Monacót is bevette a Barça: 2-0!

Gyenge találkozón Messi és Fábregas döntötték el a kupa sorsát

Az FC Barcelona a 2009-es esztendõ után 2011-ben is megnyerte az Európai Szuperkupát, miután két vállra fektette a portugál FC Portót egy alacsony színvonalú találkozón. A katalánok uralták a mérkõzést, domináltak, és néhány kósza portugál kísérlettõl eltekintve egyáltalán nem forgott veszélyben a 2-0-ás gyõzelmük, még úgy sem, hogy a vezetõ találat megszerzéséhez Guarín óriási hibájára volt szüksége a Pep-Teamnek. A Barcelona történelme során negyedszerre hódította el az Európai Szuperkupát.  

 

 

A kezdõcsapatot illetõen Busquets kivételével, akinek a posztját Keita foglalta el, nem húzott váratlant Guardiola, azaz a védelem tengelyében Mascherano és Abidal játszottak, a balhátvéd Adriano volt, a középpályán Xavi és Iniesta szervezték a játékot, elõl pedig Villa és Pedro voltak Messi társai. Vélhetõen az összeszokottságra szavazott az új igazolásokkal szemben a katalán tréner, ami a stabilitást tekintve részben be is vált. 

A mérkõzés egészét tekintve kijelenthetõ, hogy egy alacsony színvonalú találkozón a rosszul teljesítõ Barcelonán kívül már csak egy gyengébb együttes volt a gyepen, ez pedig a Porto volt. A portugálok az elsõ játékrészben jól, zártan védekeztek, a letámadásokkal pedig számos alkalommal zavarba hozták a katalánok védelmét, ám rendkívül feltûnõ, hogy óriási lehetõségük nem nagyon volt a találkozó egésze során. Hulk tizenhatos szélérõl eleresztett lövése alig ment mellé, Joao Moutinho löketét Valdes tolta ki szögletre, Guarín második félidei bombájánál szintén észnél kellett lennie a katalán portásnak, de kidolgozott akciókkal nem tudott operálni a Porto. 

A Barça önmagához képest nagyon gyengén futballozott, szerencséjére azonban ezen a Portón ez a teljesítmény is kifogott. A meccs elején Pedro könnyelmûsködött el egy ziccert, miután a lepattanó labdát birtokolva már csak Helton eszén kellett volna túljárnia. Mindent elárul a katalánok játékáról, hogy az elsõ kidolgozott és végigvitt akciót a 39. percben jegyezhettük fel, amikor Iniesta indította Adrianót, a brazil okosan a második hullámban érkezõ Xavinak passzolta vissza a labdát, a csapatkapitány lövését azonban védte Helton kapus. A tény, hogy a két csapat nem döntetlennel vonult pihenõre, Guarínnak köszönhetõ, aki a térfél közepérõl nemes egyszerûséggel odapasszolta a játékszert a Porto tizenhatosa elõtt sétáló Messihez, aki köszönte szépen, és Heltont kicselezve a hálóba gurított. 1-0, a találat körülménye tökéletesen jellemzi a két csapat elsõ félidei teljesítményét.

A második félidõ elején a már említett távoli lövésekkel többnyire a Porto veszélyeztetett, de nagyjából az 55. perc letelte után a Barça eszmélt, és legalább a mérkõzés feletti kontrollt visszaszerezte magának. Az összecsapás talán legnagyobb helyzete a 60. percben esett, amikor egy kiváló kontratámadás után Pedro már csak Helton kapussal állt szemben, ám miután a labdát visszahúzta, a luzitánok portása kitûnõ ütemben tisztázott. Idõközben beállt Alexis a spanyol Villa helyére, illetve Busquets a vélhetõen megsérülõ Adriano helyére, s ezekkel a cserékkel még stabilabbá vált a csapatjátéka a Pep-Teamnek. A vezetés tudatában halált megvetõ bátorsággal ugyan nem mentek elõre Xaviék, de kisebb helyzetek így is adódtak Alexis, Messi és Pedro elõtt. Az argentin ráadásul a 66. percben ismét betalált a hálóba, más kérdés, hogy azt les címén teljesen jogosan érvénytelenítette a játékvezetõ. 

A találkozó végén aztán egy kissé megélénkültek az események: elõbb Kuipers játékvezetõ nem adott meg egy jogosnak tûnõ tizenegyest a Porto javára, miután az egyébként bizonytalanul és pontatlanul játszó Abidal és Guarín között volt némi kontaktus a tizenhatoson belül a francia védõ labdavesztése után, majd Rolandót állította ki második sárga lap következtében teljesen jogosan. Guarín számára egyébként fejben be is fejezõdött a mérkõzés a tizenegyesgyanús szituációnál, hiszen elõbb Fábregasnak rúgott oda sárga lapot érõen, majd a hosszabbításban csúszott úgy oda Mascheranónak, hogy Kuipers rögtön piros lapot adott neki. Hogy végül mégsem errõl szólt az utolsó tíz perc, arról egy gyönyörû Fábregas-gól gondoskodott, miután Messi leheletfinom labdáját Cesc levette a tizenhatoson belül, majd azon nyomban, még a levegõben a kapuba lõtte. 2-0, a ráadásban Iniesta még kihagyott egy szépen kidolgozott helyzetet Alves visszagurítása után, ami miatt maximum maga a középpályás bosszankodott, hisz a Barça így is nyert, és hódította el összességében megérdemelten történelme során negyedik alkalommal az Európai Szuperkupát.   

FC Barcelona – FC Porto: 2-0 ( 1-0 )
Európai Szuperkupa, döntõ
Monaco, II. Lajos Stadion
Vezette:
Björn Kuipers

FC Barcelona: Valdés; Alves, Mascherano, Abidal, Adriano (Busquets, 63′); Keita, Xavi, Iniesta; Pedro (Cesc, 80′), Villa (Alexis, 61′) és Messi.

Porto: Helton; Sapunara, Rolando, Otamendi, Fucile; Souza (Fernando, 77′), Guarín, Moutinho; Hulk, Cristian Rodríguez (Varela, 69′) és Kleber (Belluschi, 77′).

Gólok: 1-0: Messi, 39′; 2-0: Cesc, 88′.

A mérkõzés legjobbja(az Eurobarca értékelése szerint): Javier Mascherano

Mascherano hihetetlen stabilitást adott a csapatnak, kulcsfontosságú pillanatokban tudta szerelni az ellenfél támadóit, s számtalan alkalommal kisegítette a bizonytalan Abidalt. Az argentin ráadásul mindezt középsõ védõként teszi, mindenféle panasz nélkül, azaz a teljesítménye mellett az alázatával is maximálisan elégedett lehet Pep Guardiola edzõ.