A Pep-Team a pályán beszélt: 0-2!

Óriási elõnyt szerzett a visszavágóra a Barça | Nem dõlt el semmi sem

Az FC Barcelona jelentõs lépést tett a Bajnokok Ligája fináléja felé, miután a Santiago Bernabéuban 2-0 arányban legyõzte a Real Madridot az elõdöntõ odavágóján. A Barça uralta az elsõ félidõt, ahol a Madridnak egy-két pontrúgáson kívül nem volt lehetõsége, és ugyan a második félidõ elején kis mértékben feljött játékban a fõvárosi gárda,  de Pepe kissé talán szigorú kiállítása után Messi vezérletével kétgólos elõnyt harcolt ki a Barcelona.

Különösebb meglepetések nélkül állította fel a kezdõcsapatát a két vezetõedzõ, így a Real Madridnál újfent Özillel volt teljes a támadásokra nem igazán elszánt támadó alakzat, míg a Barcelonánál Keita helyettesítette Iniestát, a balhátvéd posztra pedig Puyol került. A meccs elsõ félideje pontosan úgy zajlott, ahogyan arra elõzetesen is számítani lehetett: A Real Madrid a saját térfelén várta a Barcelonát, a fehér mezeseknél mindenki visszament védekezni, ami a kiválóan szervezett területvédekezésnek köszönhetõen alaposan lelassította a Barça játékát.

A kezdeményezõ természetesen végig a vendég csapat volt, Xavi és Messi a pálya közepén igyekezett sokat mozogni, és mindig üres területeken várni a labdát, ezzel együtt csak néhányszor sikerült eljutni úgy a Casillas kapujáig, hogy veszély is volt a támadásban. A 11. percben Villa cselezett befelé az oldalvonaltól a jobb oldalon, majd harcolta ki magának a lövõhelyzetet, és ebben az esetben valóban csak kis szerencse hiányzott ahhoz, hogy a labda a hosszú sarokban kössön ki. A lövés azonban mellé ment, így Casillasnak ekkor még nem kellett védenie. Ellenben a 25. percben Messi kiváló passzából Xavi jutott lehetõséghez már a tizenhatoson belül, amikor már a Real Madrid portásának kellett fognia a jó helyzetbõl elengedett, ám nem igazán jól helyezett labdát.

A félidõ hajrájáig a Real Madrid támadásokat sem nagyon vezetett, ám ekkor elsõsorban kiharcolt pontrúgások révén egy idõre le tudott táborozni a Barça kapuja elõtt, és Cristiano Ronaldónak volt is egy veszélyes lövése, amit Valdés védett furcsa mozdulattal. A második játékrész elején sem változott sok minden, csupán a Barça valamilyen okból kifolyólag pontatlanabb lett, így már korántsem volt akkora fölényben, mint az elsõ félidõben. Ezt azonban a Real Madrid egyetlen egy C. Ronaldo lövésen kívül nem tudta kihasználni, amit Puyol blokkolt az ötös elõterében.

A 61. percben alapvetõen változott meg a játék képe, mivel Pepét kiállította Stark játékvezetõ, miután a portugál középpályás letalpalta Daniel Alvest. Az eset után ráadásul Mourinhót elküldte a kispadról a német sporttárs, így a Madrid edzõje csupán a lelátóról nézhette tovább a mérkõzést. A kiállítás után nem sok minden változott, a Barça ugyan visszanyerte a meddõ fölényét, de elõl nem mozogtak eleget Messiék, így csupán a 67. percben sikerült Villának egy jó lövést elereszteni a tizenhatoson belülrõl, Casillas bravúrral védett, a kipattanót pedig Pedro igen kellemetlen testhelyzetbõl melléfejelte. Az áttörés azonban nem ezzel a helyzettel, hanem Afellay becserélésével érkezett, aki tempót hozott a katalánok játékba, és a játékstílusából fakadóan rögtön felvállalta az egy az egy elleni szituációkat. 1-0, a 76. percben Afellay verte meg Marcelót a jobb szélen, tökéletes beadását pedig Messi a rövidre érkezve a kapuba lõtte.

Ezek után teljesen összetört a Real Madrid, a Barça lazán passzolgatott, és nem igazán erõltette a második találatot. Hogy mégis 0-2 lett, arról csakis Leo Messi tehet, aki a Madrid térfelének a közepérõl indulva becsapott négy hazai védõt, hogy végül Casillas mellett a kapuba gurítsa a játékszert. 0-2, óriási elõnyre tett szert a Pep-Team a barcelonai visszavágóra.

A Barça tehát jelentõs lépéselõnybe került, ráadásul két idegenben lõtt góllal lép majd pályára a Camp Nouban. Ha összegeznünk kellene, az elsõ félidõ egyértelmû katalán dominanciát mutatott, a második félidõben pedig – köszönhetõen a Pepe kiállítása után fellazult madridi csapatjátéknak – Messi elõnyhöz juttatta a Pep-Teamet.  

Real Madrid CF – FC Barcelona: 0-2 (0-0)
Madrid, Santiago Bernabéu
79.000 nézõ
Vezette:
Stark (német)

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Sergio Ramos, Albiol, Marcelo; Pepe, Xabi Alonso, Lass; Özil (Adebayor, 46′), Cristiano Ronaldo, Di María.

FC Barcelona: Víctor Valdés; Dani Alves, Piqué, Mascherano, Puyol; Sergio Busquets, Xavi, Keita; Pedro (Afellay, 71′), Messi, Villa (Sergi Roberto 90′).

Gólok: 0-1, Messi (76′); 0-2, Messi (85′).

Kiállítás: Pinto (46′), illetve Pepe (61).

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint): Leo Messi

Ki más lehetne? Talán Afellay, aki a beállásával ritmust vitt a katalánok támadójátékba, és gólpassza nem csak kulcsfontosságú, de gyönyörû is volt. A választottunk viszont Messi, hiszen habár 76 percig csupán az átlagost nyújtotta az argentin sztár, ám Afellay beadására kiválóan érkezett, utána pedig egy csodálatos szóló végén jelentõs elõnyhöz juttatta a Barcelonát.

A mérkõzés összefoglalója