bravúrt kellett bemutatnia, hogy a Bilbaot egy rúgott gólnál tartsa, egyszer lábbal, egyszer egy látványos vetõdéssel hatástalanította Iturraspe próbálkozásait.

Akadt persze még helyzete a Barçának is, Xavi bemutatott egy életerõs lövést, amit szögletre tudott menteni Iraizoz, de ennek már nem volt jelentõsége, maradt a 4-1.

A Barcelona tehát hozta a kötelezõt – a rangadók elõtt -, nem hibázott hazai környezetben a Bilbao ellen, és további érdem, hogy minden gólt saját nevelésû játékos szerzett. Problémát jelenthetnek viszont a sérülések, mert az este folyamán sorrendben Ibrahimovics, Jeffren, Touré és Piqué is fájdalmakra panaszkodott…

FC Barcelona – Athletic de Bilbao: 4-1 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
77.630 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

FC Barcelona: Valdés; Puyol, Piqué, Chygrynskiy, Abidal; Maxwell, Touré Yaya (Jonathan, 75’), Sergio (Xavi, 53’), Jeffren (Pedro, 59’); Messi és Bojan.

Athletic: Iraizoz; Iraola, San José, Amorebieta, Koikili; Gurpegui, David López (Toquero, 46’), Javi Martínez, Gabilondo (Yeste, 46’); Susaeta és Llorente (Iturraspe, 65’).

Gólok: Jeffren (26’), Bojan (39’) és (58’), Messi (67’), illetve Susaeta (76’).

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Bojan Krkics

Hosszú idõ után kapott ismét sok játékpercet Bojan Krkics, aki azonnal élt is a bizalommal, ráadásul nem csak a két szép gólja miatt érdemel dicséretet. Mezõnyben is sokat dolgozott, és az elõkészítést tekintve is próbált hasznosan teljesíteni.