Pep: „Tartottam ettõl a meccstõl”

Xavinak ajánlotta a gyõzelmet | Védenie kellett Bojant

Utólag is roppant nehéznek minõsítette a Levante elleni hazai bajnokit Pep Guardiola, mert az új év elsõ meccse soha nem lehet könnyû, ami be is bizonyosodott. A tréner ennélfogva elégedett volt csapata teljesítményével, külön beszélt több játékosáról, de mindenekelõtt Xaviról, aki vasárnap játszotta pályafutása 549. hivatalos meccsét a Barcelonában, amivel beállította a legendás Migueli rekordját.

„Érte szerettünk volna nyerni. Keresztszalag sérüléssel volt már mûtve, 30 éves, és már 549 meccset játszott. Én is hosszú éveken keresztül játszottam, itt összesen 300 meccsig jutottam, és nekem már az is nagyon soknak tûnt. Az õ teljesítménye brutális. Ha a szalagjai elbírják, szerintem könnyen elérheti a 700 meccset is” – méltatta a középpályást Guardiola.

A meccset nehezen, csak 2-1-re tudta megnyerni a Barcelona, ennek ellenére a tréner „boldognak” vallotta magát. „Nagyon tartottam ettõl a meccstõl, de elégedett vagyok azzal, ahogyan nekimentünk, és ahogy lejátszottuk.”

Guardiola arra a kérdésre irónikusan válaszolt, hogy miért ment ilyen nehezen a játék, és elsõsorban a gólszerzés ezen az estén. „Ha eltelik 50 év, akkor is nehéz lesz gólt szerezni egy olyan csapatnak, amelyik ennyire beáll védekezni.” Az edzõ egyébiránt külön dicsérte több játékosát is, így a középsõ védõként helyt álló Sergio Busquets-et, valamint a csereként beállt Thiagót is, ám újfent védenie kellett a kritikák elõl Bojan Krkicset. „Õ egy 20 éves játékos, akiben rengeteg fejlõdési lehetõség rejlik. A klub három vagy négy évvel hosszabbította meg a szerzõdését, ami jó bizonyítéka annak, hogy bízunk benne. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy Pedróval vagy Villával harcoljon a csapatba kerülésért.”