Elszalasztott lehetõség: 1-1

A Barça jobban futballozott a Valenciánál | Messi büntetõt hibázott

Az FC Barcelona elõnyös helyzetbõl várhatja a Király Kupa elõdöntõjének visszavágóját, hiszen a Mestallában 1-1-es döntetlent ért el a Valenciával szemben. A vezetést Jonas révén a Turia-parti alakulat szerezte meg, röviddel ezután viszont Puyol egyenlített, így már az elsõ félidõben kialakult a végeredmény. A Barça jobban játszott ellenfélénél, lõtt kapufát, Messi révén kihagyott egy tizenegyest is, ám az összképhez hozzátartozik, hogy a Valencia jogosan reklamálhat egy piros lapot Pinto kapusnak még az elsõ félidõbõl.

Guardiola kezdõcsapatában nem kapott helyet Xavi és Alves sem, így a fiatalok, azaz Cuenca és Thiago kaptak lehetõséget arra, hogy megmutassák, lehet rájuk a kiélezett pillanatokban is számítani. A mérkõzés jól is kezdõdött a Barcelona számára, magabiztosan és gyorsan járatva a labdát kontrollálta a meccset a Barça, igaz nagyobb helyzet nélkül, hiszen csupán Messinek voltak ígéretes lövései.

A Valencia a percek múlásával azonban magára talált, és villámgyors kontrajátékával hamar feltörte a katalán védelmet. Elõbb Piatti törhetett kapura, de kisodródott, így Puyol menteni tudott, majd Soldado kapott egy remek indítást, Pinto kapus azonban a tizenhatoson kívül kézzel ért a játékszerhez, aminek következtében a spanyol válogatott támadó nem tudta továbbvinni a labdát. A játékvezetõ sípja azonban néma maradt, így a játék mehetett tovább.

Nem sokáig kellett viszont szomorkodnia a Mestallának, hiszen Jonas egy remek akció végén a 27. percben vezetést szerzett a Valenciának. 1-0, Mathieu húzott el a bal oldalon, beadására kiváló ütemben érkezett Jonas és a hálóba lõtt. A gól egy kissé megfogta a Barçát, ezt viszont nem használta ki kellõen a hazai csapat, mely meg is bûnhõdött ezért.

A 33. percben még ugyan óriásit védett Sánchez ajtó-ablak helyzeténél Alves kapus, ám a kiharcolt szöglet után már tehetetlen volt. 1-1, a 35. minutumban Puyol érkezett a hosszú oldalon a sarokrúgásra, és fejelt a kapuba. Idegenben szerzett nagyon fontos gólt a Barcelona, mely alapvetõen nem futballozott rosszul az elsõ játékrészben, ellenben vétett olyan hibákat, amelyeket sokszor rosszabb napokon sem vét, erõsen megnehezítve a saját dolgát.

Parádésan kezdte a második játékrészt a Barça, és a Valencia a mérkõzés ezen szakaszában egyértelmûen alárendelt szerepet játszott. Ennek egyértelmû jele a 48. percben volt megfigyelhetõ, amikor Messi kiugratásából Alexis lõtt a kapuba, ám a játékvezetõ – jogosan – érvénytelenítette a találatot les címén. Az 54. percben még nagyobb lehetõséghez jutott a Barça: Thiagót buktatta Miguel a tizenhatoson belül, González González játékvezetõ pedig tizenegyest ítélt. Messi állt oda elvégezni a büntetõt, azonban Alves kapus olvasott a klasszis gondolataiban, és kivédte a kapu bal oldalába félmagasan és gyengén meglõtt labdát. Ennek ellenére a Barcelona nem veszített ritmust, továbbra is kontrollálta a meccset és ígéretes helyzeteket dolgozott ki, ám az utolsó döntések rendre rosszak voltak, így például Piqué fejelt öt méterrõl kapu fölé egy szögletrúgás után.

A Barça egyértelmûen a gyõzelem megszerzésére törekedett, ám a 73. percben újabb óriási lehetõséget szalasztott el a vezetés megszerzésére. Alves kényszerítõzött Messivel a tizenhatoson belülre érkezve, a visszakapott labdát egy átvétel után elõtte, ám a lövés a kapufán csattant, a kipattanó után pedig Thiago próbálkozását már blokkolni tudta a hazai védelem. Az utolsó 15 percben különösebb esemény már nem történt, a Barcelona lendülete a kihagyott helyzetek után alábbhagyott, a Valencia pedig két veszélyes pontrúgástól eltekintve közelében sem volt nagy helyzetek kialakításához.

A mérkõzést tökéletesen keretbe zárta, hogy Messi a hosszabbítás utolsó percében szögletrúgás után lõtt csúnyán mellé. Guardiola büszke lehet a csapatára, mert az idegenbeli bajnoki teljesítményektõl eltérõen a katalánok letámadása agresszív és hatékony volt, a védekezés pedig az elsõ félidei bizonytalanság után szilárd lett. Támadásban kreatív volt az együttes, a kihagyott tizenegyes mellett Alexis is rendkívül közel járt a gólszerzéshez, Leo Messi pedig ugyan sok hibával és talán önzõ módon játszott, de mindenképpen akart, rengeteg párharcot felvállalt, amivel alapvetõen segítette kibontakozni a támadásokat.

Folytatás egy hét múlva Barcelonában, ahol az idegenben lõtt gól miatt a Pep Team várhatja elõnyös helyzetbõl a visszavágót.

Valencia – FC Barcelona: 1-1 ( 1-1 )
Király Kupa, elõdöntõ
Valencia, Mestalla
Vezette:
González González

Valencia: Alves – Miguel, Rami, V. Ruiz, J. Alba – Banega, Albelba (Tino Costa, 65′) – Piatti (Feghouli, 58′), Jonas (Aduriz, 74′), Mathieu – Soldado.

FCB: Pinto – Puyol, Piqué, Mascherano, Abidal – Busquets, Cesc, Thiago (J. dos Santos, 78′) – Alexis (Dani Alves, 57′), Messi, Cuenca (Tello, 87′).

Gólok:  1-0, Jonas (27′); 1-1, Puyol (35′).