Bedöcögött a célba a címvédõ szekere: 2-3

Xavi gólja döntött | Garantáltan csoportelsõ a Barcelona

A Barcelona 3-2 arányú gyõzelmet ért el a Milan otthonában a Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában, amivel garantálta az elsõ helyét a csoportjában. A BL-címvédõ kétszer is kiengedte a kezébõl a vezetést a telt házas San Siróban, és Xavi 63. percben szerzett találata jelentette végül a gyõzelmet. A Pep Team szép dolgokat is bemutatott a meccsen, ugyanakkor rengeteg olyan hibát is vétett, ami nagy meccseken garantáltan megbosszulja magát, többek között ezek a figyelmetlenségek tették nehézzé ezt az összecsapást is.

Rendkívül változatos és izgalmas elsõ félidõt láthatott a San Siro közönsége, bizonyos idõszakokban egyértelmûen a Barcelona dominált, és alakított ki helyzeteket, máskor viszont a Milan támadásait nem tudta megfékezni a háromtagú vendég védelem. Pep Guardiola több újítással futott neki a meccsnek: egyrészt a védelemben Puyol, Mascherano és Abidal álltak (Piqué tehát hiányzott), a középpályán egyszerre jutott szóhoz Busquets és Keita, Thiago pedig sok esetben a támadósor jobb oldalán tûnt föl.

A Barcelona az elsõ félidõ jelentõs részében meg tudta valósítani azt a játékot, amit akart, ugyanakkor akadtak olyan idõszakok, amikor képtelen volt a labda megtartására, a játék lelassítására, ami számos veszélyes helyzetet eredményezett a Milan számára.

Az elsõ gólra a 14. percig kellett várni; Messi indította be a tizenhatoson belül Keitát, aki a baloldalról középre adott, a hosszú oldalon érkezõ Xavi elõl Van Bommel pedig csak a saját kapujába tudott „menteni”. A gól után nem sokkal Thiago remek, löbbölt átadásából Fábregasnak is volt egy nagy helyzete, amit védett Abbiati, ám nem sokkal ezután lendületbe jött a Milan, és elsõre Robinho ugyan még hibázott, de Seedorf átadásából Ibrahimovics már nem kegyelmezett. A Barcelona védelme hosszú percekig rendezetlen volt, a játékosok nem tudták megtartani a labdát, aminek az lett a vége, hogy Ibrahimovics tulajdonképpen könnyû helyzetbõl helyezhetett a kapuba.

A gól után két perccel Messi elõl csak a felsõ kapufára tudott menteni a védõje, így nem sikerült azonnal visszavenni a vezetést, de a 29. percben sikerült büntetõt kiharcolni. A játékvezetõ ugyanakkor a visszajátszások alapján erõsen megkérdõjelezhetõ döntést hozott, Aquilani ugyanis alig ért hozzá Xavihoz az adott szituációban. Lionel Messi megtorpant a büntetõ ellövése elõtt, így ugyan a kapuba talált, de Stark bíró visszafújta a tizenegyest. Messi így újból odaállt, és másodszorra már erõsen lõtt a bal alsó sarokba. 1-2! A szünetig már nem változott az eredmény, de szembetûnõ volt, hogy a Barça védelme nem állt igazán stabilan a lábán, sok volt az eladott labda, illetve bõven akadtak helyezkedési hibák is.

A második félidõ elején Messi hamar gólhelyzetbe került, amibõl csak az oldalhálót találta el, majd pár perccel késõbb Kevin-Prince Boateng egy zseniális csellel Abidal mögé került, és Valdés eszén is túljárt azzal, hogy a rövid sarkot vette célba. Gyönyörû gól, 2-2! A meccs ismét döntetlenre állt tehát, de ez az állapot most sem tartott sokáig. A 63. percben Messi parádés beindítására érkezett Xavi már a tizenhatoson belül, aki okosan fölnézett, majd a jobb alsó sarokba helyezett.

Nem sokkal a harmadik vendég találat után a csereként beállt Alexis Sánchez állt közel ahhoz, hogy egy szabadrúgást követõ pörgetésbõl betaláljon Abbiati hálójába, de a chileinek nem volt szerencséje. Innentõl kezdve a katalán csapat már inkább törekedett a labda tartására és a játék lassítására, ami ekkor már jobban is sikerült neki, mint a korábbiakban.

Végül gyõzött a Barça, és ezzel a sikerrel garantáltan csoportelsõ. A meccsen sok szépség mellett azonban bõven akadtak hibák is – elsõsorban védekezésben és az alapvetõ stabilitásban –, ami nem kifejezetten jó jel a közeledõ El Clásico, illetve Klubvilágbajnokság elõtt.

AC Milan – FC Barcelona: 2-3 (1-2)
Milánó, San Siro
 78.927 nézõ
Vezette:
Stark (német)

AC Milan: Abbiati; Abate, Nesta (Bonera, 65’), Thiago Silva, Zambrotta; Van Bommel (Nocerino, 72’), Aquilani, Seedorf, Boateng; Robinho (Pato, 46’) és Ibrahimovic.

FC Barcelona: Víctor Valdés; Puyol, Mascherano, Abidal; Sergio Busquets, Xavi, Keita, Thiago (Jonathan dos Santos, 91’); Messi, Cesc (Pedro, 79’) és Villa (Alexis, 67’).

Gólok: Van Bommel (öngól, 14’), Ibrahimovics (20’), Messi (tizenegyesbõl 31’), Boateng (53’), Xavi (63’).