Továbbra sem megy a góllövés: 2-1

Gyõzelem a listavezetõ ellen | Ismét gyenge helyzetkihasználás

A Barcelona legyõzte a találkozó elõtt még listavezetõ Valenciát a Primera Division 7. fordulójában egy fordulatos, igazán izgalmas mérkõzésen. A katalán együttes az elsõ félidõben nem futballozott jól, a Valencia pedig bemutatta, hogyan kell hatékonyan és támadólag fellépve hatástalanítani a Barcelona játékát, így vezetett is 45 perc után. A második félidõben azonban megváltozott a játék képe, és Iniesta korai góljának köszönhetõen egyenlített, majd Puyol fejesgóljával a gyõzelmet is megszerezte a Barça. Pep Guardiola csapata fontos három pontot szerzett.

Tartogatott meglepetést Josep Guardiola a derbire, hiszen kezdõbe jelölte Xavi Hernándezt, akinek erõsen kétséges volt a játéka ma estére, hiszen már hetek óta sérüléssel bajlódik. A középpályát próbálta stabilizálni a szakvezetõ, így kezdhetett Seydou Keita Sergi Busquets társaságában, ezáltal pedig Andrés Iniesta kerülhetett fel a támadósorba. A Turia-partiaknál nem kezdett Juan Mata, aki talán a legveszélyesebb támadója a Valenciának.

Érdekes módon a Valencia kezdte jobban a mérkõzést, az elsõ öt percben két szögletet is kiharcolt, és nem mellékesen többet is volt a labda Unai Emery együttesnél. Rögtön a legelején Soldadót szöktették a valenciai középpályások, ám a csatár elõl Victor Valdés magabiztosan szedte fel a labdát.

Az elsõ negyedóra végén aztán kijöttek a gödörbõl a gránátvörös-kékek, amit a 20. percben egy viszonylag nagy helyzettel bizonyítottak: Dani Alves ugratta ki Villát, akinek a lövését hárította César kapus, de les címén egyébként is annulálta volna a játékvezetõ a gólt. A 23. minutumban Xavi próbálkozhatott: 25 méterre a kaputól egy elegáns csellel verte meg Fernandest, ám a lövését magabiztosan fogta a Valencia portása.

Tíz perccel késõbb egy szép akció után Villa tört be a tizenhatoson belülre, ám az asztúriai támadó éles szögbõl ellõtte keresztbe a labdát. A 38. percben több barcelonai helyzet után aztán jött a hidegzuhany a katalánok számára: Mathieu indult meg a balszélen, majd középre passzolt, ahol Pablo Hernández helyezkedett, aki végül bepasszolta a labdát Valdés kapujába. 0-1, borzasztó nehéz mérkõzés elé nézett a Barcelona.

Késõbb újabb gólt szerezhetett volna Pablo, ám Valdés nagy bravúrral hárított. A félidõ legvégén egyenlíthetett volna a Barça, de Messi lövése sem ért célba. Maradt így a 0-1, s annak ellenére megérdemelt volt a Turia-partiak vezetése, hogy a katalán együttes több helyzetet dolgozott ki. Josep Guardiolának tehát valamit ki kellett találnia a második félidõre, hogy ne veszítsen újból pontokat a Camp Nouban a Barcelona.

A második félidõ 2. percében rögvest egyenlített a katalán gárda: Iniesta hozta fel a labdát, majd passzolt Xavihoz, aki aztán egy kényszerítõ következtében mesterien tálalt Iniesta elé, a Barça 8-asa pedig nem hibázott, szépen helyezte a kapuba a labdát César mellett. 1-1, kezdõdhetett minden elölrõl.

Egy-két helyzet után aztán a vezetést is megszerezte a Barça: a 62. percben Xavi keveredett ki a jobbszélre, aki zseniális labdát varázsolt Puyol fejére, a védõ pedig erõbõl a valenciai kapuba bólintott, 2-1! A helyzetgyártás továbbra is folytatódott a Barcelonánál, pár perccel a gól után Villa került ziccerbe, de nem tudta elhúzni César kapus mellett a labdát, így maradt a 2-1.

A folytatásban cserékkel próbált frissíteni mindkét csapat, elõbb a Valencia, majd a Barcelona is ehhez folyamodott. Emery Mata és Aduriz révén próbálta felpörgetni csapatát, míg a katalánoknál elõbb Mascherano érkezett Xavi helyett, majd Villát váltotta Pedro. A mérkõzés legvégén meglehetõsen durva szabálytalanságokat követtek el a vendég játékosok, s kisebbfajta tömegjelent is kialakult, ám a végeredmény nem változott, nyert a Barça.

A Barcelona összességében megérdemelten gyõzött a listavezetõ ellen, hiszen az elsõ félidõvel ellentétben a másodikban már nem tudta azt a lendületes játékát diktálni a Valencia, a katalánok pedig sorra dolgozták ki a helyzeteiket – ezeket ugyanakkor rendre kis is hagyták. Mindenesetre a Valencia megmutatta az elsõ játékrészben, hogy úgy is lehet hatékonyan futballozni a Barcelona ellen, hogy az ne menjen a támadójáték rovására. Az már egy másik dolog, hogy csak egy félidõt bírt Unai Emery csapata.

FC Barcelona – Valencia CF 2-1 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
87.975 nézõ
Vezette:
Teixeira Vitienes

FC Barcelona: Valdés, Alves, Puyol, Piqué, Maxwell; Busquets, Keita (Abidal 87’), Xavi (Mascherano 78’); Iniesta, Villa (Pedro 82’) és Messi.

Valencia: César, J. Alba, Navarro, Costa, Bruno; Fernandes, Albelda; Mathieu (Vicente 83’), Banega (Mata 67’), Pablo Hernández, Soldado (Aduriz 61’).

Gólok: Pablo (37’), illetve Iniesta (47’) és Puyol (62’)

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

Több kiemelkedõ teljesítmény is akad a katalánoknál, ugyanakkor ez kizárólag csak a második félidõre igaz. A legjobb talán az az Iniesta volt, akinek volt kedve ma este futballozni, a második játékrészben lendületes játékával pedig kihúzta a gödörbõl a csapatot. Érdemes még megemlíteni Xavit, aki sérülése után két gólpasszal vétette észre magát.