Megnyugtattak mindenkit: 8-0

Pazar egyéni teljesítmények | Messi mesterhármast szerzett

Az FC Barcelona hengerelt szombat este, és 8-0-ra legyõzte az Osasunát a spanyol bajnokság negyedik fordulójában. Azon felül, hogy a Barça pazar produkciót nyújtott, az Osasuna nagyon gyenge teljesítménye is hozzájárult a fölényes gyõzelemhez, mely során Messi mesterhármast szerzett, Villa duplázott, továbbá betalált Cesc és Xavi is. A következõ fordulóban a jóval komolyabb játékerõt képviselõ Valencia várja a Pep-Teamet.

 

 

A Barça kezdõcsapatába hosszú hónapok után visszatérõ Carles Puyol neve mellett kevés újdonság volt Pep Guardiola kezdõ tizenegyében, bár arra talán kevesen számítottak, hogy Fábregas és Thiago egyszerre kapnak lehetõséget – elõbbi a támadósorban, utóbbi a középpályán. A döntés helyességét igazolta, hogy mindkét labdarúgó nagyon hasznosan és jól futballozott.

A katalánok remekül kezdték a találkozót, még úgy is, hogy egyrészt a 2. percben Abidal óriási hibája után Busquetsnek kellett belevetõdnie egy ígéretes, a tizenhatos elõterébõl leadott lövésbe, másrészt pedig az Osasuna intenzíven és mélyen letámadott, megnehezítve eleinte a Barcelona labdakihozatalát. Hogy ez végül nem sikerült, azt tökéletesen mutatja az elsõ félidõben regisztrált 85%-os labdabirtoklás, illetve a gyorsan, az 5. percben megszerzett vezetõ gól. 1-0, Busquets adott pazar labdát a tizenhatos területére bemozgó Alvesnek, a brazil középre fejelte a játékszert, amit Messi bevetõdve a hálóba továbbított.

Guardiola együttese zseniálisan játszott az elsõ félidõben, nagy kedvvel, precízen és sokat mozogva szövögette a támadásait, s fõként Fábregas újbóli zseniális produkcióját érdemes megemlíteni. A nyáron visszatérõ középpályás ráadásul varázslatosan érti meg magát Messivel, ami ismét kiderült a 13. minutumban szerzett góljából. 2-0, Fábregas mellel lekészítette a labdát az argentinnak, beindult az üres területre, Messi rögtön adta a labdát, amit Cesc állítás nélkül, még a levegõben a hálóba küldött.

Ezek után mind Messi, mind Abidal kapufát fejeltek, miközben az Osasuna kilátástalanul kereste a labdát. A 33. percben Villát szokatlanul üresen hagyták a vendégek a tizenhatoson belül, a spanyol elhúzta Ferndández kapus mellett a labdát, és megszerezte a Barça harmadik találatát. 3-0, hiába nem teljesít kiválóan Villa, a góljait mostanság is meglövi, így különösebb kritika még a mutatott játéka láttán sem érheti. Sõt, a negyedik gólból is oroszlánrészt vállalt, miután a félpályánál kapott egy remek indítást les gyanús szituációban, a kapuig vitte a játékszert, s ugyan a lövését még védte Fernández, de a kipattanó Roversióról a hálóba gurult, 4-0, egy perc elteltével újabb gólnak örülhetett a Camp Nou, miután egy Xavi-Fábregas összjáték után Messi megszerezte a hazaiak ötödik gólját. 5-0, Guardiola rendkívül elégedett lehetett csapata elsõ félidei teljesítményével.  

A második játékrészben ott folytatták Messiék, ahol az elsõben abbahagyták. Pep pályára küldte Adrianót, a sérülése után visszatérõ Maxwellt, illetve a holland Afellayt is, s ugyan a könnyelmûség miatt az Osasuna lõtt egy lesgólt, illetve kihagyott Nino révén egy nagy helyzetet, összességében sansztalan volt. Messi pár perc elteltével a második félidõ kezdete után máris egy kapufával jelentkezett, aztán adott a beinduló Xavinak egy finom passzt, a karmester pedig Ferndández kapust átemelve hatgólosra növelte a katalánok elõnyét az 56. minutumban. 6-0, Xavit pár perccel késõbb Guardiola le is hozta pihentetés céljából.

Érkezett a hetedik is, a 75. percben ugyanis Cesc lépett ki a védõk közül, a visszajátszások alapján kézzel tette maga elé a labdát, de a játékvezetõ ezt nem vette észre, Fábregas pedig nagyon önzetlenül gólt rúgatott Villával. 7-0, a Barça azonban nem állt le, s három minutummal késõbb már a nyolcadiknak örülhetett. 8-0, Messi nagyon simán betört a tizenhatoson belülre, és ellõtte Fernández kapus mellett a játékszert. A végén még az argentin csillag harmadszorra is eltalálta a kapufát, így ‘csak’ három gólos maradt.

A következõ fordulóban már jóval komolyabb erõpróba vár a Barçára, hiszen a bajnokságban eddig az összes meccsét megnyerõ Valenciához látogat a Mestallába.

FC Barcelona – Osasuna: 8-0 ( 5-0 )
Barcelona, Camp Nou
70.549 nézõ
Vezette:
Muníz Fernández

FCB: Valdes – Alves, Puyol (Maxwell, 53′), Mascherano, Abidal (Adriano, 46′) – Busquets, Xavi (Afellay, 60′), Thiago – Villa, Messi, Fábregas.

Osasuna: Fernández – Bertrán, Rubén, Roversio, Raitala (Cejudo, 46′) – Lolo – Damiá, Punal (Timor, 77′), Raúl Garcia (Ibrahima, 61′), Lamah – Nino.  

Gólok: 1-0, Messi (5′); 2-0, Cesc (12′); 3-0, Villa (33′); 4-0, Roversio (öngól, 39′); 5-0, Messi (40′); 6-0, Xavi (56′); 7-0, Villa (75′); 8-0, Messi (78′).