„Az Aranylabda otthon van”

Xavi és Ini örülnek az argentin sikerének | Messi nem várta, hogy nyer

Megvédte címét Leo Messi, miután 2009 után 2010-ben is az argentin labdarúgó kapta az Aranylabdát. A gála után nyilatkoztak a résztvevõk, akik közül Messi kifejtette, hogy nem számított a gyõzelmére, mivel a világbajnokság miatt Xavit és Iniestát várta végsõ gyõztesnek. Utóbbiak közül Xavi elmondta, örül Messi sikerének, és a La Masiának ajánlja azt, Iniesta pedig leszögezte, hogy az argentin minden kétséget kizáróan a jogos gyõztes. Nyilatkozott még az év legjobb tizenegyébe beválasztott Gerard Piqué is, aki szerint végül az egyéni képességek döntöttek. 

„Nem gondoltam volna, hogy én fogom megnyerni, mivel úgy gondoltam, hogy Xavi és Iniesta között fog eldõlni az idei Aranylabda sorsa” – mondta Messi, aki gyorsan hozzátette: „A csapattársaimnak ajánlom ezt az elismerést, mert nélkülük nem tudtam volna eljutni ide. Továbbá mindenképpen köszönetet mondanék a szeretteimnek, és úgy vélem, ez az Aranylabda a Barça családjáé, illetve az argentin szurkolóké.”

Xavi: „Az Aranylabda otthon van”

A végsõ gyõzelemre leginkább prognosztizált katalán középpályás, Xavi Hernández elmondta a díjátadó után, hogy „gratulálok Leónak, ez egy elismerés a La Masiának, a Barçának. Mindannyian élveztük a pillanatot” – örült argentin csapattársa sikerének Xavi, aki szerint „mindhárman megérdemeltük volna, mint ahogy még nagyon sokan mások, akik nem is voltak ma itt.”

Xavinak felvetették a riporterek, hogy talán ez volt az utolsó lehetõsége, hogy Aranylabdát nyerjen. Az irányító annak ellenére, hogy valóban elszalasztott lehetõségnek véli az idei végkimenetelt, nem volt ilyen borúlátó a következõ éveket illetõen:Meglátjuk, mit hoz a jövõ. Sosem tudhatod… Én ugyanazzal a lelkesedéssel fogok edzeni, mint eddig. Semmi sem történt, ugyanis ha én nyertem volna, akkor sem borulna fel a világ, és így, hogy nem én nyertem, így sem fog. Az Aranylabda itthon van.” 

Iniesta: „Leo az abszolúte jogos gyõztes”

Iniesta sem kerülhette ki a mikrofonokat, és a spanyol középpályás kerek-perec kimondta, hogy „Messi teljesen megérdemelten nyerte meg az idei Aranylabdát, õ a jogos gyõztes. Ez egy szavazás, ahol emberek szavaznak. Az embereknek pedig nem ugyanaz a véleményük, mindenkinek megvan a saját favoritja. Egy a lényeg: örülnünk kell Leo sikerének, mert ténylegesen megérdemli, õ egy igazán különleges labdarúgó.”

Piqué: „A csapattal úgy ünnepeljük Messi sikerét, mintha Xavi vagy Ini nyerte volna”

Gerard Piquét, a Barcelona középhátvédjét beválasztották az ‘Év Legjobb Tizenegyébe’, így a katalán védõ is ejtett pár szót azok után, hogy kiderült a végsõ gyõztes kiléte: „Mindhárman megérdemelték volna, ez kétségtelen, de úgy néz ki, hogy most végül az egyéni képességek döntöttek, abban pedig Messi mindenki felett áll.”

„Nem meglepetés, hogy Leo nyert, még úgy sem, hogy a világbajnoki cím okán más opciók is rendelkezésre álltak. Leo nyert, és ennyi, nem kell túlmisztifikálni ezt a szituációt. A csapattal együtt fogjuk megünnepelni Leót, és a csapat alatt értem Iniestát és Xavit is. Õk is nagyon boldogok. Ugyanazon az úton folytatjuk.”

Guardiola: „Nem azért vagyunk itt, mert a legjobbak vagyunk”

Josep Guardiola, a Barça vezetõedzõje még egy ilyen emelkedett napon is hozta a szokásos, szerény stílusát, amiben egyébként van igazság, alapvetõen nem is kevés: „Egyáltalán nem azért vagyunk itt, mert a legjobbak vagyunk, hanem azért, mert csapatszinten nyertünk. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a legjobbak vagyunk” – igyekezett visszautasítani a túlzott dicséreteket Guardiola, aki az õt méltató szavak hallatán úgy reagált, hogy „a legnagyobb érdemem talán az volt, hogy irányíthattam ezeket a nagyszerû játékosokat.”

A katalán szakvezetõ még a délutáni órákban, a gyõztes kiléte elõtt nyilatkozott, és emelte ki a három Barça-játékos dominanciáját: „Ez csodálatos, egyedülálló és megismételhetetlen. Három játékos a Ligából, három labdarúgó, akik mindannyian a Barcelonában játszanak, egyszerre aspirálnak egy ilyen díjra, az valami eszméletlenül nagy dolog.”