Kegyelmes Barcelona: 2-0

Nagy zakótól menekült meg a Plzen | Kihagyott ziccerek estélye

Gólzáporos este lehetett volna, csupán biztos gyõzelem lett a vége. A Barça számtalan kihagyott ziccer után 2-0-ra gyõzött a Viktoria Plzen ellen a Bajnokok Ligája csoportmérkõzéseinek harmadik fordulójában. A hazaiak óriási játékbeli fölényt értek el a cseh együttessel szemben, és könnyen gyõzhettek volna nagy különbséggel is, ám a kapu elõtt rendre vagy rossz megoldást választottak, vagy nem volt szerencséjük. Ezzel együtt a három pont nem forgott veszélyben, és a megszerzett pontoknak köszönhetõen a Barcelona továbbra is vezeti a csoportját a BL-ben.

Elõzetesen sem számíthatott igazán nehéz mérkõzésre a Barcelona a BL-újonc Viktoria ellen, és ez a gyakorlatban be is bizonyosodott. A két csapat közötti tudáskülönbség nyilvánvaló volt, ellenben a gólok számában ez nem mutatkozott meg. A hazaiak igen hamar, már a 10. percben megszerezték a vezetést Iniesta révén. A középpályás kétszer is kényszerítõt csinált Messivel a tizenhatos elõterében, így lendületet nyert, majd egy parádés csel után pontosan lõtt a bal alsó sarokba. A Barcelona ezt követõen is dominált és helyzeteket dolgozott ki, a vendégek javára csak azt lehetett fölírni pozitívumként, hogy igyekeztek kulturáltan, fegyelmezetten játszani, és ha labdát szereztek, megpróbáltak támadást indítani.

A Barcelona ez idõ alatt legalább jó néhány nagy ziccert rontott el, hol Villa, hol Pedro vagy Messi tévesztett célt. Különösen a félidõ végén akadtak olyan lehetõségek, amelyekbõl illett volna gólt szereznie a hazaiaknak, ám Messi szabadrúgása a kapufáról kijött, ezt megelõzõen pedig Pedro tolta meg hosszan a labdát tiszta gólhelyzetben.

A folytatásban is jelentõs erõfeszítéseket tett a Barça a második gól megszerzése érdekében, de a helyzeteket továbbra is rendre kihagyták a támadók. Messi több alkalommal is eljutott gólhelyzetig, Pedro és Villa visszafogottabbak voltak. Összességében a gránátvörös-kékek egyáltalán nem játszottak rosszul, hajtottak a gólokért, és bõven kidolgoztak helyzeteket, ám a befejezések folyamatosan félresikerültek. A helyzetek száma alapján fél tucat góllal is nyugodtan vezethetett volna a hazai csapat, de a Viktoriának minden esetben szerencséje volt, és megúszta gól nélkül.

A 82. percben tört meg aztán a jég, David Villa szerzett labdát még a saját térfelén, majd indult meg az ellenfél kapuja felé, ezt követõen Messihez passzolt, õ ugyan még nem talált a kapuba, de a lecsorgó labda visszakerült Villa elé, aki ezúttal már nem hibázott: 2-0!

A hátralévõ szûk 10 percben is könnyen kiharcolhatott volna nagyobb elõnyt is a maga számára a Barça, de Pedro egyszer rossz megoldást választott, Messi pedig még egyszer mellé lõtt egy ígéretes szituációban. A vége 2-0, a következõ alkalommal bizonyosan nagyobb szerencséje lesz a támadóknak…

FC Barcelona – FC Viktoria Plzen: 2-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
74.376 nézõ
Vezette:
Stavrecs (macedón)

FC Barcelona: Valdés; Alves, Mascherano, Abidal, Adriano, Busquets, Xavi, Iniesta (Keita, 85’), Pedro, Villa (Cuenca, 87’) és Messi.

Viktoria Plzen: Cech; Rajtoral, Bystron, Cisovsky, Limbersky, Jiracek, Horvath, Petrzela (Darilla, 86’), Kolar, Pilar (Fillo, 75’) és Bakos (Duris, 58’).

Gólok: Iniesta (10’), Villa (82’).

A találkozó góljai videón: