Vérrel, verejtékkel: 0-1

A Messi-faktor döntött | Óriási küzdelem után roppant értékes 3 pont

Rendkívüli módon, talán még a vártnál is jobban meg kellett szenvednie a Barcelonának a Valencia otthonában, ám a meccs hajrájához érve Adriano remek elõretörése, illetve Messi gólt érõ lövése gyõzelmet ért a Mestallában. A Barcelona az elsõ félidõben több gólt is szerezhetett volna, ha kicsit jobban koncentrál a befejezéseknél, ám a második játékrészben alaposan magára talált a Valencia is, így pedig már kifejezetten bravúrosnak tekinthetõ, hogy sikerült megszerezni a roppant értékes három bajnoki pontot. A Barça tíz pontos elõnnyel alszik a Real Madridhoz képest, és biztosan megtartja eddigi, hét pontos elõnyét a fordulót követõen.

Pep Guardiola a találkozó elõtt úgy döntött, hogy ismét Busquets lesz Piqué párja a védelemben, így Abidal visszakerül eredeti posztjára, a baloldalra, Alves pedig eltiltása után szokásos helyére, a jobb szélre. A középpályán így Xavi és Iniesta mögött Mascherano futballozott, a támadósorban viszont egyfajta pótcsatárként volt jelen Adriano, aki elsõsorban a baloldalon futott fel Messi és Villa mellett.

A meccs már az elsõ percekben azt hozta, amire elõzetesen számítani lehetett: a Valencia nekirontott a Barçának, mélyen letámadott, így sok labdát szerzett, és megakadályozta, hogy a katalánok szokásukhoz híven nyugodtan megtartsák a labdát. A Barcelona ezzel együtt is veszélyesebb volt az elsõ félidõben, gyakran vezetett támadásokat kontrából, pechére ezek kimaradtak.

A 9. percben a hazai védõk saját tizenhatosuk elõterében adták el a labdát, amire Messi lecsapott, de három kapura lövési próbálkozás is kevés volt neki, hogy a kapuba találjon. A 30. percben aztán Messi maga szerzett labdát, és Villa társaságában kettõ az egy ellen vezette a játékszert a védõre, ám rossz megoldást választott, és végül a kapuson és a kapun is átemelt.  A késõbbiekben akadt jó lehetõsége Villának is, aktív volt végig Adriano, ám a támadások döntõ szakaszában sokszor választottak rossz megoldást a játékosok, így több döntõ passzt tudtak lefülelni a hazai védõk.

A Valenciának tiszta gólhelyzete az elsõ félidõben nem volt, de így is akadt veszélyforrás a támadásaiban, ezért a Barça egyáltalán nem mehetett nyugodtan pihenni.

A második félidõ is úgy folytatódott, ahogyan az elsõ befejezõdött, annyi különbséggel, hogy egy Villa helyzetre két lehetõséggel is válaszolt a Valencia, elõbb Soldado, majd Pablo Hernández került jó lövõhelyzetbe. A fehérmezesek egyre inkább megmutatták, hogy akár képesek lehetnek a meccs megnyerésére is, és az 59. percben Soldado ismét célba vette Pinto kapuját, ráadásul ezúttal már alig tévesztett.

Guardiola így cserére szánta el magát, és Mascherano helyett Pedrót küldte pályára, hogy lendítsen a támadójátékon. Ekkor azonban már minden egyes ígéretes támadásért meg kellett küzdeni, és a Valencia az agresszív letámadásával elérte, hogy a Barça a saját térfelérõl is nagyon nehezen tudja kihozni a labdát. A hazaiak kiváló védõmunkája mellett a vendégek fõ gondja ekkor már az volt, hogy ha fel is értek az ellenfél tizenhatosához, hiányzott a dinamika a játékukból.

A meccs e szakaszában kicsit váratlanul is jött, hogy a Barcelona meg tudta szerezni a vezetést ilyen körülmények között is. A 77. percben Iniesta dobta ki a labdát Adrianónak, a brazil túljutott Stankeviciuson, majd remekül adott középre. Leo Messi kapásból lõtt, és ugyan Guaita beleért a lövésbe, a labda a hálóba csorgott. 0-1! Közvetlenül a gól után Messi indításából Villa került tiszta gólhelyzetbe, ám a csatár döntõ pillanatban elcsúszott, így maradt a 0-1.

A hajrá idõszakában a Barcelona az eredmény tartására rendezkedett be, a Valencia pedig lehetõségeihez képest mindent megpróbált, hogy kiegyenlítsen, de a vendégek ekkor már ügyesen tartották a labdát, és nem adtak esélyt sem a fehér-mezeseknek a gólszerzésre.

A Barcelona sikerrel abszolvált egy újabb, roppant nehéz játéknapot, és biztosan tartja az elõnyét a Real Madriddal szemben.

Valencia CF – FC Barcelona: 0-1  (0-0)
Valencia, Mestalla
55.000 nézõ
Vezette:
Iturralde González

Valencia: Guaita; Ricardo Costa, Dealbert, Stankevicius, Jordi Alba; Tino Costa (Isco 86′), Banega; Joaquín (Soldado 46’), Mathieu (Jonás 82’); Mata és Pablo.

Barcelona: Pinto, Alves, Piqué, Busquets, Abidal, Mascherano (Pedro 63’), Xavi, Adriano (Maxwell 82’), Villa, Messi és Iniesta (Keita 87’).

Gólok: Messi (77’)

A találkozó legjobbja (az Eurobarca értékelése szerint): Adriano Correia

A meccsen végig robotoló Adriano játéka ugyan nem volt hibátlan, ám figyelemre méltó volt a brazil munkabírása, ahogy segített minden akciót, és döntõ érdemeket szerzett Messi góljában is, ami három pontot ért.