Belehaltak a szépségbe: 2-1

Sima gyõzelmet engedett ki a Barça a kezei közül Londonban

Rendkívül bosszantó vereséget szenvedett az FC Barcelona az Emirates-ben az Arsenal ellen, miután David Villa vezetõ góljára kétszer is válaszolni tudott a mérkõzés hajrájában a londoni csapat, mely így 2-1-es elõnyrõl várhatja a barcelonai visszavágót. A Barça álmosan kezdett, de aztán felébredt, megszerezte a vezetést, teljes kontroll alatt tartotta a játékot. A második játékrészben a gyengébb 20 perce után megint helyzeteket dolgozott ki, ám azokat kihagyta, így a végén az Arsenal büntetett. Visszavágó március 8-án, egy azért elõnyösnek mondható helyzetbõl.

Nincs rá megfelelõ szó, milyen vereséget szenvedett a Barcelona az Emirates-ben. Helyenként teljesen uralta a mérkõzést, ajtó-ablak helyzeteket alakított ki, amik azonban kimaradtak, ráadásul a fordítás kezdeti lendületét egy olyan gól adta meg, mely egyértelmûen Valdesé volt, az alapvonalról nem szabad gólt kapni. Mielõtt továbblépnénk a találkozóra, megjegyzendõ, hogy Guardiola a lehetõ legerõsebb kezdõjére szavazott, így a sérült Puyolt a francia Abidal helyettesítette, a bal hátvéd posztján pedig Maxwell szerepelt. 

A mérkõzést az Arsenal kezdte jobban, Fabregas leheletfinom passzából Van Persie lõtt, Valdes védett. A kezdeti londoni fölényt azonban kezdte felváltani a Barcelona labdatartása, a Busquets uralta középpálya pazarul mûködött, Walcottot pedig valósággal levette a pályáról Maxwell. Ennek a dominanciának az eredményét láthatta a közönség a 14. percben, amikor Villa pazar kiugratása után Messi elfektette a kapust, ám az emelése nem a hálóban, hanem a ketrec mellett kötött ki. A spanyol és az argentin összeköttetése nagyon jól mûködött, óriási veszélyt hordozott magában, ami végül a 25. percben az eredményen is meglátszott: most Messi ugratta ki Villát, aki a kapus alatt a hálóba gurított. 0-1, létfontosságú idegenbeli gól. 

Ez a szókapcsolat pedig teljes mértékben meglátszott a Barcelona játékán a mérkõzés hátralévõ részében. Xaviék teljesen megelégedtek azzal, hogy amennyiben egy kicsit is odafigyelnek, a gyors passzokkal teljesen meg tudják semmisíteni az Arsenalt, melynek ugyan voltak ígéretes helyzetei, lövései, de összességében életveszélyes helyzete, ziccere egyáltalán nem volt a londoni gárdának. Ennek ellenére becsületére váljék az Arsenalnak, hogy a második játékrészre úgy jött ki, hogy még van keresnivalója, és ezáltal a 60. perc környékéig a Barça csak nyomozta a játékszert. Ebben a 15-20 percben a londoniaknak több kecsegtetõ akciójuk volt, ám a katalán védõk mindig a helyükön voltak, és kiválóan mentettek kritikusabb szituációkban is. 

Ezek után egészen a 77. percig, mikor Van Persie megszerezte az egyenlítõ találatot, Messi elõtt több kiváló helyzet is adódott, sõt, ziccere is akadt az argentinnak, ám azokat rendre kihagyta, így szinte törvényszerû volt, hogy érkezik majd az egyenlítés. Az már persze a sors iróniája, hogy a lehetõ legfájóbb módon, az alapvonalról lõtt gólt a holland támadó. 1-1, Valdes nem sokat fogja visszanézni ezt a meccset… Ráadásul 5 perc múlva, a 82. minutumban jött a hideg zuhany: egy elvesztett labda után Nasri visszagurításából Arshavin megszerezte a gyõztes találatot az Arsenalnak. 2-1, a találkozót tökéletesen jellemezi, hogy a Barcelona a hátralévõ 10 percben kétszer is ordító helyzetbe került, de ismét nem volt eléggé éles az együttes. 

A Barcelona vereséget szenvedett az Arsenal ellen az Emirates-ben, rendkívül bosszantó módon, fõleg a mentalitása miatt. Amennyiben viszont egy kicsit is reálisan átgondolja mindenki ezt a mérkõzést, pár dolog leszögezhetõ: ez a februári idõszak immár harmadik éve a formahanyatlás szakasza, mely egy ilyen januári menetelés után teljesen megérthetõ. Valamikor ezen is túl kell esni, mi több, ennek fényében az, hogy a 70. percben lehetett volna akár 0-3 is az eredményjelzõn, nagyon biztató a jövõre és a visszavágóra nézve. 

Három hét áll a Pep-Team rendelkezésére, hogy feljebb tornássza magát frissességben, s ha ez így lesz, a játék képe alapján úgy gondolom, közel sem kell csúcsforma majd ahhoz, hogy Messiék megfordítsák a párharc állását, és továbbjussanak a negyeddöntõbe.  

Arsenal-FC Barcelona: 2-1 ( 0-1 )
Bajnokok Ligája nyolcaddöntõ, odavágó

London, Emirates Stadion
60.000 nézõ

Vezette: Rizzoli

Arsenal FC: Szczesny; Eboué, Koscielny, Djorou, Clichy; Song (Arshavin, 68’), Wilshere; Walcott (Bendtner, 76’), Cesc, Nasri, Van Persie.

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Abidal, Maxwell; Sergio Busquets, Xavi, Iniesta (Adriano, 89’); Pedro, Messi, Villa (Keita, 68’).

Gólok: 0-1, Villa (25′); 1-1, Van Persie (77′); 2-1, Arshavin (82′).

A mérkõzés legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Sergio Busquets

A katalán középpályás olyan szinten hibátlan teljesítményt nyújtott szerda este, hogy nehezen találunk szavakat a teljesítményére. Mindenhol ott volt, párharcait megnyerte, passzjátéka hibátlan és pazar, eleganciája, illetve a pozitív szemtelensége pedig bámulatra méltó. Habár illik a gyõztes csapatból kiválasztani a meccs legjobbját, véleményünk szerint senki sem nyújtott rendkívülit a londoniaktól – köszönhetõen nagyban a Busquets által vezérelt letámadásoknak, valamint védekezésnek.