Gyõzelem és csoportelsõség; több kell: 2-0

Messi duplázott | Ismét sok kihagyott helyzet

Gyõzött, és ezzel a csoportja élére ugrott a Barcelona a D-jelû négyesben. A katalánok Leo Messi duplájával, és egy feledhetõ produkcióval tartották otthon a három ponot a dán FC Köbenhavn ellenében, mely a meccs egyes szakaszában egyenlíthetett volna, ám a szerencse most a Barcelona oldalán állt. A jövõben viszont többre van szükség a Pep-Teamtõl, fõleg, ami a helyzetek értékesítését illeti.

A Barça kezdõcsapatában számos meglepetést fedezhetett fel a közvélemény, hiszen a középpályán nem kezdett Xavi, helyette Busquets, Mascherano és Iniesta alkották a középpályát a brazil Maxwellel kiegészülve a baloldalon. Elõl természetesen Villának és Messinek szavazott bizalmat Guardiola.

A mérkõzés nem eget rengetõ iramban kezdõdött, és a mezõnyjáték eléggé kiegyenlített volt, köszönhetõen a Köbenhavn bátor játékának, ám ez szigorúan csak a mezõnyjátékra értendõ, helyzetekig az egész félidõ során nem jutott a dán csapat. A Barça egy kissé nehezen vette fel a ritmust, de Villa 4. percben lõtt kapufája jelezte, hogy ez csak idõ kérdése.

Az elsõ negyedóra után már sorban jöttek a katalán helyzetek, Abidal a felfutásaival és egyre jobb beadásaival – az õ esetében felettébb szembetûnõ a fejlõdés ezen a téren – komoly veszélyt okozott a dánoknak, Messi is láthatóan maga mögött hagyta a Valencia elleni meccset, Iniesta és Alves pedig szinte minden támadásban szerepet játszottak, és tették azt pazar módon.

A 20. percben – egy-két komolyabb helyzet után – megszületett a Barcelona vezetõ gólja, miután egy zseniális akció végén Messinek nagyon jól teremtették meg a lövõ pozíciót Iniestáék, az argentin pedig a blokkolni igyekvõ testek között, mellett kilõtte a kapu jobb oldalát. 1-0, összességében megérdemelt hazai vezetés.

A Barcelona természetesen tovább támadott, volt helyzete Maxwellnek, Villának, illetve a gólszerzõ Messinek is, ám egyikük sem volt eléggé koncentrált a kapu elõtt, így kihasználatlanul maradtak a lehetõségek. A félidõ tehát 1-0 volt, de a játék alapján egy sima gyõzelem képe is kirajzolódhatott a nézõk elõtt.

Hogy nem így lett, annak fõleg az az oka, hogy túl laza volt a Barça, és megelégedett azzal, hogy leterítette ellenfelét, „kivégezni” azonban nem akarta mindenáron, ez pedig majdnem megbosszulta magát. Gyakorlatilag helyzet nélkül telt el a találkozó, a hazai támadások utolsó passzaiba ugyanis mindig hiba csúszott, ezek után a 67. percben N’Doye törvényszerûen jelzett egy sistergõs kapufával, a kipattanót pedig melléfejelte Santin. A hazaiak nem eszméltek, nem pörgették fel a ritmust, még azok után sem, hogy Xavi és Pedro is pályára léptek, a támadások végét ugyanolyan lassú intenzitással játszották meg, mint korábban, és hiányoztak az üresbe való beindulások is. Ennek következtében jött a Köbenhavn, és elõbb a 87. minutumban kellett észnél lennie Pinto kapusnak, majd a 89. percben Alves mentett bravúrosan a tizenhatoson belül becsúszva a lábát már lendítõ dán támadó elõl.

A hosszabbításban végül megszületett a második gólja mind a Barçának, mind Leo Messinek, miután Abidal törte el a labdát a bal oldalon, az pont Messihez került, aki nagyjából két és fél méterrõl már nem hibázott. 2-0, gyõzött a Barcelona, és visszavette a csoportban a vezetést.

A Barcelona szerda esti játéka hagyott némi kívánni valót maga után, fõleg a befejezés terén – ismét. Biztos vagyok benne, hogy ez a széria el fog múlni, és jönnek majd a több gólos gyõzelmek, de néha túlságosan kényelmesek voltak Messiék a kapu elõterében, és a második félidõben egy kissé ki is engedtek. Menni kell tovább, és javítani a hibákat, mert a Bajnokok Ligájában, és minden más sorozatban is a tavasz az, ami igazán számít.

FC Barcelona – FC Köbenhavn: 2-0 ( 1-0 )
Bajnokok Ligája, D-csoport,  3. forduló
Barcelona, Camp Nou

75.852 nézõ
Vezette: Stephane Lannoy

FCB: Pinto – Alves, Piqué, Puyol, Abidal – Mascherano, Busquets, Iniesta (Keita, 90′) – Messi, Villa (Xavi, 73′), Maxwell (Pedro, 73′). 

Köbenhavn: Wiland, Pospech, Claudemir, Kvist, Gronkjaer, Santin (Zohore, 74′), N’Doye, Antonsson, Wendt (Larsson, 89′), Vingaard (Bolaños, 62′), Zanka. 

Gólok: 1-0, Messi (20′); 2-0, Messi (90+2′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Javier Mascherano

Az argentin középpályás rengeteget fut, hajt, küzd, és azt teszi, ami szükséges az elfogadtatásához. Kiteszi a lelkét a pályára, sok labdát szerez, ráadásul néhányat remekül is játszott meg, ami egy plusz a játékában Busquets és Iniesta, illetve Xavi mellett. Ha így folytatja, a Barcelona csak rendkívül kis mértékben fogja megérezni Touré Yaya eligazolását.