Ronaldo: „Ez az elsõ halálom”

Egy legenda akasztja szögre a stoplist | Emocionális sajtótájékoztató

Ronaldo Luís Nazário de Lima – röviden csak Ronaldo – bejelentette egy sajtótájékoztató keretében, hogy felhagy a profi labdarúgással hipothyreózis nevezetû betegsége miatt. A brazil világsztár, aki karrierje fénykorában játszott a Barcelonában, az Internazionaléban és a Real Madridban is, mindezt a hétfõi napon közölte a nyilvánossággal. Egy legenda távozik a futball világából, s ami még szomorúbb, hogy az egyik legnagyobb egyéniség ilyen betegség miatt kénytelen abbahagyni azt, amit a legjobban tud és amit a legjobban szeret.

 

 

 

Rendkívüli szomorúsággal tölt el az a tény, hogy ilyen hírt kell közölnünk, de sajnos egyszer mindennek vége szakad: Ronaldo egy Sao Paulóban rendezett sajtótájékoztatón a hétfõi napon bejelentette, hogy visszavonul a profi labdarúgástól. Sokan úgy gondolták, hogy a legenda elhatározása összefüggésben áll a Corinthians kiesésével a Libertadores Kupából, illetve az emiatt felé érkezõ szurkolói fenyegetésekkel, ám a döntés hátterében – ezeken felül nyilvánvalóan – egy sokkal komolyabb betegség húzódik.

A pályafutásom pazar, izgalmas és érzelmekkel teli volt… Rengeteg vereséget szenvedtem, de számtalan csodálatos gyõzelmet is a listán tudhatok. Nagyon sok barátot szereztem, és úgy gondolom, ellenségek nélkül távozom a futball világából” – kezdte a beszéde alatt többször elérzékenyülõ Ronaldo, aki ezen szavai után gyorsan rátért a visszavonulásának az okára: „Négy esztendõvel ezelõtt, Milánóban, felfedeztek nálam egy hipothyreózis nevezetû betegséget, ami lassítja az anyagcserét. Annak érdekében, hogy ezt a problémát kezeljen, olyan szerekhez kellett nyúlnom, amik a futballban nem megengedettek.”

A hipthyreózis egy olyan betegség, mely a pajzsmirigy leépülését okozza, aminek következtében a játékos anyagcseréje lassul, s így a szervezetnek túlsúllyal kell megküzdenie. Ronaldo tehát nem úgy fejezheti be a karrierjét, ami hozzá méltó lenne, s a legszörnyûbb az egészben az, amit a következõkben árul el a brazil az állapotáról.

„Most nyilvánvalóan néhányan megbánják majd azokat a kijelentéseket, amikkel a súlyomon élcelõdtek, ám senkire sem haragszom. A karrierem a sérüléseim miatt fejezõdik be, mivel az elmúlt két évben gyakorlatilag mindkét lábamon izomról izomra kellett felépítenem magam… egyszerûen már nem bírtam a fájdalmat.”

„Nagyon nehéz távozni ebbõl a világból, amit ennyire imádtam, s amely ennyi hihetetlen élménnyel ajándékozott meg. Még fájóbb, hogy úgy kell távoznom, hogy mentálisan teljesen rendben vagyok, de el kell könyvelnem egy vereséget. Elvesztettem a testemet…” – fejtegette tovább a visszavonulása nehézségeit a magát elsíró Ronaldo, aki a betegségével kapcsolatosan megjegyezte: „Borzasztó szituáció, amikor fejben még mindig meg tudod csinálni a cselt, ám a tested nem válaszol.”

A támadó az elmúlt héten, csütörtökön hozta meg a döntését, hogy felhagy a labdarúgással, s ahogy a szavából érzõdik, ez a legrosszabb, ami valaha is történhetett vele: „Amikor erre az elhatározásra jutottam, rájöttem, hogy az intenzív osztályra kerültem. Most, hogy hivatalosan is bejelentem, érzem, hogy ez az elsõ halálom.”

 

 

A kétszeres világbajnoki aranyérmes labdarúgó az 1996-1997-es szezonban játszott a Barcelonában, 49 mérkõzésen 47 gólt szerzett, ezzel a Barçát KEK-gyõzelemhez, Copa del Rey sikerhez, valamint Spanyol Szuperkupa gyõzelemhez vezetve. Az idény végén azonban problémák adódtak a szerzõdéshosszabbítási tárgyalásokkal, így az olasz bajnok Internazionaléhoz igazolt. Pályafutása késõbbi szakaszában futballozott még a Real Madridban és az AC Milanban is, elõbbiben másodvirágzását élte, és nem egyszer mutatta meg a katalán együttesnek, mekkora játékost veszített el a személyében.

Ronaldo tipikusan az a labdarúgó volt, akiért leültek az emberek a tévéképernyõk elé, akiért kimentek a stadionba, és akit imádtak. Minden bizonnyal neki is voltak rossz döntései az életében, ám a futballpályán egy igazi játékos volt – olaszul ‘giocatori’, ami hangsúlyosan elkülönül a ‘sportivo’, azaz sportoló kifejezéstõl. Ronaldo ugyanis játszotta a futballt, élvezte azt, és olyan dolgokat tudott, amikre nagyon kevesen voltak képesek rajta kívül. A sors kegyetlensége, hogy egy ilyen labdarúgónak így kell visszavonulnia.

Egy legenda távozott a futballvilágból.