Márquez: „Halálomig culé maradok”

Hét év után elbúcsúzott a klubtól a mexikói bekk

Elbúcsúztatta a klubot elhagyó Rafael Márquezt Sandro Rosell elnök és az FC Barcelona családja, így szombaton lezárult egy korszak a játékos életében, aki rendkívül fontos tagja volt az együttesnek az elmúlt hét évben. A búcsúztató ceremónián jelen volt az elnök mellett a vezetõség több tagja, Andoni Zubizarreta technikai igazgató, Pep Guardiola edzõ, illetve a szabadságát töltõ Carles Puyol csapatkapitány is.

A sajtó nyilvánossága elõtt tartott ünnepséget Sandro Rosell klubelnök nyitotta, aki megköszönte a mexikói futballista hét éves rendelkezésre állását, profi szemléletét és jó teljesítményét. „Csapatunk egyik meghatározó tagja elhagyja az FC Barcelona kötelékeit, hogy egy új korszakot kezdjen. Márquez két edzõ, Frank Rijkaard és Pep Guardiola számára is kulcsjátékos volt, és egy rendkívül sikeres korszakot zárt.”

„A Barcelona kapui mindig nyitva lesznek elõtted, mert ûrt hagysz magad után. Rendkívül sikeresen, számos trófeával együtt távozhatsz, és Hriszto Sztojcskov után a második legtöbb címet nyert külföldi játékos vagy a klub történetében. Rafa, itt hagytad a kezed nyomát az egyesület történetében, és szeretnénk megköszönni mindent, amit a klubért tettél” – szólalt meg ünnepélyes hangvétellel Sandro Rosell.

A búcsúztató további szakaszában képsorokat mutattak be a futballista barcelonai pályafutásáról, a hét éves útról, ami összesen 12 címet eredményezett az õ, és társai számára.

Márquez elmondta: „Itt éltem át pályafutásom legjobb idõszakát, és mindent megnyertem, amit meg lehetett nyerni egy csapatban. Ez volt eddigi életem legfontosabb szakasza. Nagyon sok szép pillanatot éltem át, de leginkább a sok jó barátságra, az itteni életemre, és a klub iránt érzett szeretetemre fogok emlékezni. Halálomig culé leszek, és ez még fontosabb is, mint a megszerzett trófeák.”

Márquez a távozása okáról és módjáról is beszélt természetesen, kiemelve, hogy örömmel maradt volna még, ha biztosnak látta volna a rendszeres játéklehetõséget a csapatban. „Szívesen vissza is vonultam volna ebben a klubban, de a körülmények nem mindig olyanok, mint ahogyan azt szeretnénk a magunk számára. Emelt fõvel távozom, a fõbejáraton, nem a hátsó ajtón át, ahogy az sajnos sokakkal megesett már. Boldog vagyok, hogy bizonyíthattam itt, és azokat a korábbi kétségeket is eloszlattam, hogy fontos játékosa lehetek-e egyáltalán a Barcelonának.”

„Távozom, mert az elmúlt évben nem tudtam annyi játéklehetõséghez jutni, mint talán szerettem volna, és most ezt keresem. Miután beszéltem a mesterrel, megadta nekem a választás lehetõségét, én pedig úgy éreztem, hogy ezen a ponton lezárult egy korszak. Most még gondolkozunk a lehetõségeken, amik elõttünk állnak, hogy melyik a legmegfelelõbb a számomra” – tekintett elõre is a futballista, aki saját elmondása szerint kapott ajánlatott a torinói Juventustól és az amerikai New York Red Bullstól is.