Idegenben, simán: 1-4

Meglepõen könnyû siker Málagán | Mesterhármas Messitõl

A Real Madrid elleni decemberi bajnokit leszámítva szezonbeli legjobb idegenbeli bajnokiját produkálta az FC Barcelona Málagán, ahol magabiztos, 4-1-es gyõzelmet könyvelhetett el. Az elsõ félidõben Lionel Messi fejesével szerzett vezetést a gránátvörös-kék tizenegy, a folytatásban Alexis Sánchez is eredményes volt, majd még két gólt lõtt Messi, végül Rondón állította be a végeredményt. Számszerûleg ez volt a katalán csapat leginkább meggyõzõ teljesítménye a bajnokságban idegen pályán.  

Pep Guardiola több játékosának is pihenõt adott a mindenképpen megterhelõ, Real Madrid elleni kupameccsek között; pihenhetett Puyol, Xavi és Fábregas is, így kezdõ lehetett a bal szélen Adriano, illetve Thiago és Mascherano is.

Az elsõ játékrész közepes színvonalú játékot hozott, mindkét gárda meglehetõsen lassan futballozott, különösebb átütõerõ nélkül, ezért túl sok helyzet sem volt. A hazaiak eleinte még néha eljutottak Valdés kapujáig, így a 16. percben könnyen a vezetést is megszerezhették volna.  Víctor Valdés és Isco külön viadalát láthatta a közönség, a támadó elõbb a tizenhatoson kívülrõl vette célba a hosszú felsõ sarkot, és védett nagyot a portás, majd a szögletbõl még egy közeli fejest és egy lövést kellett bravúrral hárítania Valdésnek.

A késõbbiekben fokozatosan vált veszélyesebbé a Barça támadójátéka, bár a dinamika és némi mélység nagyon hiányzott a játékból. Errõl ugyanakkor tehetett a Málaga is, mely rendkívül zártan, teljes csapatával védekezett. Gerard Piqué és Eric Abidal álltak elõször igazán közel a vezetõ gól megszerzéséhez, de elõbbi fejjel, utóbbi pedig lábbal volt igen pontatlan, amikor helyzetbe került.

A vezetõ gólt végül Lionel Messi tudta megszerezni Adriano pontos, baloldali beadása után, amit az argentin egy elegáns, jól helyezett fejessel juttatott a hálóba. 0-1!

A szünet után sem változtatott a rendkívül defenzív játékfelfogásán Manuel Pellegrini edzõ, ráadásul a Barça kifejezetten jól kezdte a játékrészt. A 48. percben több veszélyes helyzetet követõen elõbb Thiago, majd Alexis lõhetett egészen közelrõl kapura, és a chilei próbálkozása már a hálóba jutott. 0-2! Két perccel késõbb újabb gólt kapott a teljesen szétesetten, határozatlanul futballozó hazai gárda: ezúttal Messi szerzett labdát, majd indult meg a kapu felé, és végül egy szép, ballábas lövéssel mattolta Caballerót. 0-3, eldõlt a meccs.

Ezt követõen egyértelmûen visszavett az iramból a Barcelona, de továbbra is dominált, helyzethez sem engedte jutni az ötlettelenül vergõdõ, hit nélkül játszó Málagát. A 74. percben Lionel Messi egészen közel volt ahhoz, hogy mesterhármast érjen el, de a húsz méteres, szinte tökéletesen kivitelezett szabadrúgása pontosan a gólvonalra vágódott le a felsõ lécrõl, majd onnan Caballero kapusról az alapvonalon túlra került.

Messi azonban nem adta föl a harmadik góljáért folytatott harcát, és a 81. percben megszerezte ezt. Pedróval játszott össze a félpályánál, majd lendületbõl végig tudta vezetni a labdát a hazaiak térfelén, lerázta a tizenhatoson belül Mathijsent is, végül okosan elpasszolt Caballero mellett a hosszú sarokba.

A meccs zárásaként a Málaga teljesen váratlanul összeszedte magát, és a 85. percben meg tudta szerezni a becsületgólját. Isco tizenhatoson kívüli lövése kijött Valdésrõl, a kipattanó labdára Rondón érkezett a leggyorsabban, és pontosan helyezett a hosszú sarokba. 1-4! Az utolsó percekben mindkét csapat lõhetett volna még gólokat, de a csatárok pontatlanok voltak, így végül maradt a végeredmény, ami azt jelenti, hogy idénybeli legmagabiztosabb idegenbeli bajnoki sikerét érte el a Barcelona. Érdekes statisztikai adat, hogy a Barça legutóbb majd’ egy évvel ezelõtt, 2011 februárjában tudott több, mint kétgólos különbséggel gyõzni, akkor Mallorcán sikerült 3-0-ra nyerni. A következõ fordulókban kiderül, hogy ez egy „új korszak” kezdete, vagy csak egy jól sikerült idegenbeli túra volt.

Málaga CF – FC Barcelona 1-4 (0-1)
Málaga, La Rosaleda
20.000 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

Málaga: Caballero; Gámez, Demichelis, Mathijsen, Monreal; Camacho, Maresca (Rondón 59’); Isco, Cazorla, Eliseu; Van Nistelrooy (Seba 59’).

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Abidal, Adriano (Jonathan dos Santos 67’); Mascherano, Thiago, Busquets; Iniesta (Pedro 73’), Alexis (Cuenca 64’) és Messi.

Gólok: Rondón (86’), illetve Messi (33’, 51’, 81’), Alexis (48’).