Athénban sem volt akadály: 0-3

Ismét egy látványos, jó meccs | Két gól Pedrótól, egy Messitõl

A Barcelona Pedro két, és Messi egy találatával 3-0-ra gyõzött a Panathinaikosz ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, és ezzel a sikerrel nem csak a továbbjutását, a csoportelsõségét is biztosította. A katalán tizenegy az elsõ 25 percet leszámítva kiválóan teljesített, végig irányította a játékot, és esélyt sem hagyott a hazai csapatnak arra, hogy komolyan változtasson a találkozó folyásán. Irány a legjobb 16 mezõnye.

Az elsõ félidõ egészét tekintve nem teljesített rosszul a Barcelona Athénban, a Panathinaikosz otthonában, ám el kell mondani azt is, hogy döcögõsen kezdett, és egyes idõszakokban magához képest pontatlanul, veszélytelenül futballozott.

Az elsõ nagy helyzetet a Panathinaikosz dolgozta ki a 16. percben, amikor Cissé került nagy gólhelyzetbe, és csak Valdés jó reflexei mentették meg a Barçát a kapott góltól. Az elsõ komolyabb katalán helyzetre a 25. percig kellett várni, amikor a balhátvéd poszton helyet kapó Adriano lépett elõ, és egy kellemetlen bombával csaknem meglepte Tzorvast.

A 27. percben pedig meg is szerezte a vezetõ találatot a katalán együttes: egy szöglet után Alves kombinált Pedróval, majd ugratta ki társát remek ütemben, és a tenerifei támadó jobbal, éles szögbõl lõtt a hosszú sarokba. Szép találat, 0-1! A gól ráadásul nem csak az eredmény szempontjából volt fontos, hanem a csapat játéka is sokat javult ezzel és innentõl kezdve inkább az volt a kérdés, hogy megszerzi-e már a félidõ elõtt a második gólját a Barça. Akadt nagy helyzete Villának több ízben is, Messi is remekül mozgott a védõk között, Alves is elemében volt, ám a kapus teljesítménye, és a szerencse megóvta a Panathinaikoszt attól, hogy hamar eldõljön a meccs.

A második félidõ elején ismét villant egyet Adriano, aki roppant szorgalmasan kísérte a támadásokat a baloldalon, és amint több területe volt, újfent megpróbálta kilõni a bal felsõ sarkot, csakhogy Tzorvas hárítani tudott. Ahogy az elsõ félidõ végén, úgy a második 45 perc elején is abszolút dominált a Barcelona, mely egymás után alakította ki a helyzeteket, és az ígéretes támadásokat, de hol maga hibázott, hol a védõk érezték meg jól, hogy mi lesz a labda útja. Ennek aztán a 62.percben meg is lett az eredménye, egy félelmetes labdajáratás eredményképpen. A támadásban részt vett Messi és Iniesta, majd Adriano adott középre már tiszta helyzetbõl, és a középen érkezõ Messi fejezte be a könnyed, látványos labdajáratást. 0-2, eldõlt a meccs.

Néhány perccel késõbb aztán a következõ gólt is megkapta a Pana, jött ugyanis Daniel Alves, aki ezúttal középrõl ívelt be a tizenhatoson belülre, ezúttal pontos is volt, és Iniesta olyan jó helyzetben vehette le a labdát, hogy azonnal gólpasszt is tudott adni az érkezõ Pedrónak. 0-3!

A háromgólos elõny birtokában már bátran cserélt is Guardiola, aki azonnal pályára küldte Xavi helyett Keitát, illetve Piqué helyett Abidalt. Innentõl kezdve azért visszaállt a Barcelona is, és fölöslegesen nem herdálta el az erejét. Guardiola hamarosan a harmadik cseréjét is végrehajtotta, és Adriano helyére Maxwellt küldte pályára.

Így végül maradt a 0-3, mely nem csak szép eredmény, hanem azt is jelenti, hogy a Barcelona már biztosan csoportelsõ, és az utolsó BL-csoportmeccsen bármit játszhat hazai pályán a Rubin Kazánnyal. Most pedig következhet a Clásico, az õsz meccse, ahol igazán megmutathatja a Barcelona, hogy mire képes.

Panathinaikosz FC  – FC Barcelona: 0-3 (0-1)
Athén, OAKA Stadion
70.000 nézõ
Vezette:
Gianluca Rocchi

Panathinaikosz: Tzorvas; Vyntra, Boumsong, Kanté, Spyropoulos; Katsouranis (Plessis 67’), Gilberto Silva; Marinos (Dimoutsos 46’), Luis García, Christodoulopoulos; és Cissé.

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué (Abidal 70’), Puyol, Adriano (Maxwell 75’; Mascherano, Xavi (Keita 70’), Iniesta; Pedro, Messi és Villa

Gólok: Pedro (27’ 69’), Messi (62’)

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Adriano Correia

Bár Pedro duplázott, Messi is kiváló mérkõzést játszott, illik ezúttal kiemelni Adrianót, aki kevés meccsel a lábában is rendkívül jól futballozott. Hosszú évek óta nem játszott egyik barcelonai balhátvéd sem ilyen aktívan és agresszívan, támogatva csaknem minden támadást.