Vizes birkózásban nem megy: 2-2

Lehetetlen körülmények között döntetlen | Messi mentett pontot

Hajszál híján elszenvedte idénybeli elsõ vereségét a Barcelona vasárnap este Baszkföldön, ahol az Athletic Bilbao ellen a mérkõzés utolsó perceiben tudott kiegyenlíteni Lionel Messi, ezzel 2-2-re alakítva az eredményt. Ezen a napon a katalán csapat nem bírt el a keményen küzdõ hazaiakkal, de fõként az idõjárási körülményekkel, mert az 1-1-es félidõ után a második játékrészben olyan rossz talajú pályán kellett volna támadnia és gólt szereznie, ami szinte lehetetlen küldetés volt. Ezzel a katalán csapat hátránya három pontra nõtt a Real Madriddal szemben a bajnokságban.

Nehezen indult, de késõbb kifejezetten jó mérkõzéssé vált a baszkföldi rangadó a Bilbao és a Barça között. Az elsõ húsz percben egyik csapat sem kápráztatta el a közönséget jó játékkal, még ha akadt is egy-egy veszélyesebb támadásvezetés. A szakadó esõ alaposan megnehezítette a játékosok dolgát, és ennek a játék sebességére is közvetlen hatása volt.

A meccs elsõ fordulópontja a 20. percben jött el: Egy gyors, baloldali támadásvezetés végén Susaeta használta ki a vendég védelem megingását, középre adott, és a tizenhatoson érkezõ Ander Herrera a hosszú fölsõ sarokba emelt. Remek gól, 1-0!

A 22. percben azonnal válaszolhatott is volna a Barcelona, egy begyakorolt szabadrúgás variáció után Alves jutott tiszta lövõhelyzethez a tizenhatoson belül, de Iraizoz fogta a kevéssé helyezett labdát. Egy perccel késõbb azonban sikerült egalizálni: Abidal adott középre ezúttal kiválóan a baloldali oldalvonal mellõl, középen Fábregas érkezett, és fejelt a hálóba. A késõbbiekben határozottan javult a csapatok teljesítménye, mindkét együttes elõtt adódtak még olyan ziccerek, amelyekbõl további gólok eshettek volna. Hazai oldalon Muniain hibázott óriási lehetõséget, míg a Barçánál Iniesta hagyott kihasználatlanul egy nagy gólhelyzetet.

A második félidõre tovább romlott a pálya állapota, különösen a Bilbao térfelén alakultak ki olyan pocsolyák, amik szinte lehetetlenné tették a játékot, ez pedig elsõsorban az arra támadó Barcelonát sújtotta. Az idõjárás alaposan rányomta a bélyegét a játékra, kevés helyzet alakult ki mindkét kapu elõtt, de még folyamatosabb támadásvezetésbõl is kevés akadt.  A játékosok egyrészt küzdöttek az ellenféllel, másrészt a pályán felgyülemlett vízzel.

A Barcelona ilyen helyzetben ugyan próbált támadni, de minden passznál számításba kellett venni, hogy az adott területen éppen mennyire vizes a talaj, így pedig igen körülményessé vált minden akció. És az igazi tragédia csak ezt követõen következett: Mascherano próbált megmenteni egy labdát a félpályánál, Valdésnek próbált visszapasszolni, ez azonban a talaj miatt nem sikerült tökéletesen, és szöglethez jutott az akkor már keveset támadó Bilbao. A sarokrúgásból kabaré-jellegû gólt szerzett a hazai csapat, mert a belõtt labdát Abidal rárúgta Llorentére, róla a játékszer Piqué térdére pattant, majd onnan a kapuba. 2-1!

A Barcelona tizenegy perccel a mérkõzés vége elõtt hátrányba került, és a játékát, illetve a pálya állapotát tekintve szinte lehetetlen helyzetben volt. Ezzel együtt a hajrára megtáltosodott több játékos is, csereként beállt David Villa és Thiago Alcántara, illetve korábban Alexis Sánchez, és a megerõsített támadósor több helyzetet is ki tudott dolgozni. Ezek közül a legnagyobbat Andrés Iniesta hagyta ki a 85. percben, amikor 7-8 méterrõl az oldalhálóba bombázott. A 90. percben Amorebieta második sárga lappal a kiállítás sorsára jutott, majd egy perccel késõbb Lionel Messi – Piqué öngóljához hasonló körülmények között – kiegyenlített. Iniesta sarkazással próbált helyzetet teremteni, a labda inkább Iraizoz kezében kötött volna ki, ha nem érkezik a saját védõje, aki megzavarta. A labdát ezt követõen sem tudta elrúgni a hazai védelem, érkezett Messi, aki az ajándékba kapott labdát a bal alsó sarokba lõtte. A gól után azonban már nagyon kevés idõ volt hátra, így maradt a döntetlen, ami egy újabb idegenbeli pontvesztést jelent a Barcelonának, illetve hárompontos lemaradást szintén a bajnokságban.

A Barcelona kétségkívül nem játszott jó meccset Bilbaoban, azt azonban nem lehet tudni, hogy milyen játékot nyújtott volna a gárda normális körülmények között.

Athletic Bilbao – FC Barcelona: 2-2 (1-1)
Bilbao, San Mamés
35.000 nézõ
Vezette:
Paradas Romero

Athletic: Iraizoz; Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe; Iturraspe, De Marcos, Herrera; Muniain (Ibai, 88’) Llorente (San José, 90’) és Susaeta (Íñigo Pérez, 85’).

FC Barcelona: Valdés; Alves, Mascherano, Piqué (Thiago, 80’), Abidal; Busquets, Xavi (Alexis, 61’), Iniesta; Messi, Cesc és Adriano (Villa, 72’)

Gólok: Herrera (19’), Cesc Fábregas (23’), Piqué (öngól, 79’), Messi (91’).
Kiállítva: Amorebieta (90’).