A Betist nem érdekelték a szokások: 3-1

Szenvedõ, pontatlan, de továbbjutó Barcelona | Remekelt a Betis

A Betis megmutatta országnak, világnak, hogy verhetõ csapat a Barcelona, és a Király Kupa negyeddöntõjének visszavágóján 3-1-re gyõzni tudott hazai környezetben. A bajnoki listavezetõ a másodosztály elsõ helyezettjével szemben dekoncentráltan és pontatlanul játszott, míg a hazaiak lelkesen, nagyon jó iramban, stílusosan futballoztak, még ha a meccs végére nagyon el is fáradtak. A vereséggel véget ért a Barça szeptember óta tartó veretlenségi sorozata, de az eredmény egyben továbbjutást is ér, és a kupa elõdöntõjében a Pep-csapat az Almeríával találkozik majd.

Korántsem olyan elsõ félidõre számítottak a Barcelona szurkolói és játékosai, mint amiben végül részük volt, és talán még a Betis rajongói sem bíztak abban, hogy csapatuk képes egy félidõ alatt lejátszani a pályáról a világ egyik legjobb csapatát. Pedig ez történt, köszönhetõen annak, hogy a másodosztály listavezetõje roppant intenzíven kezdett, és az elsõ 7 perc után már 2-0-ra vezetett, köszönhetõen Jorge Molina duplájának.

A második percben egy szélrõl elvégzett szabadrúgás után a csatár a kapu közvetlen közelében, a rövid saroknál tûnt fel, és lõtt Pinto kapujába, majd hat perccel késõbb a vendég védelem szétnyílt, Arzu ugratta ki Molinát, aki ismét pontos volt, és máris kész volt a baj. A Betis elérte a célját, villámgyorsan visszaszállt abba a párharcba, amibõl egyszer már kiesett Barcelonában, és a Barçának iparkodnia kellett a folytatásban.

A hazaiak roppant lelkesen, agresszívan letámadva nyomás alatt tartották a katalánokat, akiknek különösen a labdavesztéseik után akadtak gondjaik, mert egyáltalán nem tudták lelassítani a zöld-fehér támadásokat. Ennek ellenére a szépítés sikerült a Barcelonának, Messi és Xavi összjátéka után ugyanis az argentin kiharcolta magának a gólhelyzetet a 37. percben, és a kapus lábai között a helyére küldte a labdát.

Amikor már úgy tûnt, a Barcelona ismét lezárta a párharcot, hiszen megszerezte a roppant értékes idegenbeli gólt, jött a Betis újabb találata, és a félidõ ráadásának pillanataiban egy szabadrúgás után egy lecsorgó labdából Arzu kanalazott vakon Pinto kapujába.

Ezzel a szünetben 3-1 állt az eredményjelzõn, ami megdöbbentõ, elképzelhetetlen eredménynek tûnt a kezdõ sípszó elõtt, és ami még adott némi hitet a zöld-fehéreknek a párharc megnyerésére. Persze nem sokat, mert a Barcelona az odavágón elért 5-0-nak, illetve az idegenben szerzett góljának köszönhetõen még további három gólt kaphatott volna gyakorlati következmények nélkül.

Ez szerencsére nem történt meg a második félidõben, de tény, hogy a Betis szerezhetett volna még gólokat, hiszen továbbra is voltak helyzetei, és a 68. percben Nacho kapufát lõtt, ami Pintótól be is mehetett volna. Idõközben megvolt a lehetõsége a gránátvörös-kékeknek is az ismételt szépítésre, mert Leo Messi egyik lövését a tizenhatoson belül kézzel hárította Iriney, ezzel a Barcelona büntetõhöz jutott. Messi azonban a lövés elõtt közvetlenül picit elveszítette az egyensúlyát, és végül fölé lõtt.

A találkozó további szakaszára is igaz volt, hogy a katalánok rendkívül sok hibával futballoztak, dekoncentráltak voltak, különösen igaz ez Militóra és Adrianóra a védelembõl, de nem remekeltek a középpályások sem, akik nem tudták megtartani a labdát, és nem tudták lelassítani sem a hazaiakat. Akadtak jó és rosszabb megoldásai az elõször kezdõ Ibrahim Afellaynak is, aki ettõl függetlenül társaihoz képest jól teljesített.

A Barcelona a visszavágó utolsó perceiben még kihagyott néhány nagy helyzetet, de ennek komolyabb jelentõsége nem volt. A Betis véget vetett a katalán együttes 28 mérkõzésen át tartó veretlenségi sorozatának, ami a bajnokság második fordulója óta volt érvényben, ám a kupapárharcban nem született meglepetés. A Betis hazai pályán példás teljesítménnyel jutalmazta szurkolóit, a Barcelona pedig a továbbjutás mellett kapott egy jó leckét a közeljövõre, hogy a vereség bármikor, bárki ellen beköszönthet ismét, ha a koncentráció, az odafigyelés lankad.

Real Betis – FC Barcelona: 3-1 (3-1)
Összesítésben: 3-6-al továbbjutó a Barcelona
Sevilla, Benito Villamarín
35.000 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

Real Betis: Casto, Isidoro, Roversio, Belenguer, Nacho; Iriney (Cañas, 61’), Arzu, Salva Sevilla; Ezequiel (Fernando Vega, 65’), Jorge Molina (Isarel, 78’) és Jonathan Pereira.

FC Barcelona: Pinto; Adriano, Piqué, Milito, Maxwell; Mascherano, Xavi (Busquet, 78’), Keita; Bojan (Jeffren 85’), Messi és Afellay (Abidal, 78’).

Gólok: 1-0. 2’, Jorge Molina. 2-0: 7’ Jorge Molina. 2-1. 37’, Messi. 3-1. 45’, Arzu.

A mérkõzés legjobbja az (Eurobarca értékelése szerint): Jorge Molina

A Betis támadója nagyon megérdemelheti az újságok dicsérõ szavait, hiszen két gólt is tudott lõni ennek a Barcelonának, és õ volt az, aki végsõsoron izgalmat csempészett a mérkõzésbe. Barcelonai oldalon ezúttal nem akadt kiemelkedõ produktum.