Ismét Messié az Aranylabda

Xavi és Iniesta csak a díj kapujáig jutottak | Gyõzött a legjobb

Lionel Messi megvédte egyéni címét, és 2009 után 2010-ben is õ nyerte a France Football Aranylabdáját,  amit idén már FIFA Aranylabdaként adtak át. Ugyan a szakértõk többsége Andrés Iniesta vagy Xavi Hernández gyõzelmét várta – mint világbajnok játékosokét –, a szavazó szövetségi kapitányok, csapatkapitányok és újságírók többsége végül Messit találta a legjobbnak.

 

 

Ez azt jelenti, hogy 1988-1989 (Marco van Basten) óta elõször nyer valaki Aranylabdát egymást követõ években, mert ugyan többszöri gyõztesek akadtak azóta, olyan nem volt, aki meg tudta volna védeni a címét. Messi 2010-ben a Barcelonával spanyol bajnokságot és spanyol szuperkupát nyert, Bajnokok Ligája elõdöntõig jutott, valamint összesen 60 gólt szerzett, köztük néhány különleges találatot. Minden kétséget kizárólag õ jelen pillanatban a világ legjobb futballistája. Az egyedüli adóssága a világbajnokság volt, ahol az argentin válogatott a legjobb nyolc között búcsúzni kényszerült a tornától.

Ez volt Messi ellen az egyetlen igazi érv, hogy ne õ nyerje a 2010-es Aranylabdát, mert afelõl alighanem csak Cristiano Ronaldo elvakult híveinek akadnak kétségei, hogy továbbra is az argentin a világ legjobb labdarúgója. Messi tehát úgy is meg tudta nyerni a legrangosabb egyéni elismerést, hogy a világbajnokságon nem szerepelt jól, ami bizonyítja: mekkora fölénnyel számít õ a legjobb képességû futballistának a földön.

Messi  ezzel a sikerrel megszerezte a Barcelona történetének 8. Aranylabdáját, amivel a klub beérte a rangsorban az eddigi legeredményesebb Juventust. Korábban Barcelona játékosként gyõzött Luis Suárez (1960), Johann Cruyff (1973, 1974), Hriszto Sztojcskov (1994), Rivaldo (1999), Ronaldinho (2005) és Messi (2009).

Az év edzõje José Mourinho lett Pep Guardiola és Vicente del Bosque elõtt. Az év legjobb tizenegyébe hat Barcelona játékos került, és az együttes a következõ: Casillas, Maicon, Lucio, Piqué, Puyol, Xavi, Sneijder, Iniesta, Messi, Villa és Cristiano Ronaldo. Az év nõi aranylabdása a brazil Marta lett, aki immár ötödik alkalommal kapta meg a címet, míg a Puskás Ferenc díjat, az év legszebb, legfontosabb gólját szerzõ játékosnak járó elismerést a török Hamit Altintop kapta.