Hol és mikor lesz a kupadöntõ?

Két lehetséges dátum, három lehetséges helyszín

Az már biztos, hogy a 2011-2012-es idény Király Kupa sorozatának döntõjét az FC Barcelona és az Athletic Bilbao játssza majd, az azonban kérdéses, hogy hol, és hogy pontosan mikor. Május 20. vagy 25? Mestalla, Bernabéu, vagy szélsõséges esetben a Camp Nou?

A döntõ idõpontjaként a Spanyol Labdarúgó Szövetség korábban két dátumot határozott meg; május 20-át és 25-ét. Elõbbi idõpontban kerül sor a meccsre, ha a Barcelona nem jut el a Bajnokok Ligája döntõjéig, amit május 19-én, szombaton játszanak Münchenben. Ha a Barça idõ elõtt búcsúzik a sorozattól, úgy 20-án, vasárnap este kerül sor a kupa fináléjára. Ha a Barcelona eljutna a Bajnokok Ligája döntõjébe, úgy 25-én, pénteken játsszák a meccset.

A helyszín tekintetében a két csapatnak, illetve a szövetségnek is meg kell állapodnia, ami gyakran nem könnyû feladat a különbözõ érdekek miatt. Josep María Bartomeu, a Barcelona elsõszámú alelnöke a Valencia búcsúztatása után azt találta nyilatkozni, hogy fölkínálják a Bilbaonak a lehetõséget, hogy a döntõt a Camp Nouban rendezzék, így mindkét klub 40-40 ezer helyet oszthatna szét a szurkolói között. Ugyan a választott stadion befogadóképessége fontos szempont egy döntõ esetében, nem tûnik valószínû forgatókönyvnek, hogy az Athletic vezetõinek tetszene ez az ötlet.

Lényegesen nagyobb esély van arra, hogy a finálét a valenciai Mestallában rendezik, minden szempontból semleges környezetben, de úgy, hogy a két klub kevesebb, mint 20-20 ezer jeggyel fog csak rendelkezni. További lehetõség a madridi Santiago Bernabéu, mely befogadóképességben a Camp Nou és a Mestalla között helyezkedik el, és ugyan a csapatok talán hajlanának erre a helyszínre, de a Real Madrid garantáltan nem nézné jó szemmel, hogy a Barcelona az õ stadionjában szeretne kupát nyerni. Ilyen formán az is elõfordulhat, hogy a Madrid megvétózza ezt a lehetõséget, és nem bocsátja a szövetség rendelkezésére a stadiont.