Fortuna is kellett: Irány az elõdöntõ

A Barcelona 2-0-s vezetésrõl majdnem elbukta a párharcot

A Barcelona drámai küzdelem után 2-2-re végzett a Real Madrid ellen a Király Kupa negyeddöntõjének visszavágóján, és 4-3-as összesítéssel bejutott a kupa elõdöntõjébe. A Real Madrid régen látott kiváló teljesítményt nyújtott a Camp Nouban, mindent beleadott a továbbjutás megszerzése érdekében, de végül nem tudta megszerezni a döntõ, harmadik idegenbeli találatát. A Barcelona mindeközben magához képest gyenge meccset játszott, a gyakori hibák, a koncentráció hiánya kis híján azt eredményezte, hogy 2-0-s vezetésrõl elúszott a meccs és a párharc is. A szerencsére is szüksége volt a katalán csapatnak a továbbjutáshoz.

A mérkõzés elõtt arra lehetett számítani, hogy a Real Madrid a korábbi meccsekhez képest lényegesen nagyobb kockázatot fog vállalni, és támadó felfogásban lép pályára, ami be is igazolódott, de a fõvárosiak ehhez képest is megleptek mindenkit a jó játékukkal, és felfogásukkal.

A fehérmezes vendégek Kakával, Özillel, Higuaínnal és C. Ronaldóval folyamatos veszélyt teremtettek a hazai kapu elõtt, és az elsõ 25 percben lényegesen jobban futballoztak a Barcelonánál. A Madrid egész pályás letámadása jelentette az alapot, a folyamatos presszió hatására a Barça passzjátéka erõsen akadozott, Xaviék nagyon ritkán tudtak fölépíteni támadásaikat.

A vendégek sorozatban dolgozták ki a veszélyesebbnél veszélyesebb ziccereket, szinte minden támadójátékosnak volt legalább egy esélye a góllövésre, Higuaín tiszta ziccerben lõtt mellé, Özil óriási kapufát jegyzett, Cristiano Ronaldo ígéretes helyzetekbõl lõtt mellé. Mindent egybevetve a Real Madrid helyzeteit nem számolva, Fortuna segítsége és Pinto védései nélkül akár több gólt is kaphatott volna a katalán tizenegy ebben az idõszakban.

A Barcelona 25. percet követõen tért csak magához, innentõl kezdve tudta játszani a saját játékát, volt képes tartani a labdát, és tudott elkezdeni építkezni. A hazaiak játéka veszélyesebbé vált, a Real Madridnak pedig fokozatosan kellett egyre inkább visszaállnia a saját térfelére. A 43. percben aztán Lionel Messi indult meg lendületesen a madridi kapu felé, a tizenhatoshoz érve már négyen is kiváltottak rá, õ azonban kitette a játékszert a baloldalon érkezõ – csereként beállt Pedróhoz –, aki gondolkodás nélkül a rövid sarokba lõtt. 1-0! A félidõ ráadásának pillanataiban aztán egy levágódó szabadrúgás követõen Alves lõhetett egybõl a tizenhatos jobb sarkáról, és irgalmatlan erõvel talált a hosszú felsõ sarokba. 2-0 a félidõben!

Nem akármilyen madridi nyomást követõen néhány veszélyesebb támadásából azonnal két gólt tudott lõni a Barça, amihez kétségkívül szüksége volt a szerencsére is. Még az elsõ félidõ krónikájához tartozik, hogy Andrés Iniesta egy ütközés során combizom sérülést szenvedett, és le kellett cserélni.

A szünet után sem adta föl a fehérmezes gárda, mely mindent egy lapra feltéve rohamozott – ahogy azt az elsõ játékrészben is tette –, ráadásul José Mourinho többet cserélt is, amivel még inkább offenzívvá tette csapata játékát. Mindeközben a Barcelona ráült az eredményre, nem koncentrált kellõképpen a labda biztos megtartására, és lemondott a támadásokról is, amit ki tudott használni a Madrid. A Barça ebben az idõszakban olyan hibát követett el, amin kis híján elúszott a teljes párharc.

A 68. percben Özil mélységi indításáról alaposan lemaradt a hazai védelem, Cristiano Ronaldo viszont nem, aki elhúzta a labdát Pinto mellett is, majd a hálóba lõtt. Három perccel késõbb Piqué fölszabadítási kísérlete akadt el egy madridi fejen, a labda a helyzetbe kerülõ Benzemához pattant, aki Puyolt is átjátszva szépen lõtt a jobb alsó sarokba. 2-2, fölállt a padlóról a Real Madrid!

A meccsbõl ekkor még húsz perc volt hátra. A Barcelona alaposan megzavarodott, rengeteg hiba volt a játékában, míg a madridiak próbáltak élni a lélektani fölényükkel, és tovább rohamoztak. Akadtak tizenegyesgyanús helyzetek mindkét oldalon, továbbra is inkább a Madrid támadott, de az utolsó tíz percre valamelyest magához tért a sokkból a hazai gárda, és képes volt hosszabb idõszakokban megtartani a játékszert. Az utolsó percekben már a Barcelona szerezhetett volna gólt, ha pontosabb a kapu elõtt. Tovább fokozta az egyébként is meglehetõsen felfokozott hangulatot, hogy Sergio Ramost a 89. percben – tévesen – kiállította Teixeria Vitienes játékvezetõ.

Végül a Barcelona megõrizte sovány elõnyét, és 2-2-vel, 4-3-as összesítéssel továbbjutott a Király Kupa elõdöntõjébe, ahol jó eséllyel majd a Valenciával találkozik. Rossz meccs volt a katalánoktól, kivételesen jó a Madridtól, de a szerencse az elõbbiek javára döntötte el a küzdelmet.

FC Barcelona – Real Madrid: 2-2 (2-0)
Összesítésben: 4-3
Király Kupa negyeddöntõ, visszavágó
Barcelona, Camp Nou
95.486 nézõ
Vezette:
Teixeria Vitienes

FC Barcelona: Pinto; Alves, Piqué, Puyol, Abidal; Busquets, Xavi, Iniesta (Pedro, 29’), Cesc (Thiago, 70’), Messi; és Alexis (Mascherano, 79’).

Real Madrid: Casillas; Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Coentrao; Lass (Granero, 51’), Xabi Alonso; Kaká (Callejón, 61’), Özil, Cristiano Ronaldo; Higuaín (Benzema, 61’).

Gólok: Pedro (43’), Alves (45+2’), illetve C. Ronaldo (68’), Benzema (72’).

A találkozó összefoglalója videón: