Õrület a Camp Nouban: 5-1!

Brutális mérkõzésen nyert a Barça | Fél lábbal már az elõdöntõben

Az FC Barcelona óriási fegyvertényt hajtott végre az ukrán Sahtar Donyeck legyõzésével szerda este a Camp Nouban, miután 5-1 arányban megnyugtató elõnyt szerzett a visszavágóra. A Barça kiváló mérkõzést produkált, fõleg támadásban, és habár a védekezése sem volt egyáltalán rossz, tökéletesen jellemzi a meccset, hogy a Sahtarnak minimum négy tiszta gólhelyzete volt. A visszavágó sokak szerint formalitás, de Ukrajnában még így is jelentõs teljesítmény szükségeltetik majd a Barcelonától.

Sérülése után a támadósorban még nem kezdhetett Pedro Rodriguez, így Pep Guardiola Andrés Iniestát állította a támadósorba Villa és Messi mellé. Ezzel Keita került a középpályára Xavi és Mascherano társaságában, a védelembe pedig ismét visszahúzódott Sergio Busquets.

A mérkõzés maximálisan igazolta a várakozásokat, köszönhetõen annak, hogy a Sahtar is bizonyította: már régen nem szabad kis csapatként kezelni az ukrán bajnokot. A Barcelonának a szerencsére, és rendkívül sok mezõnymunkára is szüksége volt, hogy az elsõ félidõt le tudja hozni kapott gól nélkül, és a játék hevében valóban minden labdáért meg kellett harcolnia az együttesnek.

És kár lenne tagadni, szerencséje volt a Barcelonának abban is, hogy korán meg tudta szerezni a vezetést, köszönhetõen Andrés Iniestának, aki a 2. percben Messi szerencsésen pattanó átadása után, leshatárról indulva, egészen közelrõl lõtt Pyatov kapujának rövid oldalába.

A folytatásban is próbált támadni a Barça, ám folyamatosan tartania kellett a narancsmezesek ellentámadásaitól. A Sahtar igazolta félelmetes hírét, minden akciója villámgyors és pontos volt, csupán az utolsó passzokban akadt hiba, vagy tudott menteni a hazai védelem, illetve Victor Valdés. A gránátvörös-kékeknek ettõl függetlenül bõven akadtak helyzeteik, és a 34. percben Iniesta mélységi elõreívelését Daniel Alves elõbb gyönyörûen átvette, elhagyta Pyatovot, majd a kapuba helyezett. Szépségdíjas kiszolgálás és befejezés, így a Barcelona magabiztos elõnyrõl várhatta a folytatást, ám ezt követõen sem nyugodhatott meg, látva a Sahtar képességeit.

A második játékrész rögtön egy ukrán lehetõséggel kezdõdött, de a Barça alapvetõen rendezetten futott ki a gyepszõnyegre, és uralta a játékot. Az 55. percben egy begyakorolt szögletvariáció után Piqué lövése megpattant a vendégek egyik védõjén, amely így a kapuba jutott. 3-0, nem örülhetett viszont a Barcelona sokáig, mivel az 59. minutumban már 3-1 állt az eredményjelzõn, miután Rakitskiy egy oldalról beívelt szabadrúgást továbbított a kapuba. A gól nem fogta meg a katalánokat, akik közül Keita a 60. percben egy remek támadás végén elemi erõvel lõtte ki a jobb felsõ sarkot. 4-1, óriási öt percen voltak túl a csapatok, mely tökéletesen mutatja, hogy ezen a mérkõzésen – még a fölényesebb siker dacára is – minden nüanszokon múlott. 

Ezek után egy kissé leült a meccs, a hazaiak nem forszírozták az újabb találatot, a vendégek pedig nem voltak képesek kibontakozni a mérkõzés nagyobbik részében kiválóan mûködõ katalán letámadások miatt. A 80. perc után aztán elõbb Iniesta szerezhette volna meg saját maga második, csapata ötödik gólját, ám a tizenhatos vonaláról fölé tüzelt, majd Luiz Adriano lõtt egy baloldali beadás után kiszorított helyzetbõl kapufát, a kipattanó Valdés kezébe gurult. Talán ettõl, talán nem, de az utolsó perceket megnyomta a Barcelona, és a 86. minutumban ennek eredményeként meg is szerezte az ötödik találatát. 5-0, Alves húzott befelé jobb oldalról, remek ütemû középre adását Xavi senkitõl sem zavartatva továbbította a kapuba. 

A vége 5-1 lett, amely gyakorlatilag lezárta a párharcot, és eldöntötte a fontosabb kérdéseket, így a továbbjutó kilétét. Fontos azonban leszögezni, hogy az ukrajnai vendégjátékon egy stabil teljesítményre így is szükség lesz, mivel ez a Sahtar bebizonyította, hogy még egy pazar katalán letámadásos taktikával szemben is képes öt tiszta ziccert kialakítani. Ez pedig figyelemre méltó, és fejlõdésre kell, hogy sarkallja Xaviékat. 

FC Barcelona – Sahtar Donyeck:
Barcelona, Camp Nou
86.518
nézõ
Vezette:
Thomson (skót)

FCB: Valdés, Alves, Piqué, Busquets, Adriano (Maxwell, 76′) – Mascherano, Xavi, Keita – Iniesta (Afellay, 90′), Messi, Villa (Pedro, 69′).

Sahtar: Pyatov; Srna, Ishchenko, Rakitskiy, Rat, Costa, Mkhitaryan, Hübschman (Eduardo, 82′), William (Teixeira,72′), Jadson (Jadson, 69′); Luiz Adriano.

Gólok:  1-0, Iniesta (2′); 2-0, Alves (33′); 3-0, Piqué (55′); 3-1, Rakitskiy (59′); 4-1, Keita (60′); 5-1, Xavi (85′).

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint): Andrés Iniesta

Továbbá kicsivel mögötte Daniel Alves. Rendhagyó módon így gyakorlatilag két gyõztest hirdetünk, mivel mindketten gólt szereztek, mindketten gólpasszt jegyeztek, a mezõnyben pedig mindketten óriási munkát végeztek az ukránok gyors akcióinak a megfojtása érdekében. Ami azonban végül Iniesta javára döntött, az nem más, mint Alves két másodperces rövidzárlatai, hiszen a brazilnak volt három nagyon csúnya eladott labdája, amik könnyedén megbosszulhatták volna magukat.  

Írta: B. Tamás, Z. Iván

A mérkõzés összefoglalója videón