Pep: „Ligát csak a csapat nyerhet”

Megérdemelt dicséret | Nem dõlt még el a bajnokság, sõt…

Josep Guardiola vezetõedzõt értelemszerûen óriási büszkeséggel töltötte el csapata idegenbeli, 3-0-ás gyõzelme a Mallorca felett, mellyel a Barça egy óriási lépést tett a bajnoki cím felé. Guardiola dicsérte a jól teljesítõ játékosait, méltatta az általában kevesebb lehetõséget kapó, ám szombat este kiválóan futballozó labdarúgóit, valamint kihangsúlyozta, hogy a Ligát csakis a teljes keret nyerheti meg. 

„Szombat este nagyon nehéz volt számunkra, hogy felvegyük a meccs ritmusát, és ezen okból kifolyólag az elsõ játékrészben jelentõs problémáink adódtak. Ez többek közt az egy hét pihenõnek tudható be, ám szerencsére Messi gólja mindent megváltoztatott, és gyakorlatilag ez jelentette a különbséget a második félidõben is. Nagyon jó eredményt értünk el egy nagyon erõs rivális ellen, amely hazai pályán eddig csak nyolc gólt kapott, abból is négyet csak a Sporting Gijón ellen mostanában. Értékes sikert arattunk.” – mondta Guardiola, majd nyomatékosította a filozófiáját.

„Játszhatunk döntetlent, veszíthetünk is, ez benne van a játékban, de amint már elmondtam, ha bajnokok akarunk lenni, gyõznünk kell. Önmagától értetõdõen szeretném, ha egyik játékosom sem lenne sérült, de a sérülések jönnek a maguk idejében, és ilyenkor az egész csapattal számolnom kell. Éppen ezért hangoztatom minden alkalommal, hogy egy bajnoki címet sosem 11 ember nyer meg, hanem a teljes keret. Higgyétek el, nekem sokkal több bizalmam van ezekben a játékosokban, mint Nektek, mivel látom õket naponta edzeni, és tudom, mire képesek” – így a katalán tréner, aki szerint még a gyõzelem ellenére is „nagyon sok van hátra, hiszen utazunk Valenciába, Sevillába, és Madridba is, szóval semmi sincs még lefutva. Az mindenesetre elmondható, hogy a következõ hét egy döntõ szakasz, melyet jól kezdtünk ezzel a gyõzelemmel. A mallorcai sikerünk egy kiváló alap, amire támaszkodhatunk, és amibõl önbizalmat merítve vághatunk neki a valenciai vendégszereplésünknek. Dolgoznunk kell tovább.”

„Akik kevesebb percet kapnak a pályán, õk természetesen szenvednek, de pontosan tudják a felelõsségüket, és hogy bízunk bennük. Nem gyõzöm elégszer mondani a játékosaimnak, hogy mindegyiküknek lesz lehetõsége, hogy bizonyítson, ezért fontos, hogy mindig a lehetõ legkeményebben edzenek annak érdekében, hogy mindig készen álljanak. Keita ilyen, és ha mindenki úgy viselkedik, mint õ, minden könnyebb. Ezúttal Iniesta és Keita nyerték meg nekünk a meccset, ketten fantasztikus meccset produkáltak. Õ mindig a rendelkezésünkre áll, amikor szükségünk van rá. Örülök, hogy ilyen jól teljesített” – áradozott a mali középpályásról Guardiola, aki kiemelte még Abidalt és Pedrót is.

„Abidal a tökéletes példa arra, hogy mindig lehet fejlõdni, hisz õ minden egyes edzésen továbblép. Ez csodálatra méltó, mert vannak olyan labdarúgók, akik – 28 éves korban – azt mondják, õk már nem tudnak hova fejlõdni. Nagyon elégedettek vagyunk a hozzáállásával” – beszélt Abidalról a katalán tréner, majd Pedrónak tartogatott néhány dicsérõ szót: „Az együttesnek szüksége van a támadókra, hogy gólokat szerezzenek, Pedro pedig a hihetetlen munkabírásával és szorgalmával sosem engedi, hogy csatártársai lehajtsák a fejüket. Neki minden egyes gól egy szintemelést jelent a játékában. Szavakkal nem nagyon írható le, milyen fontos tagja az együttesünknek” – fejezte be a mallorcai sajtótájékoztatóját Pep.